Cirit-birit Semasa Kehamilan | Saya sihat

Cirit-birit semasa mengandung tentunya adalah keadaan yang sangat tidak selesa bagi ibu. Selain membuat anda letih kerana anda harus berulang-alik ke bilik mandi untuk membuang air besar, cirit-birit semasa mengandung juga sangat berisiko menyebabkan anda menjadi lembab.

Walaupun kebanyakan kes cirit-birit jarang mengancam nyawa, dehidrasi serius yang disebabkan oleh cirit-birit boleh menyebabkan sejumlah masalah pada kehamilan dan bahkan kematian.

Baca juga: Punca dan Cara Mencegah Cirit-birit

Apa yang Menyebabkan Cirit-Birit Semasa Kehamilan?

Tidak perlu terkejut jika semasa hamil anda akan mengalami cirit-birit. Sebabnya, terdapat beberapa faktor yang menghubungkan antara kehamilan dan cirit-birit. Salah satu penyebab yang paling biasa adalah perubahan diet atau diet anda semasa kehamilan. Walaupun perubahan corak ini dimaksudkan untuk memastikan bahawa bayi anda mendapat nutrien yang dia perlukan, sebaliknya, ia juga dapat menyebabkan anda mengalami sakit perut atau cirit-birit.

Faktor penyumbang lain ialah wanita hamil biasanya menjadi lebih peka terhadap makanan tertentu. Walaupun makanan ini mungkin sering dimakan sebelumnya, tetapi memakannya semasa hamil boleh membuat anda sakit perut atau cirit-birit.

Penyebab cirit-birit lain semasa kehamilan adalah perubahan hormon. Kadang kala, hormon boleh menyebabkan pencernaan menjadi perlahan, dan ketika itulah cirit-birit boleh berlaku. Hampir setiap wanita hamil akan mengalami perubahan hormon ini dan mengalami cirit-birit pada awal kehamilannya.

Sebagai tambahan kepada faktor di atas, penyebab cirit-birit lain adalah jangkitan bakteria atau virus.

Cirit-birit Semasa Trimester Ketiga Kehamilan

Cirit-birit semasa trimester ketiga sebenarnya adalah keadaan yang jarang berlaku. Walau bagaimanapun, ini boleh berlaku semasa anda menghampiri tarikh jatuh tempo.

Cirit-birit ini boleh menjadi tanda bahawa persalinan semakin hampir, biasanya beberapa hari atau minggu sebelum melahirkan. Keadaan ini juga merupakan cara tubuh wanita dalam mempersiapkan kelahiran yang akan berlaku kemudian.

Mengatasi Cirit-Birit Semasa Kehamilan

Sebilangan besar kes cirit-birit semasa kehamilan akan hilang dengan sendirinya dalam beberapa hari. Walau bagaimanapun, perkara yang paling penting dan perlu dipertimbangkan semasa anda mengalami cirit-birit semasa mengandung adalah memastikan badan anda sentiasa terhidrat.

Pastikan minum banyak air, jus, atau mungkin sup untuk menghidratkan badan anda dan menggantikan elektrolit yang hilang. Air akan membantu mengisi keperluan cecair, jus dapat membantu meningkatkan kadar kalium, dan sup dengan kaldu dapat membantu menambah natrium dalam tubuh.

Elakkan makanan yang boleh membuat cirit-birit menjadi lebih teruk, seperti makanan tinggi lemak, makanan goreng, makanan pedas, produk tenusu dan tenusu, dan makanan berserat tinggi.

Penggunaan Dadah untuk Mengubati Cirit-Birit Semasa Kehamilan

Sepatutnya, semasa mengandung, anda tidak boleh mengambil ubat secara sembarangan. Kerana penggunaan ubat yang salah boleh berisiko untuk keadaan Ibu dan juga janin.

Menurut American College of Gastroenterology (ACG), penggunaan ubat-ubatan yang mengandungi loperamide (imodium) untuk merawat cirit-birit semasa trimester pertama tidak dikaitkan dengan kelainan janin. Imodium adalah sejenis ubat OTC yang berkesan untuk merawat cirit-birit jangka pendek.

Walau bagaimanapun, ACG tidak mengesyorkan agar wanita hamil mengambil ubat antidiarrheal yang mengandungi diphenoxylate-atropine (Lomotil) atau bismuth subsalicylate (Pepto-Bismol). ACG melaporkan penemuannya bahawa lomotil boleh membahayakan janin pada trimester kedua dan ketiga. Sementara itu, Pepto-Bismol dapat meningkatkan risiko berat lahir rendah, pendarahan neonatal, dan kematian perinatal.

Bilakah wanita hamil yang mengalami cirit-birit berjumpa doktor dengan segera?

Telah disebutkan sebelumnya bahawa cirit-birit untuk waktu yang lama boleh menyebabkan dehidrasi dan kekurangan zat makanan. Oleh itu, segera hubungi doktor anda sekiranya anda sudah mengalami beberapa gejala cirit-birit berikut:

- Najis yang mengandungi darah atau nanah.

- Cirit-birit berlangsung lebih dari 48 jam.

- Tekstur najis yang tidak pekat pada 6 atau lebih pergerakan usus dan dalam jangka masa 24 jam.

- Demam 39 darjah celcius atau lebih.

- Muntah yang kerap.

- Kesakitan yang teruk di rektum atau perut.

- Gejala dehidrasi muncul, seperti urin gelap, dahaga, mulut kering, berasa pening, atau membuang air kecil semakin kurang.

Cirit-birit semasa mengandung bukanlah suatu keadaan yang boleh diremehkan kerana boleh memberi kesan kepada kesihatan janin. Oleh itu, pastikan tubuh sentiasa terhidrat dan segera berjumpa doktor sekiranya gejala cirit-birit tidak mereda dalam masa 48 jam. (TAS)

Baca juga: Berhati-hati Jika Cirit-Birit Berlanjutan Lebih Dari 3 Hari

Sumber:

Persatuan Kehamilan Amerika. "Cirit-birit Semasa Kehamilan".

Garis Kesihatan. "Rawatan untuk Cirit-birit Semasa Kehamilan".

Berita Perubatan Hari Ini. "Apa yang perlu diketahui mengenai cirit-birit semasa kehamilan".

Apa yang Harapkan. Cirit-birit Semasa Kehamilan ".


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found