Makanan Sihat dan Murah

Bincangkan sukan larian, sudah. Sekarang saya ingin berkongsi mengenai gaya makan saya (beberapa bulan terakhir). Makanan sihat sebenarnya tidak semestinya mahal, anda tahu, walaupun pada mulanya saya mengikuti menu makanan sihat yang agak kering di dompet saya. Pada mulanya, saya mencuba semua jenis makanan yang sihat, mulai dari yang dibungkus hingga dibawa makan tengah hari, hingga makan di restoran yang menu makanannya dibuat dari bahan organik. Secara jujur, saya hanya melakukan menu sihat selama 1 minggu, selebihnya kembali normal . Hahaha .. Selepas saya berhenti membeli menu makanan seperti itu (kerana dompet saya menjerit), saya cuba mencari sendiri makanan apa yang sebenarnya baik untuk kesihatan kita, dan mana yang selesa untuk saya makan sendiri. Kerana anda hanya tinggal sekali, jadi saya tidak mahu membuang peluang untuk makan dengan baik.

Saya mencari menu makanan yang sihat dan murah

Oleh itu, saya mula mencari maklumat dari internet mengenai menu makanan sihat dan murah, mencari di majalah, membeli beberapa buku menu memasak, untuk bereksperimen dengan makanan saya sendiri. Saya juga berfikir, tidak berguna bagi saya untuk membakar banyak kalori dan lemak tetapi jika cara saya memakannya tidak diatur dengan betul - ya, walaupun tidak 100% sihat dan organik. Tetapi sekurang-kurangnya saya tahu jumlah yang harus saya makan setiap hari. Saya bermula dengan mencuba memasak menu saya sendiri setiap hari. Bermula dari membeli roti gandum untuk sarapan pagi, beras perang, minyak zaitun hingga sayur-sayuran, dan dada ayam untuk saya buat sendiri. Tidak semestinya murah untuk membeli bahan-bahan ini, tetapi sekurang-kurangnya ia boleh digunakan bukan hanya sekali, tetapi selama beberapa hari atau bahkan seminggu. Saya mendapat nasihat dari rakan saya yang kebiasaannya suka sukan dan dia juga menjaga makanan. Pada mulanya, saya fikir dia menjalani diet yang ketat untuk mendapatkan hasil badan yang baik, tetapi bukan itu yang saya bayangkan. Dia masih makan apa yang dia suka, tetapi ya, dia juga mesti mengetahui dosnya mengikut keperluan dan kesihatan tubuh kita. Betul sungguh sederhana perlu makan dengan tetap memakan makanan yang anda suka.

Buat makanan sihat anda sendiri

Sekiranya demikian, mulailah memproses menu makanan harian anda sendiri, dengan membeli bahan-bahan yang sihat, ia tidak semestinya bersifat organik, dan juga cuba mulakan lebih banyak makanan sampingan dan bukannya nasi. Di Indonesia, jika anda tidak makan nasi, anda belum makan namanya, itu benar, tetapi anda sebenarnya boleh menggantinya dengan beras perang, dan itu sama sedap dan mengisi perut anda lebih lama. Beras perang tidak begitu mahal, walaupun tidak murah. Untuk 2 liter hanya boleh mencecah 40 ribu. Tetapi ia boleh dimakan lebih dari 1 minggu, bahkan mungkin sebulan. Bergantung pada jumlah makanan juga. Kemudian untuk hidangan sampingan anda boleh mula makan sayur-sayuran segar, tidak perlu direbus juga. Saya biasanya menumis sederhana dan masukkan bawang, lada dan kadang kicap. Untuk daging, anda boleh memilih untuk makan ayam atau daging lembu. Boleh dipanggang atau direbus dengan rempah atau gorengan. Tetapi ingat untuk memasak semua ini, anda menggunakan minyak zaitun untuk menjadikannya lebih sihat. Setelah semuanya dapat dilakukan, corak makan harian anda dapat disusun. Untuk sarapan pagi saya hanya makan roti gandum penuh dengan keju atau coklat dan kemudian masukkan susu protein. Anda juga boleh menambah buah. Diikuti dengan makan tengah hari, dengan nasi merah dan juga lauk yang saya bawa dari rumah. Sekiranya saya tidak membawa lauk, saya biasanya makan gado-gado atau soto atau apa sahaja dengan banyak sayur-sayuran. Jadi, jangan makan berlebihan pada waktu malam. Tukar menu makan malam mewah dengan buah sahaja dan susu. Semua sebenarnya bergantung pada diri kita sendiri, sejauh mana kita memahami diri kita dengan semua kehendak dan keperluan makanan. Oleh itu, kita harus tahu dengan tepat apa yang kita makan, dan Ingatlah untuk berhenti makan sebelum kenyang! Betul, makanan sihat tidak semestinya mahal atau mewah, bukan? Sekarang anda boleh membuat sendiri dengan versi dan citarasa anda. Nasib baik makan makanan sihat murah!