Jenis Kontraseptif Hormonal untuk Wanita - guesehat.com

Cara terbaik untuk mencegah kehamilan yang tidak diingini adalah dengan menggunakan alat kawalan kelahiran. Walau bagaimanapun, kaedah kontraseptif juga sangat pelbagai, salah satunya adalah kontrasepsi hormon. Kontraseptif hormon berfungsi untuk mengubah pergerakan hormon dalam kitaran haid sehingga dapat mencegah kehamilan.

Terdapat beberapa kaedah kontrasepsi hormon yang boleh anda pilih. Perbezaannya terletak pada jenis hormon, jumlah hormon, dan bagaimana hormon itu dimasukkan ke dalam badan. Hormon yang dimaksudkan boleh berupa estrogen atau progesteron, atau gabungan kedua-dua hormon tersebut. Untuk keterangan lebih lanjut, berikut adalah penjelasan lengkap mengenai jenis kontrasepsi hormon!

Kontraseptif oral

Kontraseptif oral adalah pil yang mengandungi gabungan hormon estrogen dan progesteron. Kontraseptif oral menyebabkan telur wanita tidak matang, jadi dia tidak ovulasi. Ia mencegah kehamilan kerana tidak ada telur yang dapat disenyawakan atau disenyawakan oleh sperma.

Secara amnya, 1 bungkus pil perancang mempunyai 28 pil. Dua puluh satu pil mengandungi gabungan hormon estrogen dan progesteron dalam dos tertentu. Sementara baki 7 pil adalah pil tanpa hormon aktif. Pil kontraseptif oral dimulakan pada hari pertama haid, 1 pil selama 1 hari. Tujuh pil tanpa hormon aktif diambil pada minggu lalu.

Selain itu, terdapat juga pil perancang dalam bentuk minipill yang hanya mengandungi hormon progesteron. Dalam kes ini, progesteron menebal lendir serviks, sehingga sukar bagi sperma untuk melewati serviks untuk masuk. Minipill juga menyebabkan lapisan rahim menyukarkan telur yang disenyawakan untuk ditanam.

Minipill biasanya hanya disyorkan untuk wanita yang mempunyai keadaan kesihatan tertentu, yang diminta untuk menghindari pengambilan hormon estrogen. Contoh keadaan kesihatan ini termasuk penyakit hati, beberapa jenis pembekuan darah di urat, barah payudara, dan barah rahim. Di samping itu, minipill juga sering disyorkan untuk ibu menyusu.

Kesan Sampingan Kontraseptif oral

  • Sebilangan wanita mengalami gejala seperti keputihan dengan sedikit darah dan loya selama 1-3 bulan pertama pengambilan pil.
  • Walaupun banyak wanita bimbang bahawa mereka akan menambah berat badan dari kontraseptif oral, penemuan menunjukkan bahawa pil dos rendah tidak menyebabkan kenaikan berat badan yang ketara.
  • Perubahan mood negatif seperti kemurungan boleh berlaku.
  • Kerana progesteron pada wanita dapat menyebabkan penipisan dinding rahim, amenore boleh terjadi, yang merupakan keadaan di mana wanita tidak dapat mengalami haid selama berbulan-bulan.

Tidak ada risiko mempunyai bayi dengan kecacatan kelahiran pada wanita yang pernah mengambil pil perancang. Walau bagaimanapun, jika anda hamil, jangan minum pil. Ibu yang menyusu tidak boleh mengambil pil kombinasi kerana boleh mengurangkan jumlah susu ibu dan kepekatan protein dan lemak dalam susu ibu.

Sementara itu, minipill boleh digunakan untuk menambah susu ibu. Wanita yang merokok dan mengambil pil kontraseptif oral pada masa yang sama mempunyai peningkatan risiko penyakit jantung dan strok.

Apakah Ubat dan Keadaan yang Mengurangkan Keberkesanan Kontraseptif oral?

  • Keberkesanan pil perancang boleh menurun sekiranya anda muntah atau cirit-birit.
  • Beberapa ubat, termasuk beberapa antibiotik seperti penisilin dan tetrasiklin, juga dapat mengurangkan keberkesanan pil.

Apa Faedah Mengambil Pil Kontraseptif oral?

Terdapat beberapa faedah mengambil pil perancang. Pil gabungan dan pil mini dapat mengatur kitaran haid dan mengurangkan risiko kekejangan haid. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa pil kontraseptif oral dapat melindungi anda dari barah ovari dan rahim, serta penyakit radang panggul.

Pil gabungan juga dapat mengurangkan:

  • Jerawat.
  • Risiko kehamilan ektopik.
  • Kista payudara jinak.
  • Risiko sista ovari.