Elakkan Ini Selepas Minum Alkohol

Bagi anda yang gemar mengambil alkohol, anda tidak boleh berlebihan. wanita ! Selain mengehadkan jumlahnya, beberapa aktiviti di bawah lebih baik tidak dilakukan semasa atau selepas anda minum alkohol. Selain membahayakan keselamatan kerana anda berada dalam keadaan tidak fokus, aktiviti ini juga memberi kesan negatif terhadap kesihatan organ tubuh. Lihat ini !

1. Mencampurkan Alkohol dengan Minuman Tenaga

Jangan sekali-kali mencampurkan alkohol dengan minuman tenaga, OK! Mitos bahawa minuman tenaga boleh menyedarkan anda jika anda minum alkohol tidak benar. Seolah-olah anda akan merasa normal atau tenang, walaupun anda juga mabuk. Kebiasaan mencampurkan dua jenis minuman ini akan menyebabkan keseronokan berlebihan yang boleh membahayakan keselamatan anda ketika memandu di dalam kereta atau menghadiri pesta minum.

2. Mengambil Ubat Penahan Sakit Opiat

Ubat penahan sakit atau ubat penahan sakit dicampurkan dengan alkohol boleh menjadi racun yang membahayakan tubuh. Gabungan keduanya dapat meningkatkan risiko terkena pernafasan, di mana anda akan mengalami kesukaran bernafas. Selain itu, potensi overdosis juga meningkat dan mempengaruhi ingatan dan pemikiran anda. Ketakutan dan kekeliruan boleh menghantui anda dalam jangka masa yang lama. Daripada ingin merawat kesakitan yang anda alami, campuran kedua-duanya dapat membina penyakit lain di dalam badan anda!

3. Mengambil Pil Tidur

Satu perkara lagi yang mesti anda ingat! Ya, jangan biarkan anda minum pil tidur dengan alkohol. Kesan sedatif yang diberikan akan terasa sangat kuat. Kesan buruk minum alkohol setelah mengambil pil tidur boleh membawa maut kerana dapat meningkatkan risiko gangguan semasa tidur yang dapat menyebabkan halusinasi, jalan tidur , jatuh dan terhempas semasa anda cuai. Jadi, lebih baik anda tidak minum alkohol sebelum atau semasa minum pil tidur, ya!

Pesakit kencing manis Ingin Minum Alkohol? Ketahui Fakta dan Petua Pertama!

4. Berjemur

Anda mungkin bingung mengenai hubungan antara minum alkohol dan berjemur di pantai. Ya, pada pandangan pertama ia tidak ada kena mengena dengannya. Walaupun bagi kebanyakan orang, alkohol adalah minuman kegemaran yang enak untuk disajikan semasa anda berbaring di bawah sinar matahari. Tetapi ternyata, tubuh terdedah kepada cahaya matahari dan menjadi berkeringat setelah minum alkohol dapat menyumbang kepada peningkatan risiko dehidrasi dan angin ahmar (serangan panas). Apabila suhu badan melebihi keadaan normal, kemungkinan penyakit lain lebih besar.

5. Sukan

wanita , bersenam setelah minum segelas alkohol sayangnya bukan pilihan yang tepat untuk dilakukan. Alkohol yang anda minum terlebih dahulu akan memberi kesan negatif kepada koordinasi badan dan otot. Sekiranya anda terus berusaha untuk bersukan, kemungkinan mengalami kemalangan atau kecederaan juga tinggi. Aktiviti seperti berlari atau mengangkat berat setelah makan makanan beralkohol juga mencetuskan dehidrasi dan gangguan diuretik dalam pengeluaran air kencing dan perkumuhan.

6. Berenang

Kira-kira 70 peratus kematian semasa bersenam atau aktiviti air dikaitkan dengan penggunaan alkohol. Data itu bukan hanya omong kosong, kerana terbukti bahawa alkohol boleh menyebabkan ketidakseimbangan dan kekurangan koordinasi badan dan otot. Oleh itu, anda cenderung lemas dengan lebih mudah atau mengalami kekejangan tulang ketika berenang setelah minum alkohol. Oleh itu, fikirkan dua kali sebelum anda memutuskan untuk berenang setelah minum segelas alkohol, OK!

7. Tidak Makan

Mungkin ramai di antara anda dengan sengaja mengosongkan perut anda sebelum memesan segelas alkohol. Harapannya adalah agar anda dapat mengurangkan kalori yang mungkin bertambah dan menyumbang kepada kenaikan berat badan. Namun, jangan ulangi tabiat ini lagi, okey! Tidak minum apa-apa sebelum minum alkohol sebenarnya dapat mengurangkan penyerapan nutrien penting untuk tubuh. Kerana jika badan tidak diisi dengan cukup tenaga dan nutrien, anda mungkin merasa letih dan bahkan mengalami perpisahan setelah minum alkohol.

8. Mandi Air Panas

Akhir sekali, elakkan merendam dalam air suam sebaik sahaja anda minum alkohol. Bukan hanya itu, anda juga tidak boleh memasuki ruangan yang mempunyai suhu tinggi, seperti sauna, bilik wap, atau mandi air panas. Aktiviti ini dapat meningkatkan kesan negatif minum alkohol, seperti keletihan berlebihan, pening, tekanan darah rendah dan aritmia, atau gangguan degupan jantung. Perhatikan lapan perkara itu! Jangan lupa memberitahu rakan dan rakan anda, OK!