Rehat Tempat Tidur Semasa Kehamilan - GueSehat.com

Sebilangan wanita hamil mungkin diminta oleh pakar sakit puan untuk berehat di tempat tidur semasa mengandung. Cadangan untuk berehat di tempat tidur sebenarnya bukan tanpa alasan. Terdapat syarat-syarat tertentu yang memerlukan anda melakukan rehat di tempat tidur. Nah, untuk maklumat lebih lanjut mengenai tempat tidur ini, mari lihat penjelasan di bawah ini, Ibu!

Baca juga: Petua Memilih Pakar Sakit Puan

Apakah rehat tempat tidur?

Pada dasarnya, apa yang dimaksudkan dengan rehat di tempat tidur tidak bermaksud anda harus menghabiskan masa setiap hari hanya dengan tidur di tilam. Rehat tempat tidur yang dimaksudkan semasa kehamilan ini bermaksud anda harus berehat lebih banyak dan mengurangkan tahap aktiviti untuk beberapa waktu.

Namun, dalam keadaan tertentu, terdapat juga tempat tidur yang memerlukan anda berada dalam keadaan duduk atau berbaring dan hanya dibenarkan bangun ketika anda ingin ke tandas. Lalu, bentuk rehat tempat tidur apa yang harus dilakukan? Semuanya bergantung pada keadaan anda sendiri. Doktor pasti akan memberitahu Ibu tentang perkara-perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan semasa rehat di tempat tidur. Jadi, anda tidak perlu risau.

Apakah tujuan melakukan rehat di tempat tidur?

Sekiranya semasa kehamilan anda diminta untuk berehat di tempat tidur, anda tidak perlu merasa sedih dan bimbang. Terdapat beberapa tujuan yang harus dicapai dari tempat tidur ini, termasuk:

 • memberi peluang untuk badan anda bekerja dengan normal atau pulih

 • mengurangkan tekanan

 • menurunkan tekanan darah (bagi mereka yang menderita tekanan darah tinggi)

 • mengurangkan risiko kelahiran pramatang

 • meningkatkan aliran darah ibu ke plasenta

 • membantu meningkatkan berat janin di dalam rahim

Apakah syarat yang memerlukan rehat di tempat tidur?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, ada syarat-syarat tertentu yang memerlukan anda melakukan rehat di tempat tidur. Berikut adalah beberapa syarat untuk ibu dan tempat rehat tidur yang harus dilakukan semasa mengandung.

 1. Kategori "lampu merah" atau jumlah rehat tempat tidur. Dalam keadaan ini, Ibu akan diminta untuk berehat sepenuhnya di atas katil. Dengan mengikuti nasihat ini untuk berehat sepenuhnya, diharapkan proses pemulihan kesihatan Ibu dapat berjalan dengan sempurna. Beberapa syarat yang memerlukan Ibu untuk berehat di tempat tidur ini termasuk:

  • pertumbuhan janin terbantut

  • sejarah kelahiran preterm

  • masalah di sekitar serviks seperti keadaan serviks yang lemah sehingga mudah dibuka oleh tekanan janin

  • pengecutan pramatang

  • pendarahan kerana pengguguran yang terancam atau plasenta previa

  • pecah pramatang membran

 1. Kategori "lampu kuning" atau rehat setengah katil. Dalam keadaan ini, umumnya Ibu masih dibenarkan melakukan beberapa aktiviti ringan. Beberapa keadaan yang memerlukan Ibu berehat di tempat tidur, antara lain:

  • sakit pagi yang teruk

  • kehamilan dengan komplikasi perubatan seperti jangkitan selesema, demam kepialu, asma dan sejumlah penyakit lain

  • tekanan darah tinggi ringan (pra-eklampsia)

  • kes kehamilan kembar

Berapa lama anda perlu berehat di tempat tidur?

Masa yang diperlukan untuk melakukan rehat total atau separuh tempat tidur sebenarnya bergantung pada keadaan, sebab, dan usia kehamilan anda. Sebagai contoh, sekiranya berlaku pendarahan dari plasenta di bawah, rehat di tempat tidur biasanya disarankan sehingga pendarahan berhenti. Oleh itu, untuk mengetahui berapa lama rehat tempat tidur, tanyakan kepada doktor yang memeriksa keadaan anda.

Baca juga: Placenta Previa, Keadaan Plasenta yang Tidak Betul

Apa yang boleh dilakukan semasa rehat di tempat tidur?

Walaupun rehat di tempat tidur dilakukan untuk merehatkan keadaan kesihatan anda, itu tidak bermakna anda tidak dapat melakukan apa-apa semasa tempoh rehat di tempat tidur. Sekiranya anda diminta untuk berehat total, anda masih boleh melakukan beberapa aktiviti di tempat tidur seperti menonton televisyen, membaca buku, atau menyulam.

Nah, bagi ibu yang hanya disyorkan untuk berehat setengah tidur, ibu masih boleh melakukan aktiviti di rumah seperti menyapu lantai, menyiapkan makanan, atau melakukan senaman ringan dengan berjalan kaki.

Ibu, ingat bahawa rehat di tempat tidur ini bukanlah mimpi buruk semasa mengandung. Walaupun anda diminta untuk berehat banyak, jangan membebankannya. Sebaliknya, jadikan waktu rehat di tempat tidur masa berkualiti untuk anda memperbaiki keadaan kesihatan anda. Selain itu, jangan lupa untuk selalu menjaga pengambilan makanan berkhasiat dan minum banyak air semasa rehat di tempat tidur, Ibu! Sekiranya keadaan Ibu sihat, maka keadaan Si Kecil juga akan sihat. (TAS / OCH)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found