Terapi untuk Disfungsi Ereksi

Mengapa disfungsi ereksi perlu dirawat? Ereksi pada lelaki boleh dikatakan sebagai modal utama ketika melakukan hubungan seks dengan pasangannya. Sekiranya seseorang mengalami disfungsi ereksi, dapat dipastikan bahawa keadaan kesihatan psikologi antara lelaki dan pasangannya terganggu. Inilah sebab mengapa disfungsi ereksi perlu diatasi dengan segera. Jadi, apakah rawatan untuk disfungsi ereksi? Dilaporkan dari buku farmakologi klinikal Dipiro, tujuan utama rawatan disfungsi ereksi adalah untuk meningkatkan kuantiti dan kualiti kemampuan ereksi pesakit. Rawatan disfungsi ereksi secara amnya terbahagi kepada 2; iaitu terapi bukan farmakologi dan terapi farmakologi. Terapi bukan farmakologi adalah rawatan tanpa menggunakan ubat yang dimakan secara langsung, sementara terapi farmakologi adalah rawatan yang memerlukan pesakit untuk mengambil ubat secara langsung. Mari kita bincangkan satu persatu!

Terapi Disfungsi Ereksi Bukan Farmakologi

1. Peranti Ereksi Vakum (VED)

VED adalah terapi pilihan pertama bagi pesakit yang sudah mempunyai hubungan seksual yang tetap dan stabil dengan pasangannya. Terapi VED ini menggunakan alat vakum yang disambungkan ke zakar, permulaan tindakan terapi lambat, iaitu 3-20 minit, yang bermaksud bahawa pesakit dapat meningkatkan kemampuan ereksi setelah vakum 3-20 minit selesai. Walau bagaimanapun, terapi ini juga dianggap sebagai rawatan barisan kedua setelah rawatan dengan ubat oral atau jika suntikan gagal. Terapi VED ini akan bertentangan pada pesakit yang juga mengambil ubat warfarin kerana akan menyebabkan ereksi zakar yang berlaku secara berterusan.

2. Operasi

Pembedahan atau pembedahan hanya dilakukan jika semua rawatan, baik ubat oral dan terapi VED gagal dan rawatan lain tidak mungkin dilakukan. Ini kerana pembedahan prostesis zakar adalah jalan terakhir yang boleh dilakukan oleh pesakit disfungsi ereksi.

Farmakologi disfungsi ereksi

Terapi farmakologi menggunakan ubat-ubatan yang boleh dimakan untuk mengatasi disfungsi ereksi, termasuk:

1. Perencat fosfodiesterase (PI)

Dadah kelas ini akan menghalang katabolisme yang mengubah cGMP menjadi cAMP. Penukaran cGMP ke cAMP mesti dihambat, kerana pengurangan cGMP dalam bentuk asalnya akan menyebabkan disfungsi ereksi. Contoh ubat kelas PI merangkumi; sildenafil (lebih dikenali sebagai produk Viagra), avanafil, tadaafil dan vardenafil. Penggunaan ubat sildenafil akan memberi kesan vasodilating, jadi tidak disarankan menggunakannya dengan ubat ISDN (isosorbite dinitrate) yang juga mencetuskan vasodilatasi. Vasodilasi yang berlebihan boleh mengakibatkan ereksi yang berterusan, hiperventilasi yang boleh menyebabkan kematian. Dadah kelas ini menjadi terapi barisan pertama untuk pesakit dewasa muda.

2. Rejimen penggantian testosteron

Kelas ubat ini akan mengembalikan hormon testosteron ke tahap normal, iaitu 300-1100 ng / dL atau 10.4-38.2 nmol / L. Testosteron yang kembali normal akan meningkatkan libido. Dadah kelas ini boleh didapati dalam persediaan oral, bukal, parenteral dan transdermal. Walau bagaimanapun, sediaan suntikan lebih kerap digunakan kerana lebih berkesan, murah dan tidak mempunyai masalah ketersediaan bio. Ia juga tersedia dalam bentuk tampalan, gel, dan penyemburan tetapi lebih mahal. Ejen terapi ini boleh menyebabkan pengekalan natrium yang mengakibatkan kenaikan berat badan, tekanan darah tinggi, kegagalan jantung yang sesak, edema. Kelas ubat ini digunakan untuk pesakit yang mengalami disfungsi ereksi terutamanya disebabkan oleh hipogonadisme.

3. Alprostadil

Kelas ubat ini akan meningkatkan neurotransmitter adenosine monophosphate siklik, di mana neurotransmitter ini akan meningkatkan kadar aliran darah dan mengisi darah di bahagian bawah badan. korpora. Ubat ini digunakan sebagai monoterapi untuk disfungsi ereksi. Sebagai tambahan kepada 3 jenis rawatan di atas, terdapat agen rawatan yang bukan pilihan utama kerana kesan sampingannya dianggap cukup berbahaya, seperti ubat yohimbine, papaverine, dan phentolamine. Anda harus memilih rawatan disfungsi ereksi yang tidak menimbulkan kesan atau sekurang-kurangnya mempunyai sedikit kesan sampingan. Anda juga perlu berunding dengan pasangan anda terlebih dahulu agar apa yang akan berlaku kepada anda juga diketahui oleh pasangan anda. Lakukan rawatan secara teratur dan teratur agar penyembuhan dapat dimaksimumkan.