Cara membahagiakan isteri yang hamil

Ayah, tahu bahawa isteri hamil sedang bergelut. Oleh itu, perasaan wanita hamil lebih sensitif daripada biasa. Jadi jangan terkejut, kadang-kadang Ayah keliru tentang bagaimana melakukannya, bukan? Anda harus faham, jika perasaan wanita hamil senang, maka janin yang dibawanya juga akan senang. Berikut adalah beberapa petua untuk ayah menyenangkan isteri mereka yang sedang hamil!

  1. Sering Beri Berita

Sebilangan besar wanita gembira sekiranya pasangannya rajin memberikan berita. Ini pasti akan lebih menggembirakan ketika mereka hamil. Sebabnya, wanita hamil memerlukan banyak perhatian.

Ketika tidak di rumah, Ayah dapat mengirim kata-kata semangat kepada Mums melalui berbual. Jangan lupa rasanya dengan kata-kata romantis yang membuatnya memerah. Di samping itu, manfaatkan teknologi lain, iaitu dengan berkongsi lokasi di mana Ayah ketika itu. Ini tentu akan membuatkan Mums lebih tenang dan kurang risau.

Sekiranya anda tidak menyukainya berbual, Ayah boleh mengambil jalan lain, iaitu memanggil Ibu. Berikan berita, ingatkan anda untuk makan dan minum vitamin, atau tanyakan apakah anda mempunyai aduan mengenai kehamilan anda.

  1. Jemput berbincang

Kehamilan adalah sesuatu yang sangat menggembirakan, kerana kehadiran janin tidak mungkin tanpa campur tangan Tuhan. Oleh itu, kita sebagai manusia yang percaya kepada Tuhan, mesti bersyukur dengan pemberian ini. Tetapi di sebalik kegembiraan, Ibu dan Ayah perlu merancang banyak perkara sebelum si kecil dilahirkan. Ayah boleh mengajak ibu untuk membincangkan mengenai kehamilan dan kelahiran anak.

Pada awal kehamilan, Ibu dan Ayah boleh mula mencari dan menentukan bidan atau pakar obstetrik yang sesuai. Di samping itu, ia juga dibincangkan kemudian sama ada untuk melahirkan dengan menggunakan dana peribadi atau menggunakan insurans kesihatan.

Jangan lupa juga untuk membincangkan tempat bersalin dan melakukan penghantaran biasa atau pembedahan caesar? Sekiranya anda telah merancang semuanya pada awal kehamilan anda, maka ketika anda memasuki fasa akhir kehamilan, anda boleh memberi tumpuan kepada perkara lain.

  1. Membawa Makanan Yang Anda Mahukan

Wanita hamil tidak dapat dipisahkan dari keinginan. Terutama semasa trimester pertama, tidak jarang ibu menginginkan pelbagai jenis makanan, termasuk makanan yang sukar diperoleh. Ini tentunya menyusahkan Ayah, bukan? Hehehe. Namun, tidak mengapa demi isteri dan anak-anak masa depan.

Penuhi jika anda masih mampu membawa makanan yang anda mahukan. Ibu pasti akan sangat gembira dan menghargai kerja keras anda. Walau bagaimanapun, juga perlu mempertimbangkan jenis makanan yang anda mahukan. Jangan biarkan makanan ini membahayakan janin dalam rahim, ya.

  1. Jemput Menyegarkan

Tidak ada yang salah dengan Ayah mengambil Ibu menyegarkan. Anda tidak perlu pergi jauh dan menghabiskan banyak wang, sungguh! Ayah boleh membawa ibu ke tempat-tempat pelancongan yang mudah diakses dari rumah atau hanya mengambil ibu untuk berenang.

Tetapi jika anda mahu membawa ibu Mum keluar dari bandar atau luar negara, tidak menjadi masalah. Ayah boleh membawa ibu bercuti ketika rahim memasuki trimester kedua. Minta cadangan pakar obstetrik anda terlebih dahulu, sama ada kesihatan Ibu dan janin selamat untuk perjalanan jauh.

Babymoon mempunyai banyak faedah untuk wanita hamil. Ibu dan Ayah boleh menjadi lebih romantis seperti semasa bulan madu mereka, kerana mungkin semasa kehamilan mereka jarang bersamanya. Dengan cara itu, Ibu akan menikmati masa yang menyenangkan sebelum proses penghantaran tiba.

Dengan cuti, anda juga dapat mengurangkan kegelisahan menjelang akhir trimester, yang bermaksud bahawa waktu penghantaran semakin hampir. Ingat, Ayah, jika Ibu merasa bahagia, maka janin juga merasakan kebahagiaan itu. Jadi, jangan lupa untuk selalu membahagiakan ibu setiap hari.

  1. Rutin Waktu Tidur

Sebelum tidur, tidak ada salahnya Ayah dan Ibu berbual dengan janin. Biasanya, pada waktu malam janin secara aktif menendang perut Mums. Ayah boleh membaca buku cerita. Walaupun janin belum melihat wajah anda, ia dapat mendengar suara anda. Oleh itu, tunggu tindak balas si kecil anda apabila Dads mula bercerita. Dia pasti tidak berhenti menendang Mums di perut. Ia pasti sangat gembira, bukan?

Selain itu, rutin sebelum tidur yang mungkin dilakukan bersama adalah latihan kehamilan. Setelah seharian ibu dan ayah sibuk bekerja sehingga mereka tidak mempunyai masa untuk bersenam, mungkin ini adalah masa yang tepat untuk anda berdua melakukan latihan kehamilan. Pergerakan gimnastik yang sederhana tetapi sangat berguna untuk Ibu dan Anak Kecil.

  1. Lebih Sensitif

Sebilangan besar wanita berpendapat lelaki kurang sensitif. Adakah itu benar? Sekiranya andaian itu benar, maka tugas anda adalah lebih peka terhadap keperluan anda. Contohnya, anda boleh bertindak balas berbual Ibu lebih cepat. Dia pasti sangat gembira kerana dia tidak perlu menunggu lama untuk mendapatkan balasan dari Dads.

Namun, ibu juga harus tetap positif sekiranya Dads menjawab berbual agak lama. Mungkin Ayah tidak memegang telefon bimbit atau sibuk. Sekiranya berbual Ibu hanya mengandungi mesej yang manja, jadi Ayah tidak cepat marah. Fahami bahawa itu adalah tanda bahawa Ibu memerlukan balasan dari Ayah, kata-kata manis dan romantis juga. mengenyit mata Tidak ada salahnya membahagiakan orang lain, terutamanya isteri anda sendiri.

Malam adalah ujian bagi beberapa wanita hamil, kerana mereka sering mengalami kesukaran untuk tidur. Di sinilah kepekaan anda diuji. Ketika ibu dalam keadaan sakit atau tidak tidur nyenyak, Ayah sebenarnya dapat tidur dengan nyenyak, disertai dengan suara dengkuran yang sangat merdu.

Keadaan ini biasanya sangat mengganggu wanita hamil. Oleh itu, Ayah mesti lebih peka, misalnya menemani atau menolong Ibu tidur dengan lebih selesa. Anda boleh meminta untuk bangun tidur, tentu saja tidak menggunakan kod yang sukar untuk anda fahami.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found