Mandi Menggunakan Dipper, Pancuran Mandi, atau Tab Mandi

Mandi sudah menjadi kebiasaan harian yang tidak boleh ditinggalkan. Tujuan utama mandi, tentu saja, adalah untuk membersihkan diri dari kotoran dan bau. Di samping itu, menjaga kebersihan diri juga penting untuk keyakinan diri dan kesejahteraan emosi.

Makan, walaupun tujuannya sama, tetapi setiap orang mempunyai cara tersendiri untuk mandi. Sebilangan orang lebih selesa mandi dengan cara yang agak konvensional, alias masih menggunakan celemek. Namun, ada juga sebilangan orang yang lebih gemar mandi menggunakan pancuran mandian atau tab mandi.

Pilihan mandi satu atau lain cara adalah selera peribadi dan ada kebaikan dan keburukan. Jadi, apa kelebihan dan kekurangannya? Ayuh, lihat ulasan berikut!

Mana Yang Lebih Cekap Air?

Bagi anda yang biasa mandi dengan mandi, ketahui bahawa pancuran boleh mengepam air hingga 9.5 liter per minit. Oleh itu, jika anda mandi selama kira-kira 10 minit, anda hanya menghabiskan sekitar 95 liter air. Namun, jika pancuran yang anda gunakan dilengkapi dengan pilihan aliran rendah, jumlah air yang keluar sebenarnya akan lebih banyak, yaitu sekitar 475 liter per minit.

Sementara itu, tab mandi biasa biasanya boleh memuat hingga 190 liter air ketika anda berendam. Dan tab mandi bersaiz standard boleh memuat hingga 270 liter air. Oleh itu, anda boleh meneka, cara mana yang lebih menjimatkan air?

Mana Yang Lebih Cepat?

Secara amnya, mandi di bawah pancuran lebih efisien dalam penggunaan air, masa, dan tenaga daripada perlu menunggu pemanas air diaktifkan sebelum mula mengisi tab mandi hingga penuh. Purata mandi menggunakan pancuran hanya memerlukan 8-10 minit.

Bagi anda yang lebih gemar mandi biasa atau menggunakan celup, anda memerlukan masa kira-kira 7.5 minit untuk mengisi tab mandi hingga penuh dengan keran air standard 23 liter per minit. Ini juga hampir sama jika anda memilih untuk mandi atau berendam di dalam tab mandi.

Oleh itu, bukannya perlu menunggu pemanas air berfungsi untuk mendapatkan air suam, isi tab mandi atau tab mandi, kemudian mulailah mandi atau sibuk melompat-lompat menggunakan celup, lebih baik anda menghidupkan butang keran air suam dan berdiri di bawah bilik mandi. Sekiranya anda tidak mempunyai banyak masa, maka membersihkan diri di bawah pancuran boleh menjadi pilihan yang sangat baik, kawan-kawan!