Jenis Karakter Ambivert - GueSehat.com

Sebilangan orang dengan mudah mengklasifikasikan diri mereka sebagai ekstrovert atau introvert. Orang yang ekstrovert dapat merasa sangat gembira dan teruja ketika mereka berinteraksi dengan banyak orang. Sebaliknya, introvert merasa selesa dan dapat mengisi semula ketika mereka bersendirian atau hanya dengan beberapa orang.

Jadi, bagaimana jika anda merasa seperti berada di suatu tempat di antara? Anda boleh merasa selesa di sekitar orang, tetapi ada kalanya anda memerlukan masa bersendirian. Sekiranya anda merasakan sesuatu seperti ini, maka mungkin anda adalah seseorang dengan jenis ambivert, geng! Wow, orang macam apa itu ambivert? Dan watak seperti apa? Sekiranya Geng Sihat ingin tahu, mari lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: 14 Penyakit Yang Boleh Mengubah Keperibadian Anda

Apakah Perwatakan Ambivert?

Pada awal tahun 1900-an, seorang psikiatri Switzerland, Carl G. Jung, mendedahkan bahawa beberapa orang boleh mendapatkan tenaga mereka dari dunia luar atau dari mereka sendiri. Orang yang mendapat dan menarik tenaga mereka dari orang lain dipanggil ekstrovert. Sementara itu, orang yang mendapat tenaga dari ketenangan dari diri mereka memasuki jenis introvert.

Setiap jenis keperibadian ini dianggap berada pada spektrum, seseorang dapat bersandar di satu sisi, iaitu ekstrovert atau introvert. Nah, ambiver tidak condong ke satu sisi, mereka berada di suatu tempat di antara mereka. Tidak hairanlah jika anda jenis ambivert, anda akan mempunyai sifat seperti ekstrovert dan juga introvert.

Baca juga: Mengetahui Keperibadian Orang Berdasarkan Kasut Yang Dipakai

Apakah Tanda-Tanda Ambivert?

Secara umum, ambiver mempunyai sifat seperti ekstrovert dan introvert. Mereka akan merasa sangat teruja ketika berinteraksi dengan banyak orang, tetapi ada kalanya mereka memerlukan sedikit masa untuk diri mereka sendiri. Nah, untuk lebih yakin sama ada anda jenis ambivert, berikut adalah 5 tanda yang perlu diperhatikan. Sekiranya lima tanda ini benar-benar anda, maka anda adalah ambivert sejati, geng!

 1. Boleh menjadi pendengar dan komunikator yang baik

  Extrovert lebih suka bercakap banyak ketika bertemu orang lain. Sebaliknya, introvert lebih suka mendengar dan memerhatikan percakapan mereka. Nah, ambiver boleh meletakkan diri mereka di kedua posisi. Mereka tahu bila hendak bercakap dan kapan hendak mendengar. Pengawal bersedia untuk membuka pertemuan dengan sembang pantas. Seterusnya, dia akan menawarkan kepada rakan sekerja lain untuk membincangkan perkara lain.

 2. Mempunyai kemampuan untuk mengatur tingkah lakunya

  Menyesuaikan diri dengan orang lain atau situasi tertentu nampaknya telah menjadi bakat tersembunyi dari ambivert. Contohnya, apabila 3 orang dengan jenis ekstrovert, introvert, dan ambivert berada di dalam lif dengan orang yang tidak dikenali. Seorang ekstrovert akan segera memulakan perbualan dengan orang asing. Manakala introvert lebih suka menggunakan fon telinga dan mendengar lagu daripada terlibat dalam perbualan. Baiklah, ambivert biasanya akan mendengar perbualan orang asing dan ekstrovert terlebih dahulu. Dari situ dia baru membuat keputusan mengenai kelakuannya. Sekiranya orang asing dan percakapannya menyeronokkan, orang-orang akan mudah berbaur dan terlibat dalam perbualan. Sebaliknya, jika dia menganggap topik dan orang asing itu kurang menarik, dia akan memilih untuk berdiam diri.

 3. Rasa selesa dalam kehidupan sosialnya, tetapi juga memerlukan masa sendirian

  Ambi suka suasana yang meriah, tetapi di sisi lain mereka juga suka bersendirian di rumah melakukan hobi mereka. Sekiranya suatu hari rakan mendapat panggilan yang memintanya untuk pergi ke pesta, seorang ekstrovert mungkin akan menerima tawaran itu tanpa ragu-ragu. Walaupun seorang introvert dapat segera menolaknya dengan alasan ingin tinggal di rumah. Baiklah, ambivert biasanya cenderung mempertimbangkan kebaikan dan keburukan tawaran terlebih dahulu. Sekiranya ada keberuntungan, dia akan pergi. Jika tidak, dia akan menolak tawaran dengan cara yang baik.

 4. Empati terhadap orang lain

  Pengawal dapat mendengar dan menunjukkan bahawa mereka memahami orang lain. Sekiranya rakan mengalami masalah, orang ekstrovert cenderung menawarkan penyelesaian segera, dan seorang introvert boleh memilih untuk menjadi pendengar sahaja. Sementara ambivert akan mendengar dan mencadangkan penyelesaian yang wajar untuk masalah yang dialami dan berusaha menolongnya.

 5. Dapat mengimbangkan keadaan

  Dalam satu kumpulan, ambiver dapat mewujudkan keseimbangan yang sangat diperlukan dalam dinamika sosial. Suatu ambivert dapat memecah kesunyian yang canggung, memungkinkan orang lain yang cenderung menjadi introvert untuk merasa selesa memulakan perbualan.

Itulah beberapa perkara dan tanda-tanda ambivert. Ayuh, setelah melihat tanda-tandanya, kamu orang yang ambisius, bukan, geng? (TAS / AS)

Baca juga: Ayo, lihat keperibadian seseorang dari media sosial kegemaran mereka!

Keperibadian Berdasarkan Bentuk Alis -GueSehat.com