Cara mencegah keputihan yang boleh dilakukan - Guesehat.com

Kawasan wanita adalah kawasan sensitif untuk dibincangkan. Selalunya aduan di kawasan wanita dianggap remeh dan tidak diminta kepada doktor. Sedangkan aduan tertentu boleh menyebabkan diagnosis tertentu. Sebilangan besar wanita akan mengalami gejala keputihan. Tetapi selalunya pesakit juga keliru mengenai keputihan itu sendiri. Apakah keputihan? Dan adakah keputihan berbahaya? Selalunya saya dapati pesakit yang mengalami keputihan, tetapi secara tidak sengaja. Sebilangan besar pesakit yang didiagnosis mengalami keputihan tidak datang untuk berunding dengan aduan ini. Saya menemui keadaan ini setelah saya bertanya / saringan terhadap penyakit biasa. Biasanya mereka bukan gejala keputihan sebagai perkara yang perlu diberitahu, mungkin kerana malu. Walaupun gejala ini dapat diatasi dan disembuhkan. Anak perempuan , jika terdapat keputihan dari alat kelamin anda, tidak semestinya anda berkulit putih! Saya ingat ada kisah dari seorang pesakit yang bertanya mengenai keluhan ini, di mana pada masa-masa tertentu dia merasakan cairan keluar sehingga dia merasa lebih 'basah'. Pesakit ini mengalami perasaan 'basah' sebulan sekali. Pesakit melaporkan kemunculan cecair jernih, sedikit likat, tanpa sebarang aduan lain. Sedangkan setiap bulan, tepat 14 hari sebelum haid, Cairan jernih akan muncul semasa ovulasi atau masa subur. Jadi ini adalah perkara biasa.

Adakah anda perlu berjumpa doktor mengenai keputihan anda? Bilakah masa yang tepat?

Apa yang perlu dipertimbangkan jika anda mengalami keputihan adalah keluhan lain, termasuk aduan gatal, berbau, warna tertentu, sakit / terbakar ketika membuang air kecil. Keputihan disertai dengan gejala lain boleh disebabkan oleh jangkitan kulat / bakteria. Oleh itu, anda perlu berjumpa doktor.

Sekiranya anda mengalami gejala ini, doktor apa yang anda perlu berjumpa?

Secara amnya, keputihan dapat dirawat oleh doktor am. Walau bagaimanapun, jika anda sudah mempunyai pakar obstetrik atau ahli dermatologi genital yang 'dilanggan', anda juga boleh berjumpa doktor. Semasa berunding, doktor akan bertanya mengenai sejarah perubatan anda atau sejarah perubatan anda, serta melakukan pemeriksaan fizikal. Doktor akan memeriksa sama ada anda mengalami kemerahan dan jika terdapat gejala lain di kawasan kemaluan anda. Pemeriksaan ini boleh dilakukan pada pesakit yang sudah berkahwin atau belum berkahwin. Sekiranya diperlukan, doktor juga akan mengesyorkan pemeriksaan lebih lanjut, seperti mengambil keputihan dan melihatnya di bawah mikroskop.

Bagaimana untuk mengelakkan keputihan?

Ini adalah kaedah semula jadi untuk mencegah keputihan yang boleh dilakukan pada bila-bila masa. Anda boleh mencegah keputihan dengan menjaga kebersihan kawasan faraj anda. Sekiranya anda merasakan kelembapan di sana, Jangan lupa menukar pakaian dalam anda dan bersihkan Miss V dengan air atau antiseptik khas untuk kawasan wanita, seperti betadine khusus untuk kawasan wanita. Penggunaan seluar dalam tidak digalakkan oleh doktor kerana lebih baik menjaga kebersihan kawasan feminin dengan cara semula jadi.

Bagaimana mengatasi masalah keputihan?

Sekiranya dijangkiti kulat / bakteria, doktor akan memberikan antibiotik / ubat antijamur untuk merawat penyebab jangkitan. Sebagai tambahan, antiseptik biasanya akan disertakan untuk menjaga kebersihan kawasan kewanitaan anda. Elakkan tekanan kerana tekanan psikologi boleh pencetus kehadiran keputihan. Keputihan biasanya dikenali sebagai keputihan dari kawasan wanita. Keputihan boleh keprihatinan apabila disertai dengan gejala lain seperti gatal dan berbau. Sekiranya anda mengalami gejala keputihan yang tidak normal ini, anda harus berjumpa doktor lebih lanjut. Secara umum, keadaan ini dapat dihilangkan dengan menjaga kebersihan, yakni menukar pakaian dalam dengan kerap ketika basah dan mencuci dengan air bersih. Elakkan menggunakan pantyliner kerana kawasan feminin harus dijaga dengan cara semula jadi. Keputihan bukanlah masalah yang sangat serius, tetapi jika keputihan disertai dengan tanda-tanda lain seperti gatal, berbau, warna lain, dan sakit di kawasan faraj, anda harus berjumpa doktor dengan segera. Sebagai langkah pencegahan, sangat penting bagi anda untuk sentiasa menjaga kebersihan vagina dan anda harus mengurangkan kekerapan penggunaan pantyliner berkongsi Saya mengenai keputihan, semoga ia membantu!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found