Ketahui Jenis Rambut Anda dan Gunakan Syampu Jenis yang Betul!

Adakah anda pernah terganggu dengan iklan penjagaan rambut? Mungkin ada di antara anda yang mengalaminya, terutama mereka yang mempunyai jenis rambut yang tidak teratur. Pasti sukar untuk mencari jenisnya syampu jenis rambut yang betul? Jangan risau, saya dapat memahami masalah anda! Adik perempuan saya mempunyai jenis rambut yang luar biasa. Tidak sama dengan saya atau ibu bapa saya. Jenis rambutnya agak kasar tetapi tidak kusut. Cukup kering dan mengembang dengan bentuk bergelombang. Rambut kakak saya sangat sukar diurus dan dia sukar memilih syampu yang betul. Hampir setiap hari dia mengadu perkara yang sama. Rambut yang tidak teratur! Jadi gaya rambut paling kemas untuknya adalah mengikatnya. Gelang kepala atau pin bobby yang kelihatan lebih sihat pada rambutnya gagal menjaga rambutnya kemas.

Sesuaikan jenis syampu mengikut kulit kepala dan jenis rambut anda

Berdasarkan pengalaman ini, saya juga berpendapat bahawa tidak semua jenis syampu sesuai untuk semua orang. Beberapa kali kakak saya terpaksa menukar jenis syampu dan mencari yang paling sesuai. Kesannya, hingga kini dia cenderung malas untuk mencuci rambutnya kerana hasilnya sia-sia. Sebelum mula mencari jenis syampu yang sesuai, tentukan jenis kulit kepala dan rambut yang anda miliki. Jenis syampu yang anda beli perlu disesuaikan dengan jenis kulit kepala yang anda ada. Sebagai contoh, jika anda, seperti kebanyakan orang, mempunyai kulit kepala berminyak tetapi kering, pilihlah syampu yang dibuat khas untuk kulit kepala berminyak dan gunakannya. perapi untuk hujung kering.

Adakah anda memerlukan syampu dan perapi juga?

Kebaikan syampu dan perapi sangat berbeza. Syampu berfungsi membersihkan atau pembersihan kulit kepala anda. Manakala faedahnya perapi untuk mengembalikan kelembapan pada rambut anda, terutamanya hujung rambut anda. Sebelum membetulkan rambut, anda perlu membersihkannya dengan menggunakannya syampu. Gabungan syampu dan perapi yang sesuai dengan keperluan anda dapat memperbaiki keadaan rambut anda dan menjadikannya lebih teratur!

Apa jenis syampu yang harus anda pilih?

Setelah mencari, saya dapati pengelompokan jenis syampu sesuai untuk jenis rambut, termasuk:

1. Rambut normal

Rambut jenis ini adalah orang yang tidak sukar untuk menggayakan rambutnya. Kerana, terdapat pengagihan seimbang antara kandungan minyak dan tahap kekeringan pada batang rambut. Anda hanya memerlukan tambahan perapi dan seimbangkan dengan syampu. Namun, buat masa ini jenis syampu "normal" memang agak sukar dicari kerana beberapa jenis produk telah mengklasifikasikannya ke dalam setiap jenis masalah rambut.

2. Kulit kepala berminyak

Sekiranya kulit kepala anda berminyak atau berminyak dengan mudah, pasti anda telah mencuba pelbagai jenis syampu dan mencuba pelbagai jenis rutin mencuci rambut. Elakkan syampu berlabel 'menghidratkan',' pelembap ','melicinkan', atau syampu untuk rambut kerinting. Syampu jenis ini mengandungi lebih banyak pelembap yang boleh merengsakan kulit kepala anda. Pilih jenis syampu yang mengandungi asid salisilik dan sulfurik untuk mengurangkan, bahkan menghilangkan kandungan minyak di rambut dan kulit kepala. Cari syampu yang berlabel 'kelantangan',' menguatkan rambut ', atau'mengimbangikerana syampu jenis ini mengandungi lebih sedikit kelembapan dan lebih berkesan menghilangkan minyak dari kulit kepala anda.

Sekiranya kulit kepala anda sangat berminyak, gunakan syampu pembersih atau 'menjelaskan syampu'yang berguna untuk menghilangkan kotoran dan minyak lebih kuat! Tetapi jangan gunakan 'menjelaskan syampu'berturut-turut kerana syampu jenis ini dapat menghilangkan lebihan minyak pada kulit kepala anda dan mencetuskan pengeluaran minyak yang lebih banyak. Semasa mencuci rambut, luangkan lebih banyak masa untuk membersihkan rambut anda. Gunakan gerak isyarat urut atau urut untuk mengeluarkan lebih banyak minyak dari kulit kepala anda. Sekiranya hujung rambut anda sangat kering, gunakan perapi hanya pada hujung rambut dan bukan pada kulit kepala. Ingat, perapi berguna untuk memberikan kelembapan.

3. Rambut lembut

Rambut jenis ini mempunyai struktur batang rambut yang kecil dan cenderung kelihatan rapuh. Oleh itu, ia memerlukan rawatan yang menjadikan batang rambut menjadi lebih lebat. Kami mengesyorkan menggunakan jenisnya syampu yang mengandungi protein gandum terhidrolisis dan PG-propil silanetriol. Di samping itu, elakkan kandungan silikon yang benar-benar membuat rambut anda terasa berat.Cari syampu yang menguatkan rambut anda dan dilabelkan 'kelantangan'dan' menguatkan '. menggunakan rawatan rambut seperti Mandian krim dan topeng rambut untuk menguatkan rambut lembut anda.

4. Rambut bergelombang atau kerinting

Ini adalah jenis rambut yang dimiliki oleh kakak saya, ia sangat memerlukan pengendalian yang betul, kerana jika kita membandingkannya, jenis rambut ini adalah yang paling sensitif. Sebenarnya, untuk mengembalikan kelembapan pada rambut sehingga mudah diurus adalah dengan menggabungkan perapi setiap kali anda menggunakan syampu. Cuba gunakan jenis perapi yang mempunyai tahap surfaktan ringan untuk membantu syampu dalam menghilangkan kotoran, baik di batang rambut dan di kulit kepala. Secara amnya, rambut kerinting kering. Ikuti panduan di bawah ini untuk memastikan rambut kering dan keriting anda mendapat syampu yang diperlukannya.

5. Rambut kering dan rosak kerana terkena bahan kimia

Rambut jenis ini dapat dilihat dengan jelas. Sekiranya anda mempunyai batang rambut kering dan kasar yang sukar diluruskan, maka anda mempunyai rambut kering dan rapuh. Ciri-ciri jenis rambut kering yang lain adalah kulit kepala gatal dan kelemumur. Elakkan syampu berlabel 'menguatkan ' atau menguatkan kerana produk ini akan menghilangkan kelembapan dari rambut anda. Sekiranya kulit kepala anda jarang terasa gatal dan tidak mengalami kelemumur, gunakan syampu yang berlabel 'pelembap'.kelembapan'dan'penghidratan'. Gunakan syampu untuk rambut kerinting jika rambut anda kerinting. Syampu jenis ini akan meningkatkan kelembapan pada rambut anda. Terdapat beberapa ramuan yang perlu anda cari dalam syampu yang sesuai dengan jenis rambut anda. Bahan terbaik untuk jenis rambut ini adalah dimethicone, siklometetik, begitu juga nioksin. Ketiga-tiga ramuan ini dapat menjadikan rambut anda yang rosak kelihatan lebih sihat dan bersinar.

Gunakan jenis perapi yang mengandungi polyquaternium, guar hydroxypropyltrimonium klorida, atau hidroksietil dimonium klorida kerana dipercayai dapat merawat kutikula sehingga menghasilkan rambut yang lebih halus dan lebih teratur. Elakkan sulfat yang akan mengeringkan kulit kepala anda lebih banyak lagi. Walaupun rambut anda kering, anda masih perlu mencuci rambut menggunakan jenis syampu yang sesuai dengan keperluan anda. Jenis rambut anda boleh dikategorikan menjadi rambut normal, rambut berminyak, rambut lembut, rambut bergelombang atau kering, dan rambut kering. Setiap jenis rambut memerlukan syampu dan perapi yang betul! Jenis syampu dan perapi yang betul dapat membantu memastikan kesihatan rambut anda dan menjadikannya lebih teratur. Pelbagai produk penjagaan rambut anda boleh dapatkan di sini. Cari jenis rambut anda dan cari syampu dan perapi yang sesuai untuk keperluan anda!