Sebab Anak Tidak Makan | Saya sihat

Sebagai ibu bapa, anda pasti mahu anak anda makan dengan bersungguh-sungguh, bukan? Namun, bagaimana jika tiba-tiba anak kecil anda tidak mahu makan? Jangan risau ibu, mari kita ketahui sebab-sebab berikut mengapa anak-anak tidak mahu makan!

Mengapa Anak Tidak Mahu Makan?

Tabiat makan kanak-kanak mula berkembang ketika mereka masih kecil. Sekiranya diet tidak baik sejak awal, sukar untuk membiasakan diri. Oleh itu, adalah perlu untuk mewujudkan suasana makan yang positif untuk membantu anak-anak mempunyai selera makan yang lebih banyak. Makan bersama boleh menjadi salah satu cara untuk menjadikan kanak-kanak lebih bersemangat untuk menghabiskan makanan mereka.

Kehilangan selera makan adalah perasaan ketika anak tidak lapar atau tidak mahu makan apa-apa. Ini biasanya berlaku pada kanak-kanak berumur 2-6 tahun. Terdapat banyak perkara yang menyebabkan anak-anak tidak makan atau tidak mempunyai selera makan. Inilah beberapa sebab!

  • Apabila anak anda sakit, ini akan mengganggu selera makannya. Penyakit yang boleh menyebabkan kanak-kanak tidak makan adalah sakit tekak, ruam, atau demam. Segera berjumpa doktor sekiranya anak kecil anda kelihatan tidak sihat.
  • Perubahan mendadak seperti kehilangan orang tersayang boleh menyebabkan tekanan pada anak-anak dan mencetuskan hilangnya selera makan.
  • Sekiranya kanak-kanak makan makanan ringan di antara waktu makan, selera makan mereka akan berkurang. Selain itu, pengambilan makanan ringan secara berlebihan juga boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan dan kegemukan.
  • Minum terlalu banyak jus atau minuman berperisa lain dapat mengurangkan selera makan anak. Minum jus terlalu banyak boleh membuatkan anak anda merasa kenyang lebih lama.
  • Sekiranya anak anda mengalami anemia kekurangan zat besi, maka dia mungkin merasa letih atau letih, dan hilang selera makan.
  • Apabila anak kecil anda tidak melakukan aktiviti fizikal dan menghabiskan terlalu banyak waktu untuk duduk, ini akan mengganggu sistem pencernaannya dan menyebabkan dia tidak mahu makan.

Lalu, Bagaimana Meningkatkan Selera Anak?

Meningkatkan selera makan anak memerlukan kesabaran tambahan. Berikut adalah beberapa cara untuk meningkatkan selera anak anda!

1. Jadikan Waktu Makan Menyeronokkan

Cuba buat suasana yang menyenangkan ketika waktu makan anak kecil anda tiba. Ibu boleh meminta pendapatnya untuk memilih makanan yang disukainya. Namun, pastikan makanan itu sihat dan mempunyai khasiat yang seimbang. Selain itu, makan bersama juga boleh menjadi cara untuk meningkatkan selera makan anak. Juga, pastikan anda tidak menghidupkan televisyen atau alat semasa si kecil makan.

2. Hidangkan Makanan dalam Bahagian Kecil

Kanak-kanak mempunyai perut yang lebih kecil daripada orang dewasa. Anak tidak akan makan terlalu banyak. Anda boleh membahagikan makanan anak anda kepada lima hingga enam bahagian kecil untuk memenuhi kalori harian si kecil.

3. Buat Variasi Menu

Ibu boleh menyajikan menu makanan yang lebih pelbagai dan mencuba resipi baru untuk meningkatkan selera anak. Ibu juga boleh kreatif dengan menu makanan si kecil agar dia tidak bosan dan lebih berselera.

4. Minum Air 30 Minit Sebelum Makan

Apabila si kecil anda tidak mahu makan, biarkan dia minum 30 minit sebelum makan. Lakukan ini setiap kali makan. Biasakan anak kecil anda minum air selepas bangun tidur.

5. Masukkan Rempah ke Menu Makanan Kanak-kanak

Rempah boleh menambahkan rasa pada makanan dan meningkatkan selera makan anak. Ayuh, cuba menu baru dengan memasukkan rempah, seperti ketumbar atau kayu manis, ke dalam makanan si kecil anda!

Jadi, sekarang anda tahu mengapa anak anda tidak mahu makan, bukan? Oh ya, jika anda ingin berkongsi atau bertanya kepada ibu lain, anda boleh menggunakan ciri Forum dalam aplikasi Rakan Hamil. Lihat ciri-ciri sekarang! (TI / AS)

Sumber:

Mengenai Kesihatan Kanak-kanak. 2010. Selera makan kanak-kanak kecil .

Ibu Bapa Menangis Pertama. 2018. Kehilangan Selera dalam Balita-Sebab & Penyelesaian .