Makanan untuk Menurunkan Berat | saya sihat

wanitaAdakah anda ingin tahu mengenai makanan apa yang dapat menurunkan berat badan anda secara drastik? Berdasarkan kajian dalam jurnal NutrienPara penyelidik mendapati bahawa wanita yang selalu menggunakan makanan penurunan berat badan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran tertentu dikaitkan dengan penurunan berat badan jangka panjang.

"Walaupun jumlah kalori dalam makanan mempengaruhi rasa kenyang, makanan tertentu akan membuat anda merasa kenyang lebih lama. Namun, ia bergantung pada banyak faktor, termasuk ukuran makanan yang dimakan. Yang paling penting, anda tidak perlu makan berlebihan untuk merasa kenyang, "kata Barbara Rolls, pakar pemakanan di Universiti Negeri Penn. Oleh itu, jika anda ingin membuang lemak badan, pastikan mengisi keranjang belanja anda dengan buah-buahan dan sayur-sayuran ini!

Baca juga: 5 Teh Yang Boleh Menurunkan Berat Badan

Makanan untuk Menurunkan Berat Badan

Nah, makanan berikut sepatutnya memaafkan penurunan berat badan:

Kembang kol

Sayuran terbaik untuk wanita makan, terutama mereka yang berumur 33 hingga 51 tahun yang ingin menurunkan berat badan. Kembang kol mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, termasuk vitamin C, B, dan K.

Skuasy musim panas

Sayur terbaik di tempat kedua bagi wanita yang ingin menurunkan berat badan adalah labu.

Kacang

Sayuran mengandungi pelbagai vitamin (C, K, dan A), karotenoid, antioksidan, dan serat. Tidak hairanlah, kacang buncis boleh menjadi pilihan bagi anda yang ingin menurunkan berat badan, geng!

Saderi

Makanan super sihat yang sering dimakan oleh pemakanan, lelaki dan wanita. Bukan hanya untuk penurunan berat badan, saderi dapat menjaga berat badan anda tetap stabil. Satu cawan saderi penuh hanya mengandungi kira-kira 14 kalori.

Lobak

Sumber beta-karoten yang hebat. Satu cawan wortel mentah mengandungi kira-kira 184 peratus daripada nilai harian vitamin A.

Baca juga: Ingin Mencuba Puasa Air? Pertama Ketahui Kesannya pada Tubuh!

Sayuran Daun Hijau

Kale, selada, bayam, dan kangkung adalah beberapa jenis sayur-sayuran berdaun hijau yang dapat membuat anda menurunkan berat badan.

Brussels Sprouts

Pucuk Brussels ia sering dikaitkan dengan penurunan berat badan bagi wanita berusia 46 hingga 51 tahun. Sayur-sayuran dengan nama latin Brassica oleracea var. gemmifera Ia rendah kalori, tetapi tinggi serat, vitamin, dan antioksidan.

Paprika

Boleh membantu anda membakar kalori. Secawan lada bel boleh memberi anda tiga kali ganda jumlah vitamin C yang disyorkan setiap hari. Selain itu, paprika dapat membantu mencegah hormon stres dalam badan yang berkaitan dengan penyimpanan lemak di perut.

Blueberry

Buah-buahan yang mengandungi serat dan nutrien yang baik sering dikaitkan dengan penurunan berat badan wanita.

Alpukat

Dalam penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Pemakanan, peserta yang diberi makan tengah hari setengah alpukat mendedahkan bahawa mereka lebih kenyang daripada mereka yang tidak makan alpukat. Makan alpukat akan meningkatkan pengambilan serat anda, membantu menurunkan risiko penyakit jantung, dan meningkatkan kesihatan mata anda. Alpukat mengandungi sekitar 20 vitamin, mineral dan antioksidan.

"Untuk meningkatkan rasa kenyang, kunyah alpukat perlahan dan sajikan dalam kepingan kecil. Sekiranya anda suka, anda boleh menambah lada merah dadu dan walnut cincang untuk protein tambahan, "kata Azmina Govindji, pakar pemakanan yang juga jurucakap Persatuan Dietetik British.

epal

Penyelidikan yang dilakukan oleh Barbara menunjukkan bahawa peserta yang memakan sebiji epal sebelum makan tengah hari menggunakan lebih sedikit kalori, sekitar 15 peratus. Ini kerana, epal mengandungi sekitar 5 gram serat. "Tetapi apabila orang diberi jus epal yang mempunyai kandungan serat yang sama, mereka makan lebih banyak. Jadi, makan epal dalam bentuk kepingan, bukan jus, ‚ÄĚkata Barbara.

Baca juga: Adakah Anda Menurunkan Berat Badan? Berhati-hatilah Jangan Terlepas Dengan Mitos 5 Diet Ini!

Rujukan:

Makan Ini, Bukan Itu! Makanan ini mendorong penurunan berat badan paling tinggi bagi wanita, kata kajian baru

Kesihatan wanita. Makanan Terbaik untuk Menurunkan Berat Badan: 15 Makanan Ini Menjaga Anda Lebih kenyang, Lebih Lama


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found