Membantu Pasangan Mengatasi Disfungsi Ereksi

Disfungsi ereksi adalah keadaan yang boleh menjejaskan hubungan pasangan mana pun. Jadi, Gang Sihat perlu menolong pasangan mengatasi disfungsi ereksi.

Bagaimana saya dapat menolong pasangan saya mengatasi masalah disfungsi ereksi? Salah satunya ialah meningkatkan komunikasi dengan pasangan anda. Walau bagaimanapun, bercakap mengenai masalah seksual dengan pasangan yang terjejas oleh disfungsi ereksi tidaklah mudah.

Baca juga: Hipertensi Boleh Menyebabkan Mati Pucuk?

Petua Membantu Pasangan Mengatasi Disfungsi Ereksi

Nah, untuk membantu Gang Sihat meningkatkan komunikasi dan membantu pasangan mengatasi disfungsi ereksi, berikut adalah beberapa petua!

1. Jangan menyalahkan diri sendiri atas sebabnya

Sebelum anda mula bercakap dan menolong pasangan anda menangani disfungsi ereksi, anda tidak boleh menyalahkan sesiapa, termasuk anda sendiri. Mungkin timbul pemikiran bahawa anda tidak lagi memiliki kemampuan untuk merangsang pasangan anda, jadi suami anda tidak dapat mengalami ereksi.

Lebih baik menghilangkan pemikiran itu terlebih dahulu. Menurut penyelidikan, penyebab utama disfungsi ereksi adalah kerosakan pada arteri pada zakar, otot licin, dan tisu berserat. Masalah dengan saluran darah adalah penyebab 48% disfungsi ereksi.

2. Bawa pasangan anda berjumpa doktor

Menurut kajian yang dilakukan oleh Perbualan, kebanyakan lelaki masih mempunyai pemikiran maskulin di mana mereka percaya bahawa seorang lelaki harus kuat, berani, dan berdikari.

Itulah sebabnya lelaki cenderung enggan berjumpa doktor, berbanding wanita. Sebenarnya, disfungsi ereksi boleh menjadi tanda penyakit tertentu yang memerlukan rawatan perubatan.

mengikut Penjagaan Urologi, disfungsi ereksi boleh menjadi tanda diabetes. Lelaki yang menghidap diabetes mempunyai risiko tiga kali ganda untuk mengalami disfungsi ereksi. Diabetes boleh menyebabkan disfungsi ereksi dengan 3 cara:

  • Neuropati adalah keadaan yang disebabkan oleh kerosakan pada saraf akibat diabetes. Neuropati boleh mengganggu isyarat dari otak ke zakar.
  • Aterosklerosis adalah keadaan yang menyebabkan saluran darah menjadi sempit atau mengeras. Diabetes dapat memperburuk aterosklerosis, dan menyebabkan disfungsi ereksi dengan mengganggu aliran darah ke zakar.
  • Tahap gula dalam darah Ia juga memberi kesan langsung kepada pengeluaran oksida nitrat dalam badan. Sekiranya kadar nitrat oksida turun, ini bermakna tahap gula dalam darah juga tidak dapat dikawal dengan baik. Sebenarnya, nitrat oksida berperanan dalam mengekalkan ereksi yang panjang.
Baca juga: Berhati-hati, 7 Penyakit Ini Boleh Menyebabkan Disfungsi Ereksi!

3. Beri sokongan kepada pasangan anda

Semua orang mesti takut sekiranya ada masalah di ranjang, terutama suami. Terutama jika penyebab dan keseriusan masalah kesihatan tidak diketahui.

Inilah sebabnya mengapa penting bagi anda untuk menolong pasangan anda mengatasi disfungsi ereksi. Lebih-lebih lagi, tahap keyakinan lelaki menurun secara mendadak jika dia tidak dapat mencapai ereksi.

Oleh itu, jemput pasangan anda untuk menumpahkan keluhan mereka. Biarkan dia berkongsi ketakutan dan kebimbangannya dengan anda. Jangan menilai atau membuatnya merasa enggan bercakap.

Menurut para pakar, komunikasi terbuka adalah kunci untuk hubungan yang baik. Komunikasi yang baik juga dapat melindungi hubungan anda dari masalah yang disebabkan oleh disfungsi ereksi.

4. Mengambil alih Penguasaan

Untuk dapat menolong pasangan anda mengatasi disfungsi ereksi, jangan biarkan kekecewaan seksual anda bertambah. Sebabnya, ini boleh memperburuk hubungan antara anda dan pasangan.

Jelaskan kepada pasangan anda bahawa anda ingin menyokongnya dan tidak akan meninggalkannya hanya kerana masalahnya. Disfungsi ereksi tidak boleh menghalang anda mendapatkan kepuasan seksual.

Oleh itu, semasa melakukan hubungan seks, anda boleh mengambil peranan yang dominan. Sebelum ini anda juga boleh merangsang diri dengan menggunakan mainan seks atau rangsangan seks yang lain.

Anda boleh mengikuti empat petua di atas untuk membantu pasangan anda mengatasi masalah mati pucuk. Jangan biarkan disfungsi ereksi mengganggu hubungan anda dengan pasangan anda. Selain mendorong pasangan anda merawat disfungsi ereksi secara perubatan, anda mesti memberi sokongan emosi. (UH / AY)

Baca juga: 6 Minyak pati untuk mengatasi masalah mati pucuk

menolong pasangan mengatasi disfungsi ereksi