Seks Ketika Mabuk Menjadikan Orgasme Sukar - GueSehat

Bagi sesetengah orang, pengambilan minuman beralkohol akan menjadikannya lebih teruja. Namun, tidak sedikit juga yang sukar untuk orgasme jika mereka melakukan hubungan seks ketika mabuk. Jadi, adakah benar bahawa melakukan hubungan seks ketika mabuk menyukarkan orgasme?

Sebab Seks Apabila Mabuk Menjadikan Orgasme Sukar

Menurut pakar seks dari Amerika Syarikat, Dr. Logan Levkoff, pengambilan alkohol berlebihan atau melintasi garis tidak akan membuat anda mencapai kemuncak semasa melakukan hubungan seks dengan pasangan. Alkohol sebenarnya akan mengeringkan badan dan mengurangkan rangsangan ke otak.

Apabila badan mengalami dehidrasi kerana mengambil alkohol yang berlebihan, faraj akan mengering sehingga hubungan seks terasa sakit dan tentunya menyukarkan anda mengalami orgasme. Ini juga disokong oleh penyelidikan pada tahun 2004 yang menunjukkan bahawa peminum alkohol yang melakukan hubungan seks ketika mabuk tidak dapat mencapai orgasme.

Kesan Alkohol terhadap Kehidupan Seks Wanita

Wanita yang mengambil alkohol juga mempunyai kesan tertentu. Mengonsumsi minuman beralkohol dapat meningkatkan kadar testosteron pada wanita. Seperti diketahui, hormon ini lebih dominan pada lelaki dan berperanan dalam mengawal rangsangan seksual. Oleh itu, pengambilan minuman beralkohol dapat meningkatkan keinginan atau gairah seksual pada wanita.

Walaupun menurut beberapa kajian, pengambilan alkohol dapat membuat wanita terangsang, tetapi penyelidikan lain menunjukkan bahawa pengambilan alkohol secara berlebihan dapat menyebabkan disfungsi orgasme. Disfungsi orgasme adalah keadaan di mana seseorang memerlukan waktu lebih lama untuk mencapai klimaks dan mengalami orgasme yang kurang kuat.

Semasa hubungan seks, aliran darah ke kawasan genital akan meningkat, kemudian membengkak, dan kawasan genital ini akan menjadi 'basah'. Oleh itu, pengambilan alkohol secara berlebihan akan menjadikan badan mengalami dehidrasi, terutamanya kawasan faraj sehingga seks terasa sakit.

Kesan Alkohol terhadap Kehidupan Seks Lelaki

Pada lelaki, pengambilan alkohol yang berlebihan boleh mempengaruhi kemampuan mencapai dan mengekalkan ereksi. Oleh itu, pengambilan terlalu banyak minuman beralkohol dan terlalu kerap boleh menyebabkan disfungsi ereksi.

Minuman beralkohol dapat mengurangkan aliran darah ke zakar, meningkatkan angiotensin, hormon yang berkaitan dengan disfungsi ereksi, dan menekan sistem saraf pusat. Di samping itu, pengambilan minuman beralkohol secara berlebihan juga boleh menyebabkan ejakulasi tertunda atau memerlukan lebih dari 30 minit untuk mencapai orgasme.

Mitos dan Fakta Mengenai Alkohol dan Seks

Sekarang setelah anda mengetahui mengapa seks mabuk boleh menyusahkan orgasme, anda perlu mengetahui tentang mitos lain mengenai alkohol dan seks. Berikut adalah mitos dan fakta mengenai alkohol dan seks yang perlu anda ketahui!

1. Semua orang kelihatan baik ketika mabuk

Menurut kajian tahun 2014, alkohol nampaknya menjadikan orang atau pemandangan lebih menarik, walaupun pada awalnya orang atau pemandangan tidak menarik. Pengambilan alkohol memang boleh mengganggu tidur sehingga boleh mengganggu penilaian atau pemikiran seseorang.

2. Semua orang memproses alkohol dengan cara yang sama

Pernyataan ini adalah mitos kerana lelaki dan wanita menyerap dan memproses alkohol di dalam badan secara berbeza. Kandungan air dalam badan wanita kurang daripada lelaki.

Dengan kurang air untuk mencairkan alkohol inilah yang menjadikan kandungan alkohol dalam aliran darah wanita lebih tinggi. Ini bermaksud bahawa walaupun lelaki dan wanita mengambil alkohol dalam jumlah yang sama, mereka tidak akan sama-sama mabuk.

Nah, sekarang anda tahu sebab mengapa seks ketika mabuk boleh menyukarkan anda mengalami orgasme? Agar anda mencapai orgasme semasa melakukan hubungan seks dengan pasangan, elakkan pengambilan alkohol yang berlebihan.

Oh ya, jika anda mempunyai pertanyaan mengenai seks, jangan ragu untuk bertanya melalui ciri 'Forum' yang terdapat di GueSehat.com. Mari cuba ciri sekarang, geng!

Rujukan:

Bentuk. Sebab Sebenar Anda Tidak Boleh Orgasme Semasa Anda Mabuk .

Garis Kesihatan. 2019. Inilah Yang Terjadi Apabila Anda Mencampurkan Booze dengan Seks .