Khasiat Ikan untuk Kesuburan dan Gangguan Seksual

Menurut Charlie Turner dan Lee Foster, pengasas Neat Nutrition, terdapat pelbagai pilihan semula jadi untuk meningkatkan keakraban perkahwinan. Salah satunya adalah dengan memakan makanan yang meningkatkan gairah seksual (afrodisiak). Anda dan pasangan dapat menikmati strawberi, coklat gelap, asparagus, alpukat, udang, hingga brokoli. Tetapi adakah anda tahu Geng Sihat, nampaknya ikan adalah jenis afrodisiak yang paling disyorkan oleh doktor dan pakar pemakanan untuk meningkatkan kesuburan lelaki dan wanita, anda tahu. Fakta ini diperkuat oleh hasil penyelidikan yang baru diterbitkan dalam talian dalam Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 23 Mei 2018. Jangan penasaran, mari lihat penjelasan penuh!

Baca juga: 9 Makanan Ini Boleh Meningkatkan Kerangsangan Seksual, Lelaki!

Kajian mengenai keberkesanan ikan untuk kesuburan lelaki dan wanita

Protein dalam ikan nampaknya tidak hanya baik untuk wanita hamil, tetapi juga untuk pasangan yang berusaha hamil. Dari kajian baru-baru ini yang dibiayai oleh Institut Kesihatan Nasional Amerika Syarikat, diketahui bahawa menambahkan lebih banyak hidangan makanan laut ke dalam diet harian dapat membantu meningkatkan kualiti sperma. Penyelidikan ini dilakukan dengan memerhatikan kehidupan seksual 500 pasangan suami isteri selama setahun. Semua pasangan ini merancang kehamilan. Mereka juga mencatat jumlah makanan laut yang dimakan dan menyimpan jurnal harian mengenai aktiviti seksual mereka.

Keputusan? Pasangan yang makan makanan laut lebih dari dua kali seminggu cenderung melakukan hubungan seks lebih kerap, iaitu sekitar 22 peratus lebih kerap daripada pasangan yang makan lebih sedikit ikan. Setahun kemudian, pada akhir tempoh kajian, laporan itu juga menyatakan bahawa 92 peratus pasangan yang makan makanan laut lebih dari dua kali seminggu berjaya hamil. Hasil ini sangat berbeza dengan yang dialami oleh 79 peratus peserta yang jarang makan ikan.

Baca juga: 11 Tabiat buruk yang menurunkan seks dalam perkahwinan anda

Mengapa ikan dapat meningkatkan kualiti kehidupan seksual?

Dari hasil penyelidikan ini, para penyelidik menyimpulkan bahawa pengambilan makanan laut sebenarnya dapat mempengaruhi kualiti air mani, kemungkinan ovulasi, dan kualiti embrio. "Hasil kajian ini menekankan pentingnya diet yang sihat untuk lelaki dan wanita yang ingin mempunyai anak. Dengan menambahkan lebih banyak makanan laut ke dalam diet harian, faedah yang lebih maksimum akan dirasakan untuk kesuburan perkahwinan," kata Audrey Gaskin dari Harvard TH Chan. School of Public Health di Boston, sebagai pengarang utama penyelidikan, mengatakan: "Telah terbukti bahawa makanan laut mempunyai banyak manfaat pembiakan, termasuk peluang lebih besar untuk hamil dalam satu tahun dan peningkatan aktiviti seksual yang lebih ketara. . "

Petua untuk makan ikan dengan selamat

Penemuan ini tentunya meningkatkan kebaikan dan keburukan peruntukan Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) dan Agensi Perlindungan Alam Sekitar (EPA) yang mengesyorkan mengurangkan pengambilan makanan laut dalam kumpulan yang terdedah kepada pendedahan merkuri, seperti wanita yang merancang untuk hamil , wanita hamil, ibu menyusu, dan bayi. Sebagai tindak balas, Dr. Tomer Singer, pakar endokrinologi, pembiakan dan kemandulan di Lenox Hill Hospital di New York City, berkongsi: “Ini akan menjadi motivasi baru bagi pasangan yang sebelumnya anti-makanan laut, untuk menikmati ikan 2-3 kali seminggu. Kerana kebanyakan ikan dan makanan laut mempunyai kadar merkuri yang sangat rendah. "

Sebenarnya, pendapat dr. Penyanyi ini sesuai dengan standard SNI 7387: 2009 yang dikeluarkan oleh Badan Standardisasi Nasional Indonesia. Had yang dibenarkan untuk kandungan merkuri dalam ikan dan produk olahannya adalah 0,5 mg / kg, sementara had yang dibenarkan untuk merkuri pada udang, kerang dan ikan pemangsa adalah 1 mg / kg.

Jadi, Geng Sihat tidak perlu terlalu risau makan ikan dan makanan laut dengan pasangan. Untuk menggunakannya, anda boleh menggunakan petua selamat berikut.

  • Elakkan makanan laut yang mengandungi merkuri tinggi, seperti ikan hiu, ikan tenggiri, tuna bigeye, ikan todak atau ikan todak, dan tuna kuning. Terutama bagi kumpulan yang terdedah kepada merkuri.
  • Sebaik-baiknya, dalam seminggu anda boleh mengambil maksimum 170 gram (1 hidangan) dari semua varian ikan. Standard penggunaan biasa ini tidak akan menyebabkan anda merkuri.
  • Terdapat beberapa jenis ikan yang boleh dimakan lebih dari sekali seminggu. Ikan yang dapat dimakan sebanyak 340 gram atau sekitar dua porsi setiap minggu adalah salmon, udang, sardin, tuna kalengan, ikan pollock, ikan teri, ikan trout, dan herrin.
  • Sekiranya anda telah makan satu jenis ikan atau makanan laut sebanyak satu hidangan, keesokan harinya cuba ganti pengambilan anda dengan sumber protein lain seperti ayam atau daging, sebelum menikmati ikan lagi pada minggu yang sama, ya!

Baiklah, bagi Geng Sihat yang merancang untuk melahirkan bayi, cubalah, ajak pasangan anda menikmati makanan laut malam ini! Pastikan anda selalu memilih ikan yang rendah merkuri. Antaranya, ikan keli, kerang, ketam, salmon, ikan trout, ikan bilis, dan tiram. Semasa mencuba! (TA / WK)

Baca juga: Kepentingan Memakan Ikan untuk Perkembangan Kanak-kanak

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found