7 Faedah Memelihara Kucing untuk Kesihatan

Adakah anda peminat kucing? Bulu tebalnya dan kelakuannya yang comel sungguh menggemaskan, geng! Tidak hairanlah kucing itu adalah salah satu haiwan kesayangan yang digemari. Lebih-lebih lagi, menurut penyelidikan, memiliki kucing juga mempunyai banyak manfaat kesihatan. Bukan hanya kesihatan mental, tetapi juga kesihatan fizikal. Apakah faedah kesihatan? Inilah penjelasannya, seperti yang dilaporkan oleh GoodNet!

Baca juga: Benarkah rambut kucing menyebabkan Toksoplasma?

1. Menurunkan risiko penyakit jantung

Penyelidikan menunjukkan bahawa memiliki kucing dapat mengurangkan tekanan, dan secara automatik menurunkan risiko penyakit jantung. Kajian lain juga menunjukkan bahawa mempunyai kucing, 30% menurunkan risiko pelbagai penyakit jantung, termasuk strok.

2. Merawat tulang, tendon, dan otot

Purr kucing adalah salah satu bunyi yang paling menenangkan di dunia. Selain menjadi tanda bahawa dia gembira dan selesa, purring kucing mempunyai kesan terapeutik pada penyembuhan tulang dan otot manusia, anda tahu. Getaran kucing yang berdengkur pada frekuensi 20 - 140 HZ. Sementara itu, menurut penyelidikan, suara dalam frekuensi 18-35 HZ mempunyai kesan positif terhadap mobiliti sendi setelah cedera. Oleh itu, para pakar percaya bahawa purring kucing dapat mempercepat pemulihan tulang dan otot.

3. Meningkatkan kualiti tidur

Beberapa kajian di UK mendapati bahawa orang (terutama wanita) lebih suka tidur bersama kucing daripada pasangannya. Di samping itu, orang-orang ini mengaku dapat tidur nyenyak dengan kucing mereka daripada dengan pasangannya.

Di samping itu, penyelidikan dari Mayo Clinic Center for Sleep Medicine juga mendapati bahawa 41% peserta melaporkan tidur lebih baik dengan haiwan kesayangan mereka. Sementara itu, hanya 20% peserta yang merasa terganggu ketika tidur dengan haiwan kesayangan mereka.

Baca juga: Mempunyai Alahan? Inilah Cara Memilih Haiwan Peliharaan yang Betul

4. Meningkatkan daya tarikan wanita terhadap lelaki

Penyelidikan dari pakar zoologi terkemuka dr. June Nicolls mendapati bahawa wanita cenderung lebih tertarik pada lelaki yang mempunyai haiwan peliharaan. Penyelidikan yang sama juga menunjukkan bahawa 90% wanita bujang berpendapat lelaki yang mempunyai kucing lebih baik dan penyayang daripada lelaki yang tidak memiliki kucing.

5. Mengurangkan kegelisahan dan tekanan

Mempunyai kucing boleh mencetuskan pengeluaran hormon tubuh yang mengurangkan tekanan dan kebimbangan. Kucing senang dijaga. Hanya dengan mengusap bulunya, anda bukan sahaja dapat menghilangkan tekanan dan kebimbangan, tetapi juga membuat kucing anda merasa senang dan selesa.

6. Mengurangkan risiko alahan pada kanak-kanak

Pada tahun 2002, penyelidikan oleh National Institutes of Health mendapati bahawa kanak-kanak di bawah umur 1 tahun yang menyentuh dan bermain dengan kucing mempunyai risiko alergi yang lebih rendah. Menurut para pakar, pendedahan kepada haiwan peliharaan pada masa kanak-kanak dapat melindungi anak-anak dari pelbagai alahan, seperti alergi terhadap haiwan, debu, dan rumput.

7. Sebenarnya, menonton video kucing juga bermanfaat!

Penyelidikan ke atas 7000 orang di Indiana University Bloomington mendapati bahawa walaupun menonton video kucing dapat meningkatkan tenaga dan emosi positif. Penasihat video kucing mengakui bahawa pemikiran negatif turun setelah menonton video kucing. Jadi, tidak perlu merasa bersalah jika anda suka menghabiskan berjam-jam menonton video kucing di youtube!

Baca juga: Mesra dengan Haiwan Peliharaan Banyak Manfaat!

Wow, ternyata banyak faedah kesihatan menjaga kucing! Sekiranya anda sudah mempunyai kucing, mari segera memeluknya! Sekiranya anda belum mempunyai kucing, cari seekor kucing! Anda tidak perlu membeli yang mahal, jaga kucing liar yang sering berkeliaran di rumah. Anda tidak akan rugi, anda akan merasakan manfaat kesihatan fizikal dan mental! (UH / AY)