Adakah Melancap Menyebabkan Jerawat di Muka?

Melancap adalah tindakan seksual yang dilakukan oleh kebanyakan wanita dan lelaki. Walaupun ia dilakukan untuk mendapatkan kesenangan dan kepuasan seksual, melancap dianggap menyebabkan jerawat pada wajah, anda tahu, geng. Tetapi, adakah benar bahawa melancap boleh menyebabkan jerawat? Diringkaskan dari pelbagai sumber, berikut adalah penjelasan penuh!

Penyelidikan dilaporkan dari WebMD menyatakan, 95% lelaki dan 89% wanita mengakui bahawa mereka telah melancap untuk memenuhi kepuasan seksual. Melancap boleh dianggap bermasalah jika menghalang hubungan seksual dengan pasangan, dilakukan dengan tidak betul dan menimbulkan gangguan kepada orang tersebut.

Selagi melancap dilakukan dengan cara yang betul dan wajar, melancap masih dianggap normal. Pelbagai alasan boleh menyebabkan seseorang melancap seperti memberi kebahagiaan, kepuasan, menghilangkan tekanan atau menyalurkan dorongan seksnya.

Adakah benar bahawa melancap menyebabkan jerawat di wajah?

Terdapat satu anggapan yang semakin meningkat mengenai melancap yang berkaitan dengan penampilan jerawat di wajah. Dipetik dari Kesihatan wanitaMenurut Ahli Dermatologi Tsippora Shainhouse, sebenarnya tidak ada hubungan antara melancap dan jerawat. Tsippora menjelaskan lagi, jerawat sebenarnya disebabkan oleh hormon dalam pembiakan, khususnya testosteron dan progesteron yang dapat meningkatkan pengeluaran minyak berlebihan pada wajah.

Dengan peningkatan pengeluaran sebum atau minyak, ini boleh mencetuskan jerawat di wajah. Lebih-lebih lagi ketika datang haid pada wanita kerana pada masa ini, tubuh berfungsi menghasilkan lebih banyak hormon progesteron dan testosteron. Melancap memang boleh mencetuskan peningkatan tahap testosteron di dalam badan, tetapi tentu saja kenaikannya tidak terlalu ketara sehingga menyebabkan jerawat.

Apa Yang Boleh Mencetuskan Jerawat?

Anggapan bahawa melancap boleh mencetuskan jerawat sebenarnya hanyalah mitos, geng. Penyebab utama jerawat dipetik dari MayoKlinik, boleh timbul kerana beberapa faktor, iaitu:

  • Pengeluaran minyak yang berlebihan.
  • Folikel rambut tersumbat dengan minyak dan sel kulit mati. Folikel rambut disambungkan ke kelenjar minyak. Dinding folikel boleh membengkak dan menghasilkan whiteheads, sedangkan ketika liang terbuka ada permukaan dan menjadi gelap, inilah yang menyebabkan komedo. Selain itu, penyumbatan dan keradangan yang berkembang jauh di dalam folikel rambut dapat menghasilkan lebam seperti bisul di bawah permukaan kulit.
  • Kuman atau bakteria yang memasuki kulit.
  • Kegiatan berlebihan sejenis hormon (androgen).

Selain wajah, jerawat juga biasanya muncul di dahi, dada, punggung atas, dan bahu kerana kawasan kulit ini mempunyai kelenjar minyak yang paling banyak.

Apakah Syarat yang Dapat Membuat Jerawat Lebih teruk?

Sebab-sebab berikut boleh mencetuskan atau memburukkan lagi jerawat, termasuk:

  • Hormon dalam badan meningkat. Hormon yang meningkat boleh menyebabkan kelenjar minyak menghasilkan lebih banyak minyak yang dapat meningkatkan penampilan jerawat. Keadaan ini biasanya dihadapi semasa akil baligh. Di samping itu, perubahan hormon yang berkaitan dengan kehamilan dan kontraseptif yang diambil juga boleh mempengaruhi pengeluaran sebum atau minyak yang berlebihan.
  • Ubat-ubatan tertentu. Mengambil ubat-ubatan tertentu yang mengandungi bromida, kortikosteroid dan iodida cenderung memburukkan lagi jerawat.
  • Tabiat pemakanan. Penyelidikan menunjukkan bahawa beberapa makanan boleh memburukkan wajah yang mudah berjerawat. Makanan ini termasuk kerepek, krim susu, coklat atau roti.
  • Tekanan. Ketika tertekan, badan kita menghasilkan hormon kortisol, yang dapat meningkatkan pengeluaran minyak dan membuat jerawat bertambah buruk.

The Healthy Gang tahu sekarang bahawa melancap tidak menyebabkan jerawat. Jadi, jangan salah faham lagi, geng! (IT / WK)