Angelina Jolie, Penyelamat Kanser Payudara!

Selain mempunyai senyuman yang menawan, pelakon itu Hollywood Yang cantik ini juga mempunyai badan yang langsing dan seksi. Bekas isteri Brad Pitt, Angelina Jolie, walaupun sudah memiliki anak, lengkungnya tetap kelihatan seksi dan menawan. Namun, di belakang badannya yang seksi, Jolie menjalani operasi yang sangat berisiko dalam hidupnya, iaitu pembedahan barah payudara atau mastektomi. Berikut adalah fakta mengenai Angelina Jolie yang sedang melawan barah yang pernah tersekat di tubuhnya.

Sejarah Keluarga Jolie

Seseorang yang menghidap barah payudara tentu mempunyai beberapa perkara yang boleh menjadi penyebabnya. Salah satunya adalah sejarah keluarga. Sekiranya dalam rantai keluarga mempunyai sejarah barah, tentunya risikonya juga dapat berkurang kepada keluarga lain. Ibu Angelina Jolie menghidap barah ovari. Walaupun telah menjalani pembedahan untuk menghilangkan barah ovariumnya, ibu Jolie tidak dapat bertahan dari barah tersebut dan membuatnya mati akibat barah. Ibu Jolie, Marcheline Bertrand, meninggal pada usia 56 pada Januari 2007 kerana barah ovari. Ini membuat Jolie sedar bahawa dia mempunyai peluang 50 persen menderita barah rahim. Selain ibunya, Angelina Jolie juga mempunyai sejarah barah dari neneknya. Neneknya juga meninggal kerana melawan barah sepanjang hayatnya.

Mutasi Gen

Angelina Jolie menjalani pembedahan, disebabkan oleh gen yang bermutasi di payudaranya. Sementara itu, perubahan gen yang dialami oleh Angelina adalah jenis gen BRCA1, yang dapat berkembang menjadi sel barah. Sementara itu, menurut Institut Kanser Nasional, seseorang yang mengalami mutasi pada gen BRCA1 mempunyai risiko lebih tinggi terkena barah payudara dan ovari. Ini menyebabkan kedua payudara Angelina tercabut. Dalam sains perubatan, tindakan ini disebut mastektomi. Angelina mengambil keputusan untuk melakukan operasi untuk mencegah kejadian barah lanjut.

Penyebaran Kanser Payudara

Pembedahan Angelina Jolie untuk mencegah barah payudara tidak berhenti di situ. Angelina Jolie menjalani pembedahan kedua yang membuang ovari dan saluran tuba juga untuk mencegah barah.

Menopaus Awal

Dengan pilihan Angelina Jolie untuk menjalani pembedahan pembuangan payudara dan ovari, ia pasti memberi kesan atau kesan pada operasi tersebut. Kesan yang diterima adalah berlakunya menopaus awal. Sudah tentu berlakunya menopaus awal menjadikan peluang Angelina untuk memiliki anak lain nampaknya agak sukar. Menopaus awal adalah proses menghentikan pengeluaran hormon yang dapat menghasilkan telur.

Perubatan Alternatif Kanser Payudara

Untuk mempercepat pertumbuhan hormon baru, Angelina Jolie juga melakukan rawatan barah payudara alternatif yang berasal dari ramuan herba. Rawatan ini dilakukan hanya sebagai pendamping sahaja. Bagi Angelina, apa sahaja yang baik untuknya akan dilakukan demi kesihatannya. Melihat beberapa fakta Angelina Jolie di atas, sekurang-kurangnya anda dapat melihat bagaimana pejuang barah payudara melewati zamannya. Kegigihan Angelina dalam mengatasi penyakit kronik ini boleh mencetuskan anda untuk dapat menyokong pejuang barah yang lain. Pengesanan awal juga sangat diperlukan, terutama bagi anda yang mempunyai sejarah barah payudara sebelumnya. Dalam editorial New York Times dan dipetik oleh DailyMail, Jolie berkata: "Untuk setiap wanita yang membaca ini, saya berharap dapat membantu anda membuat pilihan. Saya ingin memberi semangat kepada setiap wanita, terutama jika dia mempunyai sejarah keluarga dengan barah payudara atau ovari. , untuk mendapatkan maklumat daripada profesional perubatan. yang boleh membantu anda melaluinya. " Menghidap barah payudara tidak bermaksud bahawa hidupnya akan berakhir. Sokongan dari orang sekeliling sangat bermakna bagi pejuang barah payudara ini. Untuk itu tepat pada 26 Oktober sebagai Hari Kanser Payudara, mari menyokong semua pejuang barah payudara di seluruh dunia.