Punca Punggung Gatal - guesehat.com

Adakah anda salah seorang yang sering mengalami gatal di punggung? Sekiranya demikian, adakah anda juga tahu penyebab gatal pada punggung? Sebilangan mungkin tidak betul-betul tahu apa masalah yang dialami ketika pantat gatal.

Ramai yang menganggap bahawa gatal pada punggung adalah permulaan cacing usus. Ini sangat benar, kerana gejala ini adalah ciri awal. Tetapi adakah anda tahu penyebab gatal pada punggung selain daripada timbulnya cacing usus? Di sini, saya akan membincangkan beberapa penyebab gatal pada punggung. Mari kita sama-sama melihat artikel ini!

Gatal di punggung tidak selesa dan membuat kita keliru jika kita menggaru terlalu banyak. Ia bagus apabila pantat terasa gatal, jangan menggaru dengan keras dan berterusan. Sebabnya ialah kawasan di sekitar dubur akan dijangkiti dan memerah. Untuk lebih jelasnya, berikut adalah beberapa penyebab gatal pada punggung yang perlu anda ketahui, untuk mengelakkannya lebih awal.

  1. Kerengsaan bahan kimia dalam makanan. Ini mungkin berlaku pada beberapa orang yang mengalami alergi atau jengkel terhadap beberapa bahan kimia dalam makanan, terutama makanan pedas, seperti lada, rempah, dan sos.
  2. Cirit-birit atau pergerakan usus yang kerap. Pergerakan usus yang kerap berterusan selama beberapa jam juga boleh menyebabkan gatal di kawasan dubur. Ini mungkin kerana tinja yang tidak dibersihkan dengan betul boleh tersekat di kawasan dubur dan menyebabkan kulat tumbuh di sekitarnya.
  3. Penyakit kulit. Kadang-kadang penyakit kulit juga boleh menyerang kawasan dubur, yang menyebabkan gatal-gatal yang melampau. Walaupun terasa gatal apabila tercalar, penyakit kulit akan lebih merebak dan parah. Penyakit kulit yang boleh menyebabkannya adalah psoriasis atau dermatitis kontak.
  4. Cacing pita dan cacing kremi. Yang mana Ini adalah masalah yang sering berlaku pada kanak-kanak dan remaja. Cacing kremi betina dapat meletakkan ribuan telur di sekitar dubur anda. Semasa proses bertelur, cacing kremi betina juga mengeluarkan lendir yang menyebabkan anda berasa sangat gatal. Gatal akan menimbulkan keinginan untuk menggaru atau mengelap dubur.
  5. Buasir. Buasir adalah salah satu penyebab gatal pada punggung anda, kerana kerap mengalami tekanan semasa buang air besar. Geseran yang berlaku akan menjadikan kawasan sekitar dubur gatal.

Itulah beberapa penyebab gatal pada punggung yang saya tahu. Semoga maklumat ini dapat berguna untuk anda dan dapat dicegah sebelum menjadi lebih teruk. Biasanya gatal sering berlaku apabila anda selesai membuang air besar atau pada waktu malam.

Cuba bersihkan dubur dengan betul menggunakan air bersih dan sabun antiseptik, kemudian lap hingga kering dengan tuala bersih. Sekiranya memang gatal masih berlaku dan tidak hilang, segera berjumpa doktor untuk diberi ubat yang tepat untuk mengurangkan rasa gatal.