Suami Ejakulasi Berbalik, Promil Semakin Keras? | Saya sihat

Biasanya, air mani keluar dari zakar ketika seorang lelaki mengalami ejakulasi. Namun, ada satu keadaan lain yang sebenarnya menjadikan aliran air mani berpusing ke dalam. Sekiranya demikian, adakah anda masih boleh hamil?

Kenapa anda boleh membalikkan ejakulasi?

Apabila seorang lelaki mengalami ejakulasi, air mani dikeluarkan melalui uretra dan keluar dari zakar. Otot yang mengelilingi uretra (sfingter pundi kencing) berkontraksi dan mendorong air mani keluar dari zakar. Untuk mengelakkan air mani mengalir kembali ke pundi kencing, otot-otot di leher pundi kencing mengencangkan.

Namun, jika sfinkter pundi kencing tidak berfungsi dengan baik, pundi kencing tidak akan ditutup sepenuhnya, menyebabkan ejakulasi memasuki semula pundi kencing. Ini disebut ejakulasi retrograde kerana air mani bergerak ke belakang ke pundi kencing.

Keadaan ini tidak mempengaruhi kemampuan lelaki untuk mendapatkan ereksi dan mencapai klimaks seksual. Walau bagaimanapun, air mani yang keluar umumnya kecil, yang juga sering disebut sebagai orgasme kering.

Tanda dan gejala ejakulasi retrograde termasuk:

 • Merasa orgasme, tetapi cairan yang keluar dari zakar terasa sangat sedikit, bahkan tidak, atau tidak ada air mani yang keluar dari zakar Ayah (orgasme kering).

 • Kencing mendung selepas orgasme kerana mengandungi air mani.

 • Walaupun anda melakukan hubungan seks biasa tanpa alat kontrasepsi, anda belum hamil.

Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan masalah pada otot pundi kencing semasa ejakulasi, termasuk:

 • Pembedahan, seperti pembedahan leher pundi kencing, pembedahan pembedahan pembedahan kelenjar getah bening retroperitoneal untuk kanser testis, atau pembedahan prostat.

 • Kesan sampingan ubat-ubatan tertentu yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi, prostat yang membesar, dan kemurungan.

 • Kerosakan saraf yang disebabkan oleh keadaan perubatan, seperti diabetes mellitus, multiple sclerosis, penyakit Parkinson, atau kecederaan saraf tunjang.

Baca juga: Walaupun berisiko, sayangnya tidak semua wanita hamil memahami diabetes kehamilan

Berdasarkan keterangan di atas, dapat dirumuskan bahawa faktor risiko bagi pesakit dengan ejakulasi terbalik adalah seperti berikut:

 • Suami menderita diabetes mellitus atau sklerosis berganda.

 • Pernah menjalani pembedahan prostat atau pundi kencing.

 • Mengambil ubat tertentu untuk tekanan darah tinggi atau gangguan mood.

 • Telah mengalami kecederaan tulang belakang.

Pelbagai ubat dapat membantu otot leher pundi kencing menguncup semasa ejakulasi, termasuk:

 • Brompheniramine (Ala-Hist, J-Tan, Veltane)

 • Chlorpheniramine (Aller-Chlor, Chlor-Trimeton, Polaramine, Teldrin)

 • Ephedrine

 • Imipramine (Tofranil)

 • Midodrine

 • Phenylephrine (Sudafed Children, Pediacare, Vazculep)

 • Pseudoephedrine atau phenylephrine (Silfedrine, Sudafed, SudoGes, Suphedrin)

Sebelum menetapkan ubat, doktor akan mempertimbangkan kesihatan anda secara keseluruhan.

Baca juga: Tidak yakin kerana leher berganda? Inilah Cara Menghilangkan Dagu Berkembar!

Suami Ejakulasi Berbalik, Promil Bagaimana?

Dari segi perubatan, ejakulasi terbalik tidak berbahaya dan menyakitkan. Lelaki yang ejakulasi dengan air mani sedikit mungkin tidak menyedari bahawa mereka mempunyai keadaan. Keadaan yang mudah diperhatikan adalah air kencing mendung segera setelah ejakulasi kerana pencampuran air mani dengan air kencing, yang tidak membahayakan kesihatan.

Walau bagaimanapun, dari segi kesuburan, lelaki dengan ejakulasi terbalik mungkin sukar untuk hamil pasangannya. Walaupun pada sesetengah lelaki, ejakulasi retrograde menyebabkan kemandulan. Sebabnya, mungkin ada sedikit sperma, jika tidak, sperma yang dapat menyuburkan telur. Inilah yang mendasari perlunya langkah khas jika anda ingin hamil dengan keadaan ini.

Doktor akan membuat diagnosis dengan menelusuri sejarah perubatan suami serta pemeriksaan fizikal termasuk zakar, testis, dan rektum. Selepas itu, doktor akan mencadangkan pemeriksaan sperma di makmal dengan mengambil spesimen air mani dan air kencing.

Langkah seterusnya, jika sperma dijumpai dalam air kencing, ia akan dipisahkan dari sampel air kencing. Sperma kemudian akan menjalani pencucian sperma khas dan membuang sperma mati dan kekotoran yang biasanya terdapat dalam spesimen dan air kencing. Sampel sperma yang dibersihkan kemudian akan digunakan untuk inseminasi intrauterin (IUI) atau dengan teknologi pembiakan dibantu seperti IVF atau In Vitro Fertilization (IVF).

Jumlah kes kemandulan akibat ejakulasi terbalik berkisar antara 0,3-2%. Maksudnya, walaupun ejakulasi terbalik menjadikan program kehamilan menjadi sukar atau terhalang, ia tetap tidak menolak kemungkinan kehamilan semula jadi. Yang paling penting, segera periksa diri Ibu dan Ayah kepada doktor dan jaga gaya hidup sihat. Semoga berjaya, Ibu dan Ayah! (AS)

Baca juga: Benarkah bayi gemuk mesti sihat?

Rujukan:

Berita Perubatan Hari Ini. Ejakulasi Retrograde.

Klinik Mayo. Ejakulasi Retrograde.

Garis Kesihatan. Ejakulasi Retrograde.