Dorongan Seksual Wanita Lebih Tinggi | saya sihat

Dorongan seks lelaki sering dianggap lebih tinggi daripada wanita. Ya, anggapan ini mungkin masih biasa bagi sesetengah orang. Namun, ini tidak sepenuhnya benar. Sebabnya, dorongan seks yang tinggi sebenarnya tidak dipengaruhi oleh jantina.

Sesiapa sahaja boleh mempunyai dorongan seks yang tinggi, termasuk wanita. Kemudian, bagaimana jika sebagai wanita, anda mempunyai dorongan seks yang lebih tinggi daripada pasangan anda? Tidak perlu risau, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengatasinya.

Pemacu Seksual Wanita Lebih Tinggi

Seorang ahli terapi seks dari California, Nagma V. Clark, PhD. mendedahkan satu kajian baru-baru ini yang menunjukkan bahawa keinginan seksual wanita sebenarnya sama dengan lelaki. Fakta ini ternyata menjadi perkara yang sukar.

Bagi sesetengah wanita, mempunyai libido yang lebih tinggi daripada pasangan lelaki boleh membuat hubungan terasa lebih janggal, harga diri lebih rendah, dan bahkan boleh menyebabkan kekecewaan, terutama jika wanita ditolak oleh pasangan lelaki mereka ketika mereka menginginkan hubungan seks.

Untuk itu, jika anda adalah salah seorang yang berada dalam keadaan ini, tidak perlu risau, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengatasinya.

1. Berkomunikasi

Pembunuh terbesar dalam hubungan adalah tidak saling terbuka ketika ada yang salah dan membiarkan mereka menyelesaikan. Daripada hanya meneka alasan mengapa pasangan anda enggan melakukan hubungan seks, lebih baik memberitahu mereka apa yang anda mahukan, termasuk keinginan seksual anda yang tinggi.

Tidak jarang, alasan pasangan anda enggan melakukan hubungan seks membuat anda kecewa. Oleh itu, jangan menahannya, ungkapkan kekecewaan anda dengan cara yang bijak tanpa menyalahkan atau menuduh satu sama lain.

Sebaliknya, jangan lupa keadaan pasangan anda pada masa itu. Hubungan seksual tidak akan berjalan dengan baik jika hanya satu pihak yang memainkan peranan, tetapi mesti keduanya. Oleh itu, dengarkan juga pendapat pasangan anda. Tanyakan kepadanya mengapa dia tidak mahu melakukan hubungan seks atau mengapa dorongan seksnya rendah. Ini mungkin disebabkan oleh keletihan, tekanan, atau pengambilan ubat-ubatan tertentu.

2. Jangan baper sekiranya pasangan anda enggan

Fahami bahawa setiap orang mempunyai jangkaan yang berbeza. Sama seperti anda ingin difahami ketika anda mempunyai keinginan seksual yang tinggi, begitu juga pasangan anda. Oleh itu, cubalah untuk tidak mengutamakan ego peribadi anda.

Libido rendah pasangan anda tidak ada kaitan dengan tarikannya kepada anda. Hormon dan keperibadian setiap orang berbeza. Sebilangan orang merasa perlu mengalami orgasme 5-10 kali seminggu, sementara yang lain merasa baik walaupun mereka hanya mengalami orgasme seminggu sekali.

Baca juga: Kuiz: Apa yang Mempengaruhi Kerangsangan Seksual?

3. Dorongan seks yang rendah juga boleh disebabkan oleh masalah hormon

Sebilangan besar wanita berpendapat bahawa libido rendah pasangan mereka adalah cerminan kurangnya daya tarikan kepada mereka. Sebenarnya, libido lelaki sangat dipengaruhi oleh faktor hormon, seperti tahap testosteron.

Apabila seorang lelaki mempunyai tahap testosteron yang rendah, masuk akal bahawa dorongan seksnya juga akan rendah. Selain itu, menurut kajian tahun 2014, lelaki yang gemuk juga cenderung mengalami penurunan testosteron. Hormon testosteron juga akan menurun seiring bertambahnya usia.

Beberapa jenis ubat juga dapat menurunkan keinginan seksual seorang lelaki, seperti antidepresan dan ubat untuk mengatasi tekanan darah tinggi. Penyakit jantung, kolesterol tinggi, dan diabetes juga dapat menyebabkan dorongan seks pasangan lelaki menurun.

Memiliki dorongan seks yang tinggi sering membuat seseorang merasa terganggu, terutama jika tidak seimbang dengan dorongan seksual pasangan. Namun, itu tidak bermakna ia adalah masalah dalam hubungan anda. Sampaikan harapan anda kepada pasangan anda dan cari penyelesaian bersama. Sekiranya memang dorongan seks rendah disebabkan oleh masalah hormon, segera hubungi pegawai perubatan untuk mendapatkan rawatan yang tepat. (TAS)

Rujukan

Kesibukan. "Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anda Lebih Seksual Daripada Pasangan Anda".

Kesihatan. "Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Dorongan Seks Anda Lebih Tinggi Daripada Dia".

nadi. "4 perkara yang harus dilakukan jika anda mempunyai dorongan seksual yang lebih tinggi daripada pasangan anda".