Diet Keto Adalah Penyelesaian Kanser - GueSehat.com

Tidak ada satu jenis makanan yang dapat menyembuhkan barah, tetapi ada banyak mitos yang beredar. Diet ketogenik (juga disebut diet keto) adalah salah satu diet yang dikhabarkan dapat menyembuhkan barah. Adakah betul?

Diet keto adalah diet rendah karbohidrat. Diet ini mengatur untuk mengambil lebih banyak lemak dan protein, dan menghilangkan hampir semua sumber karbohidrat dan gula dari makanan kita. Dengan menghilangkan karbohidrat, tubuh kita terpaksa membakar lemak yang merupakan simpanan tenaga kita. Proses ini juga dikenali sebagai ketosis, dan biasanya bermula 3-4 hari setelah memulakan diet keto.

Baca juga: Tidak Semua Makanan Berlemak Boleh Dimakan dalam Makanan Keto!

Walaupun begitu, diet ini tidak digalakkan oleh pakar kesihatan. Kenapa begitu? Apabila badan kita menggunakan lemak yang tersimpan kerana kekurangan karbohidrat, tubuh menghasilkan sebatian keton. Keton adalah sebatian berasid yang terbentuk oleh hati dan dilepaskan ke aliran darah.

Terlalu banyak sebatian keton boleh menyebabkan dehidrasi dan mengganggu keseimbangan kimia dalam badan. Di samping itu, menghilangkan semua komponen dalam satu kumpulan makanan (dalam hal ini karbohidrat dan gula) sangat sukar dilakukan dalam jangka masa panjang.

Tidak sedikit orang yang berjaya menurunkan berat badan pada diet keto bahkan mengalami kenaikan berat badan yang jauh lebih besar setelah tidak lagi menghayatinya. Perkara lain yang perlu diingat ialah diet tinggi lemak dikaitkan dengan penyakit jantung dan kegemukan. Banyak bahan makanan disyorkan untuk dimakan dalam jumlah besar semasa diet keto, seperti daging merah. Sebenarnya, ini dapat meningkatkan risiko barah.

Bagaimana diet keto berkaitan dengan barah? Seperti yang dijelaskan sebelumnya, tidak ada satu pun jenis makanan yang dapat menyembuhkan barah. Sesungguhnya, terdapat beberapa kajian yang menunjukkan hubungan antara diet keto dan penurunan perkembangan beberapa jenis tumor pada tikus eksperimen.

Akhirnya, beberapa eksperimen dijalankan ke atas manusia. Beberapa jenis tumor otak menunjukkan tindak balas yang menjanjikan. Sebaliknya, ada kajian yang menunjukkan diet rendah lemak dapat mengurangkan risiko kambuh beberapa jenis barah payudara.

Banyak kajian sedang dilakukan yang melibatkan mangsa kanser, meneliti bagaimana diet ini mempengaruhi pesakit, bersama dengan kemoterapi dan radiasi. Masih banyak penyelidikan yang perlu dilakukan untuk mengetahui peranan diet keto dalam barah.

Walaupun ada kemungkinan diet keto dapat membantu beberapa pesakit barah, ini juga dapat membahayakan pesakit barah lain, bergantung pada jenis barah atau bentuk perawatannya. Tubuh pesakit mungkin mengalami kesukaran memecah protein dan lemak, yang pada diet keto dapat menyebabkan masalah pencernaan yang lain.

Oleh itu, adalah penting bagi pesakit dan keluarga mereka untuk berjumpa doktor atau pakar pemakanan sebelum menjalani diet keto atau jenis diet lain. Program diet seseorang boleh berbeza dari yang lain. Pakar pemakanan dapat membantu kita menentukan jenis diet yang tepat, untuk mencapai tujuan kesihatan kita.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found