Punca dan Cara Mengatasi Alergi Udara Dingin - GueSehat

Alergi selalu identik dengan ketidakupayaan badan untuk menerima jenis makanan atau minuman tertentu. Walau bagaimanapun, terdapat jenis alahan lain yang mungkin anda hadapi. Salah satunya adalah alergi terhadap udara sejuk. Bagaimana alahan sejuk berlaku? Bagaimana rasanya seseorang yang menderita alergi kerana suhu sejuk?

Pengalaman dengan Alergi

Jawapan untuk soalan di atas mungkin dijelaskan dalam perihalan pengalaman saya. Kira-kira ketika saya masih sekolah menengah, saya menyedari bahawa saya menghidap alergi selesema yang mungkin tidak dikenali oleh orang lain. Setelah berunding dengan ibu bapa dan ibu saudara saya yang kebetulan menjadi doktor, saya semakin yakin bahawa saya alah kepada udara sejuk. Sejak itu, saya cepat sejuk. Saya tidak boleh tinggal di bilik berhawa dingin terlalu lama, terutamanya jika angin AC yang dihidupkan langsung ke kepala atau badan saya. Saya tidak dapat makan ais krim dengan cepat atau dalam bahagian yang besar. Ketika saya tinggal bersama rakan-rakan di kawasan puncak atau Bandung, saya akan merasa terseksa di pagi yang sejuk dan berkabus. Apalagi di luar negara yang mempunyai musim sejuk, hanya pergi ke bilik berhawa dingin sudah membuat saya sedikit takut dan cemas. Sekiranya saya terdedah terlalu banyak atau menelan sesuatu yang sejuk, badan saya akan segera bertindak balas. Mungkin sedikit berbeza dengan alahan lain yang menjadikan kulit berwarna kemerahan atau bintik merah. Dalam kes ini, gejala alergi yang saya terima adalah kesesakan hidung dan pelepasan. Tidak jarang, saya juga menjadi bersin dan berasa gatal di hidung. Sebenarnya, saya tidak berada dalam keadaan selesema atau sakit badan ketika merasakan udara sejuk. Namun, saya selalu mengalami simptom selsema ketika saya berasa sejuk. Jelas sekali keadaan alergi udara sejuk mengganggu aktiviti saya. Tubuh menjadi sangat tidak selesa apabila terkena udara sejuk. Hidung saya tidak berhenti berhenti mengalir secara tiba-tiba. Saya juga tidak dapat mengelakkan bersin. Terutama pada waktu pagi, saya sering bangun dengan bersin terlebih dahulu. Keadaan terburuk berlaku jika saya tinggal terlalu lama di asrama tanpa penghawa dingin, kemudian segera tidur di bilik dengan penghawa dingin di rumah. Sungguh meletihkan bagi saya untuk hidup dengan alergi sejuk seperti ini!

Alergi Udara Sejuk di Dunia Perubatan

Alergi sejuk dalam dunia perubatan dikenali sebagai reaksi hipersensitiviti (kepekaan berlebihan) badan terhadap objek sejuk atau persekitaran. Alergi boleh dicetuskan oleh pelbagai perkara, seperti pendedahan kepada suhu sejuk kerana musim hujan atau pada waktu pagi dan terlalu lama di dalam air sejuk. Sekiranya anda makan makanan dan minuman yang terlalu sejuk, anda mungkin juga mengalami alahan. Memang benar bahawa alergi selesema boleh bermula dengan gejala selesema dan selesema seperti yang saya jelaskan sebelumnya. Lebih-lebih lagi, dalam beberapa kes Alergi sejuk mencetuskan gatal-gatal pada kulit atau berubah warna menjadi kemerahan dan diikuti dengan gatal. Dalam keadaan teruk, penghidap alergi sejuk juga dapat mengalami sesak nafas, berdebar-debar, pembengkakan pada bahagian tubuh tertentu, hingga pingsan kerana sukar bernafas. Doktor mengesyorkan mengambil pelbagai ubat alergi untuk mengurangkan gejala pada kulit. Beberapa ubat yang disyorkan adalah antihistamin (seperti loratadine dan cetirizine yang dapat mencegah gejala), steroid (seperti dexamethasone dan prednisone methylprednisolone untuk menekan alahan dan imuniti) dan doxepin (untuk mengatasi kemurungan atau kegelisahan akibat alahan). Terdapat juga omalizumab yang diyakini dapat merawat gejala alergi sejuk yang membuat penderita sesak nafas dan mengalami asma.

Cara Mencegah Alergi Sejuk

Berikut adalah beberapa cadangan dari saya yang boleh dilakukan untuk mereka yang juga mempunyai badan yang terdedah kepada selesema:

  1. Elakkan mengambil terlalu banyak minuman sejuk dan makanan. Cuba minum minuman yang mempunyai suhu sederhana atau suam.
  2. Jangan biarkan penghawa dingin hidup! Sekiranya anda masih mahu menghidupkan penghawa dingin semasa anda tidur, hidupkan beberapa minit sebelum anda tidur. Jangan biarkan penghawa dingin menyala semasa anda belum tidur atau masih aktif di dalam bilik.
  3. Sentiasa bawa tisu atau sapu tangan ke dalam beg anda. Kami tidak pernah tahu bila hidung menjadi bersin atau tersumbat semasa melakukan aktiviti sepanjang hari.
  4. Untuk membuat anda merasa selesa ketika tidur walaupun anda berada di bilik berhawa dingin atau dalam suhu sejuk, bersihkan cecair di hidung sebelum tidur.
  5. Apabila anda ingin melakukan perjalanan ke tempat yang sejuk seperti kawasan pergunungan atau negara yang sedang musim sejuk, bawa jaket tebal dan minyak pemanas.
  6. Sesuaikan penghawa dingin supaya tidak menunjuk langsung ke badan atau kepala anda.

Anda memang boleh mendapat alahan kerana udara sejuk. Tetapi anda juga dapat mencegah dan menangani mereka dengan cepat! Kenali diri anda dengan lebih mendalam untuk mengetahui punca dan gejala yang sering berlaku dalam diri anda. Kekal sihat untuk hari yang lebih sihat, ok!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found