Jenis Rawatan di Salon yang Berbahaya - guesehat.com

Kecantikan itu mahal. Semua orang faham. Bagaimana jika kecantikan itu membawa risiko kesihatan? Ramai yang tidak setuju dengan pasti. Tetapi menurut kajian baru, seperti yang dilaporkan oleh media terkemuka Britain, surat harian, satu daripada lima wanita di Amerika Syarikat bersedia menjalani rawatan kosmetik berbahaya untuk mencapai penampilan ideal mereka, tanpa mengira risiko yang ditimbulkan prosedur ini terhadap kesihatan mereka.

Separuh sebenarnya bimbang akan kerosakan jangka panjang terhadap rawatan kecantikan dan 7 peratus mengaku mengalami reaksi alergi. Tinjauan ini dilakukan oleh organisasi penyelidikan kecantikan LQS dan Syarikat Bersekutu, di mana mereka merakam sekitar 1,000 wanita yang datang ke salon untuk memperindah penampilan mereka.

Prosedur Kecantikan Yang Berisiko untuk Kesihatan

Untuk kelihatan cantik, mereka bersedia dan menyedari risiko yang timbul termasuk keguguran rambut, kulit bengkak, dan prosedur lain yang sangat menyakitkan. Berikut adalah lima prosedur rawatan kecantikan kegemaran wanita yang membawa risiko kesihatan:

1. Sambungan Rambut

Prosedur penyambungan rambut ini memang cara terpantas untuk mengubah penampilan anda dari rambut pendek ke rambut panjang. Tidak perlu menunggu rambut panjang yang boleh memakan masa berbulan-bulan.

Risiko pemanjangan rambut atau pemanjangan rambut adakah keguguran rambut atau alopecia, kemelesetan atau penurunan garis rambut secara beransur-ansur kerana gaya rambut yang terlalu ketat yang menarik folikel rambut dari masa ke masa.

Baca juga: Perhatikan 6 perkara ini sebelum membeli rambut palsu!

2. Manikur dan pedikur

Walaupun jarang berlaku, beberapa kes kematian dilaporkan berkaitan dengan lawatan ke salon untuk rawatan kuku. Salah satunya adalah seorang wanita dari California yang menyalahkan kematian puterinya atas jangkitan yang disebabkan oleh bakteria yang mungkin dia alami semasa melakukan pedikur di salun.

Ia berlaku pada tahun 2004. Podiatrist, dermatologi dan profesional kesihatan yang lain telah memberi amaran bahawa kecederaan, jangkitan virus, bakteria atau kulat adalah risiko yang perlu diperhatikan ketika melakukan manikur pedikur. Pastikan alatannya steril.

3. Mewarnakan rambut

Dianggarkan lebih daripada satu pertiga wanita berusia lebih dari 18 tahun dan sekitar 10% lelaki berusia lebih dari 40 tahun mewarnai rambut mereka dengan pelbagai sebab. Dilaporkan dari barah.gov, lebih daripada 5.000 bahan kimia yang berbeza digunakan dalam produk pewarna rambut, beberapa di antaranya bersifat karsinogenik atau menyebabkan barah pada haiwan. Pada manusia tidak jelas sama ada boleh menyebabkan barah.

Pewarna rambut moden dikelaskan kepada pewarna kekal (atau oksidatif), separa kekal, dan sementara. Pewarna rambut kekal, yang merangkumi kira-kira 80% produk pewarna rambut hari ini, mengandungi bahan kimia yang disebut aromatik amina. Warna yang lebih gelap menggunakan bahan kimia yang lebih tinggi.

Baca juga: Elakkan Menggunakan 8 Produk Kecantikan Ini Setiap Hari!

4. Pemutihan gigi

Produk pemutih gigi mengandungi 10 peratus karbamida peroksida yang menghasilkan sekitar 3.5 peratus hidrogen peroksida. Kesan sampingan yang paling kerap dilaporkan berkaitan dengan penggunaan agen pemutihan gigi berasaskan peroksida adalah peningkatan kepekaan gigi dan kerengsaan tisu lembut di mulut (mukosa mulut), terutama gusi. Jadi pemutihan gigi tidak boleh dilakukan terlalu kerap.

5. Penyamakan

Menggelapkan kulit sama ada dengan berjemur di pantai atau di salun adalah sama. Itu memberi pendedahan kepada sinaran ultraviolet (UV) yang berbahaya bagi kulit. Sinar UV tidak hanya datang dari cahaya matahari tetapi juga dari cahaya penyamakan, yang digunakan untuk menggelapkan warna kulit di salun.

Kerosakan kumulatif yang disebabkan oleh sinaran UV dapat menyebabkan penuaan kulit pramatang yang ditandai dengan kerutan, kulit kendur, atau bintik-bintik coklat pada kulit dan barah kulit. Sebenarnya, orang pertama yang melakukan penyamakan sebelum berumur 35 tahun, mempunyai risiko 75% barah kulit melanoma.

Baca juga: Agar tidak terdedah kepada sinar UVB, lindungi kulit bayi dengan cara ini!

6. muka

Kesan sampingan yang paling biasa muka Muka kemerahan akibat tekanan pengelupasan dan pengekstrakan. Elakkan memakai solekan atau menggunakan produk pada kulit selama satu atau dua hari selepasnya muka. Ini untuk memberi masa pada kulit untuk sembuh sendiri. Jangan terlalu kerap melakukannya rawatan muka.

Walaupun menanggung risiko, majoriti wanita masih melakukan semua prosedur kecantikan di atas. Sekiranya dilakukan tidak berlebihan, penampilan cantik seperti yang diinginkan dapat direalisasikan. Penting untuk mengetahui produk apa yang digunakan oleh salun yang anda kunjungi, sama ada produk tersebut selamat atau haram. Kerana jika berlaku kerosakan, itu boleh mengubah hidup anda selamanya. (AY)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found