Cara memutihkan lutut dan siku hitam

Adakah anda mempunyai masalah dengan kulit di lutut dan siku anda yang berwarna hitam? Biasanya keadaan seperti ini membuatkan ramai orang, terutama wanita merasa kurang yakin. Tetapi sekarang anda tidak perlu bimbang tentang masalah seperti lutut hitam dan siku. Kerana banyak cara memutihkan lutut dan siku yang boleh anda cuba menggunakan bahan yang anda dapati di sekeliling anda. Oleh itu, penting bagi anda yang ingin mengembalikan keyakinan diri dengan mengatasinya secepat mungkin dengan mengikuti kaedah meringankan lutut dan siku hitam: cara memutihkan lutut dan siku hitam

Apa yang sebenarnya menyebabkan kulit di lutut dan siku menjadi hitam?

Kulit umumnya terdiri daripada beberapa lapisan. Lapisan kulit terluar disebut epidermis dan lapisan dalaman disebut endodermis. Ketebalan kulit pada badan juga berbeza-beza bergantung pada lokasinya. Contohnya, kulit di lutut dan siku mempunyai lapisan kulit yang lebih tebal daripada bahagian badan yang lain, jadi inilah yang menyebabkan kulit di lutut dan siku mudah berubah menjadi hitam. Kulit mengandungi melanin, jadi semakin tebal lapisannya, artinya semakin banyak melanin, pigmen kulit, yang menjadikan kulit kelihatan kusam atau lebih gelap. Selain itu, kulit di lutut dan siku mempunyai kelenjar minyak yang lebih sedikit yang juga boleh menyebabkan lutut lebih kering daripada kulit di bahagian lain.

Lalu, bagaimana memutihkan lutut dan siku hitam?

Anda tidak perlu bersusah payah untuk mengetahui cara memutihkan lutut dan siku hitam. Cukup gunakan bahan yang ada di dapur anda, seperti kunyit, lemon, dan timun. Sangat mudah, cukup sediakan kunyit parut, jus lemon, dan timun parut. Timun parut kemudian dicampurkan dengan jus lemon sebanyak satu sudu besar. Kemudian masukkan serbuk kunyit atau parut sebanyak satu sudu besar juga. Kemudian kacau sehingga bahan sebati. Setelah sebati, segera sapukan campuran beberapa bahan tadi dengan mengumpulkan atau melekatkannya pada siku atau lutut hitam. Diamkan selama 20 minit dan lakukan kaedah ini secara berkala sehingga hasil yang memuaskan diperoleh. Mengapa lemon, kunyit dan timun boleh menjadi cara memutihkan kulit lutut dan siku berwarna hitam? Inilah jawapannya. Telah banyak dikaji, ternyata kandungan bahan dapur ini mampu mencerahkan kulit dan menggantikan sel kulit mati. Hingga kini, ia telah dikembangkan secara meluas dalam dunia kosmetik dengan bahan asas kunyit, timun, dan lemon. Lemon atau limau? Sudah menjadi rahsia keturunan bagi wanita Indonesia bahawa lemon atau kapur dikenal sebagai bahan semula jadi untuk mencerahkan kulit. Tetapi ketika berurusan dengan kulit kusam, lemon adalah juara. Kandungan dalam lemon lebih berkesan untuk mencerahkan kulit dan membuang sel kulit mati di lutut dan siku anda. Kunyit. Kunyit adalah salah satu rempah yang mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan kulit di lutut dan siku anda. Ini kerana pada kunyit mengandung zat aktif kurkumin yang berfungsi sebagai antioksidan sehingga dengan zat ini kulit yang kelihatan hitam di lutut dan siku dapat berubah menjadi lebih cerah. Timun. Timun mempunyai kandungan air yang sangat tinggi dan berguna sebagai anti-oksidan sehingga dapat juga membantu sebagai antioksidan cara memutihkan lutut dan siku yang kelihatan gelap. Nah, itu adalah bahan semula jadi yang boleh anda gunakan untuk mencerahkan kulit hitam di siku dan lutut anda. Mudah bukan? Anda perlu melakukan rawatan ini secara berkala agar lebih berkesan dan hasilnya dapat dilihat dengan lebih optimum.