Fibroid Asli Ranting FKA - GueSehat.com

Kami sudah lama tidak mendengar daripada anda, penyanyi dan penari berbakat, FKA Twigs, telah muncul kembali dengan beberapa berita yang mengejutkan. Wanita berusia 30 tahun ini mengakui bahawa cuti dari dunia hiburan disebabkan oleh keadaan kesihatannya. Pada masa itu, dia menderita tumor di rahimnya, yang sering disebut fibroid.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Kista, Myoma, dan Endometriosis, Oleh itu Ia Tidak Berlaku Lagi!

FKA Twigs menceritakan kisah di Instagram

Rabu lalu (9/5), melalui akaun Instagram peribadinya, penyanyi yang nama sebenarnya Tahliah Debrett Barnett itu berkongsi rasa takutnya akan penyakit yang telah menggegarkan keyakinannya untuk muncul di pentas ini.

"Saya cuba berani tetapi kadang-kadang sangat menyakitkan dan jujur ​​saya mula ragu-ragu apakah badan saya akan merasakan hal yang sama lagi," dia menulis dalam catatan Instagram. Dalam catatan Instagram yang memaparkan video dia menari, bekas kekasih Robert Pattinson juga berkongsi sekilas tentang penyakitnya.

"Tumornya cukup besar, sekitar 2 epal masak, 3 buah kiwi dan 2 buah strawberi. Seperti semangkuk buah yang menyakitkan setiap hari. Jururawat juga mengatakan bahawa berat dan ukuran tumor saya seperti mengandung 6 bulan. "

Setelah bertahun-tahun menderita penyakit ini, akhirnya pada bulan Disember 2017, FKA menjalani pembedahan laparoskopi untuk membuang 6 tumor fibroid di rahimnya. Dan sekarang, wanita yang dilahirkan pada 16 Januari 1988 itu masih menjalani masa pemulihan.

Untuk menambah semangat, FKA kini sibuk bekerja dengan koreografer. Dengan kembali menari, FKA merasakan bahawa dirinya yang dulu telah kembali. FKA mengatakan bahawa ada sensasi 'ajaib' setelah dia pulih, yang membuatnya sangat bersyukur kerana badannya sekarang. Dia juga semakin sedar untuk selalu menghormati dirinya.

Bukan hanya itu, melalui posting yang sama, FKA juga mendorong 'pahlawan luar biasa ', iaitu semua wanita yang mempunyai penyakit yang sama dengannya. FKA memberi jaminan bahawa mereka tidak bersendirian dan dapat melaluinya.

Baca juga: Wanita, Jangan Ambil Endometriosis Selamanya!

PCOS -GueSehat.com

Sepintas lalu fibroid

Dari sebelumnya kita banyak membincangkan mengenai fibroid. Walau bagaimanapun, apa sebenarnya fibroid? Mengapa FKA Twigs mengalaminya, ya? Fibroid rahim adalah tumor jinak, bukan kanker yang biasanya tumbuh di bahagian atas atau di otot rahim.

Tumor ini dapat berkembang menjadi beberapa sel dengan ukuran yang berbeza, mulai dari ukuran biji yang tidak dapat dikesan oleh mata manusia, hingga ukuran besar yang dapat mengganggu dan memperbesar ukuran rahim. Dalam beberapa kes yang melampau, ukuran fibroid dapat mengembangkan ukuran rahim sehingga mencapai tulang rusuk.

Fibroid adalah penyakit yang cukup popular di kalangan wanita. Penyakit ini biasanya menyerang wanita usia produktif, iaitu 30-40 tahun. Kira-kira 30-50% kes fibroid tidak simptomatik. Inilah sebabnya mengapa tidak banyak wanita yang menyedari bahawa mereka mengalami fibroid. Sebilangan besar dari mereka hanya mengetahui ketika mereka melakukan ujian ultrasound.

Walaupun sukar dikesan, ada beberapa gejala yang dapat dikenali. Gejala ini berbeza-beza, bergantung pada ukuran dan lokasi fibroid. Fibroid yang tumbuh cukup besar akan membuatkan penghidapnya kelihatan seperti sedang hamil dan menunjukkan simptom berikut:

  • Pendarahan haid yang berlebihan.

  • Tempoh haid berlangsung lebih dari seminggu.

  • Ketegangan di pinggul.

  • Kerap membuang air kecil.

  • Mengalami sembelit, sakit belakang, sakit semasa hubungan seksual, dan sakit pelvis.

Malangnya, sehingga kini belum dapat dipastikan apa yang menyebabkan fibroid yang dialami oleh kebanyakan wanita. Walau bagaimanapun, beberapa kajian mengatakan bahawa ada faktor yang meningkatkan risiko seseorang terkena fibroid, termasuk:

  • Perubahan genetik yang membuat perubahan pada sel otot rahim yang normal.

  • Hormon estrogen dan progesteron merangsang pertumbuhan endometrium semasa kitaran haid. Kedua-dua hormon ini dianggap menyumbang kepada perkembangan fibroid. Ini kerana fibroid mempunyai reseptor estrogen dan progesteron lebih banyak daripada sel otot rahim yang normal, jadi mereka cenderung menyusut setelah menopaus kerana penurunan pengeluaran hormon.

  • Faktor pertumbuhan lain, seperti hormon insulin, boleh mempengaruhi pertumbuhan fibroid.

  • faktor keturunan. Sekiranya ibu atau kakak anda mempunyai fibroid, risiko fibroid adalah lebih besar.

Mengamalkan gaya hidup sihat, meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan, dan menjaga berat badan dapat mengurangkan risiko terkena fibroid. (TAS / AS)

Baca juga: Sakit haid boleh menjadi penyebab Mioma

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found