Memegang Pee Anda Selepas Seks Meningkatkan Kemungkinan Kehamilan Anda? -GueSehat.com

Perkara-perkara yang kelihatan semudah kencing, sebenarnya cukup untuk menimbulkan persoalan bagi Ibu yang sedang merancang kehamilan. Ada yang mengatakan lebih baik menahan kencing selepas melakukan hubungan seks. Namun, ada juga yang mengatakan bahawa membuang air kecil tidak mempengaruhi proses pembuahan. Yang manakah benar? Ayuh, lihat penjelasannya, Ibu.

Manfaat membuang air kecil selepas hubungan intim

Sebenarnya, membuang air kecil selepas seks mempunyai faedah, terutama bagi wanita. Sebabnya, hubungan seksual adalah faktor risiko jangkitan saluran kencing (UTI).

Semasa hubungan seks, bakteria boleh menyebarkan dari alat kelamin ke uretra. Uretra adalah tiub yang menghubungkan pundi kencing ke bukaan uretra di mana air kencing mengalir. Bakteria E. Coli boleh bergerak dari uretra ke pundi kencing, yang kemudian menyebabkan UTI.

Mengapa wanita 30 kali lebih cenderung mendapat UTI daripada lelaki? Ini kerana 2 sebab: Pertama, uretra wanita dekat dengan vagina dan dubur. Ini bermaksud bakteria dapat merebak dengan mudah dari kawasan ke uretra. Kedua, uretra betina lebih pendek daripada uretra wanita. Jadi, bakteria yang memasuki uretra dapat mencapai pundi kencing dengan lebih mudah.

Baca juga: Ibu, Elakkan Mengumumkan Kehamilan pada Momen Berikut, Ya!

Oleh itu, jika anda membuang air kecil sebaik sahaja melakukan persetubuhan, akan sangat membantu membuang bakteria dari uretra. Sementara itu, bagi lelaki, membuang air kecil selepas hubungan seks kurang penting. Ini kerana lelaki mempunyai uretra yang lebih panjang. Bakteria dari kawasan kemaluan cenderung untuk mencapai pundi kencing.

Lalu, bilakah anda harus membuang air kecil setelah bercinta? Berita baiknya, tidak ada penanda aras masa yang pasti berdasarkan sains perubatan ketika anda perlu membuang air kecil. Jadi, anda boleh menyesuaikan bila tiba masanya untuk pergi ke tandas mengikut keperluan.

Sementara itu, pastikan anda sentiasa terhidrat sehingga anda dapat membuang air kecil dengan kerap. Tanpa menunggu kehausan, selalu berupaya menghabiskan sekitar 11.5 cawan cecair sehari untuk wanita dan sekitar 15.5 cawan cecair sehari untuk lelaki, seperti yang disarankan oleh Akademi Sains, Kejuruteraan, dan Perubatan Nasional. Perlu diingat bahawa cadangan ini merangkumi makanan juga, iaitu sekitar 20% cecair harian anda berasal dari makanan, sementara selebihnya berasal dari pengambilan minuman. Dengan cara itu, anda akan membuang air kecil lebih kerap dan membuang bakteria dari saluran kencing.

Baca juga: Mitos Pemakanan Yang Paling Umum Beredar di Media Sosial

Untuk hamil, tahan atau biarkan?

Mungkin anda pernah mendengar atau mendapat nasihat untuk menahan kencing selepas melakukan hubungan seks. Tujuannya agar sperma tidak terbuang dan kemungkinan hamil semakin besar.

Sebenarnya, ini tidak benar. Anda perlu tahu, ejakulasi dilepaskan ke saluran vagina, sementara air kencing dilepaskan dari uretra. Ini adalah 2 lubang yang terpisah sepenuhnya walaupun berdekatan. Sementara uretra dan zakar dapat menghasilkan air kencing dan air mani, walaupun tidak pada waktu yang sama.

Dengan kata lain, membuang air kecil dari uretra tidak akan mengeluarkan apa-apa dari faraj anda. Maksudnya, jika air mani telah memasuki vagina, maka tidak ada jalan untuk kembali. Sperma bergerak ke atas untuk menyuburkan telur. Sebilangan besar sel sperma sudah aktif berenang ke arah telur, dengan atau tanpa berbaring di punggungnya. Sebenarnya, sperma dengan pergerakan (pergerakan) yang baik dapat mencapai saluran tuba dalam beberapa minit untuk bertemu telur dan persenyawaan berlaku.

Ini juga berlaku untuk mandi. Walaupun anda mandi, mencuci vagina, berenang, atau melakukan aktiviti air, itu tidak akan mencegah kehamilan. Sperma adalah makhluk kecil yang sangat kuat dan dapat berenang menanjak dan bergerak ke semua arah.

Jadi, sekarang anda tidak perlu risau lagi, jika anda ingin membuang air kecil sejurus selepas bercinta. Kemungkinan kehamilan masih ada, terutamanya jika anda melakukan hubungan seks dekat atau pada hari ovulasi. Semoga berjaya, ibu, program kehamilan! (AS)

Rujukan:

Garis Kesihatan. Kencing Selepas Seks.

Berita Perubatan Hari Ini. Kencing Selepas Seks.

Orang dalam. Pee Selepas Seks.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found