Perbezaan Antara Membasmi dan Melancarkan Jerawat - guesehat.com

Pernahkah anda mencuba produk baru untuk penjagaan kulit wajah tetapi pada keesokan harinya kulitnya cepat pecah? Semasa anda sangat teruja mencuba produk yang dipercayai dapat mengatasi masalah kulit, tetapi tiba-tiba keadaan wajah sebenarnya semakin teruk. Apa yang sebenarnya berlaku? Adakah kulit anda tidak sesuai untuk produk tersebut? Sekiranya anda segera menggantikannya dengan produk lain?

Pertama, anda perlu mengetahui keadaan pembersihan. Dalam dunia kecantikan, membersihkan adalah proses penyesuaian yang dialami oleh kulit ke produk baru. Biasanya apabila anda mula mencuba produk baru, kulit anda akan menjadi semakin teruk dan teruk.

Tetapi setelah melalui proses ini, kulit anda akan lebih baik daripada sebelumnya menggunakan produk tersebut. Perbezaan dengan pelarian, kulit anda sensitif terhadap ramuan dalam produk, jadi penggunaan berterusan hanya akan memperburuk keadaan kulit.

Baca juga: 3 Jenis Ubat Untuk Jerawat

Sebelum membaca lebih lanjut, anda perlu memahami bagaimana jerawat sebenarnya muncul. Jerawat tidak muncul dengan sendirinya. Pada mulanya, pori-pori kulit tersumbat kerana minyak berlebihan atau sel kulit mati yang terkumpul.

Ini dipanggil mikrokomedo. Biasanya ini tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Microcomedoes boleh berubah menjadi komedo whiteheads, komedo, atau jerawat setelah melalui proses kira-kira 8 minggu.

Pembersihan diri berlaku kerana penggunaan produk yang mengandungi bahan aktif, dan sifatnya mempercepat proses pertumbuhan kulit. Apabila produk mempercepat proses pertumbuhan kulit, ia mempengaruhi seluruh kitaran, termasuk mengubah komedi mikro menjadi jerawat.

Jadi, sebenarnya bahan aktif ini berfungsi dengan mempercepat proses membersihkan pori-pori kulit wajah anda yang tersumbat dengan minyak dan membuang sel-sel kulit mati yang telah terkumpul. Biasanya proses ini berlaku selama kira-kira 4 minggu.

Berbeza dengan pembersihan, pelarian adalah reaksi kerana ketidaksesuaian kulit dengan bahan dalam produk. Pembersihan mempercepat proses menukar mikrokomedone yang sudah ada. Sementara itu, jerawat muncul jerawat baru dan meningkatkan kerengsaan pada kulit anda. Biasanya terdapat jerawat besar, bisul, dan kemerahan pada kulit wajah disertai dengan rasa sakit. Sekiranya anda yakin anda mempunyai masalah, hentikan penggunaan produk dengan segera.

Jadi, adakah anda mengalami pembersihan atau pelarian?

Ketahui jenis produk yang anda gunakan dan pastikan bahan yang terdapat dalam produk tersebut. Sekiranya produk anda mengandungi bahan aktif yang dapat mempercepat proses pertumbuhan kulit, anda mungkin mengalami pembersihan. Beberapa bahan aktif yang dapat mempercepat proses pertumbuhan kulit adalah:

  • Asid hidroksi (asid glikolik, laktik, salisilik, malik, mandelik, laktobionik).
  • Vitamin C (asid askorbik, natrium / magnesium askorbil fosfat, askorbil palmitat).
  • Retinoid (retinol, tretinoin, isotretinoin, adapelene, tazarotene).
  • Benzoyl peroksida.

Penjagaan kulit seperti kulit kimia, laser, mikrodermabrasi, dan lulur Ia juga dapat mempercepat kitaran pertumbuhan kulit. Walau bagaimanapun, produk yang tidak mengandungi bahan-bahan yang disebutkan di atas, seperti pelembap dan pencuci muka, jarang menyebabkan pembersihan.

Jangan berhenti menggunakan produk atau menukar ke produk lain jika anda yakin anda mengalami pembersihan. Ini hanya akan menjadikan keadaan kulit anda lebih teruk. Untuk mengurangkan tahap pembersihan diri, anda boleh menggunakan produk baru secara perlahan-lahan.

Perkenalkan produk ke kulit anda dengan memulai dengan konsentrasi rendah, jumlah kecil, penggunaan jarang, atau mencucinya beberapa minit setelah menggunakan produk, sebelum secara bertahap meningkatkannya ke penggunaan yang dimaksudkan. Walau bagaimanapun, jika keadaan wajah anda tidak bertambah baik selama lebih dari 4 minggu, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi.