Sumpah Doktor, Selepas Itu Apa? (B)

Sebagai ibu bapa, tentu semua orang mahu anak-anak mereka berjaya. Tidak dapat dinafikan bahawa doktor adalah salah satu profesion yang menjadi kegemaran ramai ibu bapa. Siapa yang tidak mahu melihat anak mereka menjadi doktor, atau mempunyai pasangan doktor? Tetapi sebelum memutuskan untuk memilih sekolah perubatan sebagai jurusan anda, adalah idea yang baik untuk mempertimbangkan pelbagai faktor. Salah satu faktor terpenting adalah mengetahui langkah-langkah yang diambil setelah menjadi doktor. Saya, sebagai doktor, ingin berkongsi cerita mengenai kehidupan setelah menjadi doktor. Tulisan saya sebelum ini mengenai pendidikan perubatan dapat dilihat di sini .

Ujian Kompetensi Doktor Indonesia

Setelah mengikuti pendidikan perubatan selama kira-kira 5.5-6 tahun dan dinyatakan lulus dari pendidikan profesional perubatan atau Koas, kami akan menjalani ujian negeri yang disebut Pemeriksaan Kompetensi Doktor Indonesia (UKDI) dan ujian praktikal yang disebut OSCE nasional. Persediaan yang diberikan hanya beberapa bulan. Cuba bayangkan betapa keliru belajar danmengkaji semula Pelajaran 5 tahun dalam beberapa bulan? Walaupun saya masih ingat kebanyakan bahan, bahan yang biasanya diuji lebih terperinci daripada yang biasa kita kaji. Untuk membantu menghadapi peperiksaan negeri ini, terdapat beberapa institusi kursus perubatan yang boleh diikuti, seperti PADI dan OPTIMA.

Sumpah Doktor

Setelah lulus dua peperiksaan kebangsaan, saya dilantik sebagai doktor. Sumpah doktor adalah penganugerahan dr. secara rasmi di hadapan nama kami disertai oleh Sumpah Hippokratik yang merupakan sumpah perubatan yang selalu dipegang oleh doktor sebagai asas untuk amalan masa depan. Ya, ijazah sudah ada, tetapi bolehkah kita membuka latihan / kerja doktor kita sendiri di klinik? Ternyata ini bukan waktunya kerana untuk mendapatkan izin latihan, kami diharuskan untuk mengikuti program magang.

Program Internship

Setelah dilantik dengan sumpah doktor, saya menjalani program magang yang merupakan program pemerintah untuk menempatkan doktor yang baru lulus di berbagai kota di Indonesia selama satu tahun. Sekiranya kita bernasib baik, kita mungkin ditempatkan di kota-kota besar seperti Jakarta, Bandung, Surabaya. Namun, pengalaman dan kemahiran klinikal yang diperoleh tidak dapat dibandingkan jika kita ditempatkan di kota-kota kecil di seluruh Indonesia. Selama 1 tahun, saya akan ditempatkan di hospital selama 8 bulan dan Puskesmas selama 4 bulan. Tetapi khusus untuk wilayah Jakarta, kita akan ditempatkan di rumah sakit selama 4 bulan dan Puskesmas selama 8 bulan. Ini memang merugikan penempatan magang di Jakarta kerana penempatan yang lebih lama di puskesmas bererti harus berurusan dengan kemudahan dan ubat-ubatan puskesmas yang terhad. Pengetahuan yang kita miliki tidak dapat diterapkan sepenuhnya. Bagaimanapun, anda tidak boleh menjalani latihan magang dengan segera setelah sumpah doktor. Sebilangan besar daripada kita harus menunggu giliran selama 4-5 bulan. Ya, menganggur selama 4-5 bulan tanpa pendapatan dari dunia perubatan ini. Keberangkatan untuk program magang dilaksanakan 4 kali dalam 1 tahun, iaitu Februari, Mei, Ogos, dan November. Pengumuman akan dibuat untuk membuat laman web magang dari Majlis Perubatan Indonesia pada bulan itu. Jadi pada bulan itu akan ada kenderaan yang berada di gelombang (setiap keberangkatan mempunyai kenderaan / tempat yang berbeza), pilih kenderaan, dan berangkat pada bulan yang sama. Kejutan dalam satu bulan, ya?

Petua Menggunakan Waktu Menunggu Internship

Apa yang boleh dilakukan semasa menunggu? Sementara menunggu magang pergi, anda boleh menyiapkan dokumen yang diperlukan dalam bentuk simpanan TIN, BPJS, dan BRI kerana gaji yang dibayar oleh kerajaan akan melalui bank ini. Di samping itu, juga perlu menjaga surat seperti diploma doktor dari fakulti yang berkenaan dan Sijil Pendaftaran Internship melalui Majlis Perubatan Indonesia.Kebanyakan dari kita mencari jawatan kosong sebagai pembantu penyelidik di pelbagai hospital pengajaran seperti Cipto Mangunkusumo Hospital, Hospital Harapan Kita, dan lain-lain Di sini kita masih mengikuti doktor perunding, melakukan berbagai pekerjaan yang diberikan kepadanya, untuk merakam penyelidikan yang dia lakukan. Mungkin kita sudah menjadi doktor, tetapi kita akan selalu mengikuti perunding sehingga kita mengikuti pendidikan pakar. Gaji yang kita dapat semasa magang berbeza-beza, sekitar 1.5 juta hingga 3 juta. Memang tidak ada bezanya jika dibandingkan dengan rakan seusia kita yang sudah bekerja di pejabat dan mempunyai gaji dua digit. Walau bagaimanapun, hubungan dari perunding ini akan berguna untuk sekolah pengkhususan pada masa akan datang. Selain dari hubungan, apa yang dapat kita sediakan adalah menerbitkan jurnal sebanyak mungkin. Sudah melakukan penyelidikan dan mempunyai jurnal yang diterbitkan adalah kelebihan jika kita akan melamar sekolah pengkhususan. Dalam penerbitan ini, tidak jarang kita harus mengeluarkan wang kita sendiri untuk membuat penyelidikan itu berjaya. Jujur melakukan penyelidikan dan menulis jurnal ini bukanlah perkara yang mudah. Topik yang dipilih mesti menarik dan sememangnya sedang dalam perkembangan terkini. Baiklah , simpan untuk masa depan! Jika dibandingkan dengan jurusan lain, jurusan perubatan memang merupakan pelaburan jangka panjang. Walaupun semua rakan kita sudah memperoleh pendapatan yang cukup stabil pada usia muda, kita masih harus bersiap untuk melanjutkan pelajaran. Semua yang perlu dilakukan mungkin bersabar dan serius dalam bidang ini agar pelaburan ini berjaya di masa hadapan. Itulah kisah saya mengenai langkah-langkah selepas sumpah doktor. Semoga bermanfaat untuk rakan-rakan yang ingin menghantar anak mereka ke fakulti perubatan.