Haiwan peliharaan untuk Penderita Alergi - GueSehat.com

Sebilangan orang yang mengalami alahan mungkin keliru dan bimbang mempunyai haiwan kesayangan. Ini kerana mereka takut haiwan peliharaan boleh mencetuskan alahan. Sebenarnya, orang yang mempunyai alahan boleh mempunyai haiwan peliharaan, anda tahu. Namun, cara memilihnya mesti dipertimbangkan. Dipetik dari kesihatan.com, inilah panduan!

Ramai orang berpendapat bahawa haiwan peliharaan, seperti anjing atau kucing, adalah sumber alergi utama. Sebenarnya, menurut Jessica Vogelsang, DVM., Doktor haiwan di San Diego, Amerika Syarikat, banyak perkara boleh mencetuskan alergi. “Reaksi alergi sebenarnya dipicu oleh protein dalam air liur, air liur, dan kulit. Semua itu dimiliki oleh kucing atau anjing, "jelasnya lagi.

Haiwan Peliharaan Tidak Beraksi Sama

Hanya kerana anda bersin atau mengalami gejala lain ketika berada di sekitar kucing atau anjing, anda segera menganggap bahawa semua haiwan peliharaan boleh mencetuskan alergi. "Ini berbeza mengikut setiap individu. Apabila anda alah kepada seekor anjing, itu tidak bermakna anda alah kepada anjing lain. Satu kucing boleh menyebabkan reaksi, sementara yang lain tidak, ”jelas Camille DeClementi, VMD., Seorang doktor haiwan di Amerika Syarikat.

Sebenarnya, Camille mencadangkan tinggal bersama haiwan tertentu untuk jangka masa yang panjang. Ini dilakukan untuk mengetahui reaksi alahan yang akan anda alami semasa bersama haiwan. Daripada segera menganggap bahawa anda alah pada haiwan peliharaan tertentu, Camille mencadangkan mencuba kaedah yang dicadangkannya terlebih dahulu.

Semak Lebih Baik Pertama

Anda mungkin berfikir bahawa anda mempunyai alahan terhadap haiwan peliharaan. Sebenarnya, ada berbagai pencetus alergi, itu mungkin disebabkan oleh debunga atau spora dari jamur atau cendawan. Inilah yang menurut dr. Clifford Bassett, ketua pegawai perubatan Allergy & Asthma Care New York, Amerika Syarikat, tidak harus cepat membuat kesimpulan.

Namun, jika anda mengalami alahan haiwan kesayangan yang teruk, dr. Clifford tidak menasihati anda untuk memiliki haiwan peliharaan, seperti anjing atau kucing. Sekiranya anda hanya mempunyai alahan ringan, pastikan bilik tidur anda bebas dari haiwan kesayangan. Ini dilakukan untuk mengurangkan pendedahan pada bulu dan anda boleh tidur dengan lena.

Cara memilih haiwan kesayangan untuk penghidap alergi

Bagi anda yang mengalami alahan masih boleh mempunyai haiwan peliharaan, asalkan anda tahu apa yang mencetuskan alergi dan sama ada keadaan alahan anda dikelaskan sebagai teruk atau ringan. Berikut adalah panduan memilih haiwan kesayangan untuk penghidap alergi:

  • Pilih haiwan kesayangan yang mempunyai rambut, bukan bulu. Salah satu haiwan peliharaan dengan rambut adalah anjing pudel. Rambut anjing jenis ini disebut rambut, bukan bulu. Rambutnya juga tidak gugur. Selain itu, rambut pudel tidak menimbulkan reaksi.
  • Pilih haiwan kesayangan yang tidak berbulu. Bagi sesetengah orang, haiwan peliharaan boleh mencetuskan alahan. Oleh itu, pilih haiwan kesayangan yang tidak berbulu. Sekiranya anda suka anjing, pilih anjing yang tidak berambut, seperti anjing jambul Cina, Anjing Tanpa Rambut Mexico, atau Anjing Tanpa Rambut Peru. Bagi kucing, pilihlah kucing sphynx.
  • Pilih haiwan kesayangan yang memerlukan rawatan rutin. Doktor haiwan percaya bahawa membersihkan haiwan peliharaan seminggu sekali dan menyikat atau menyikat bulunya secara berkala dapat mengurangkan keguguran rambut. Sebabnya, rambut yang rontok terlalu kerap boleh mencetuskan reaksi alergi.

Nah, setelah mengetahui cara memilih haiwan kesayangan di atas, penghidap alergi tidak perlu risau lagi. (TI / AS)