3 Langkah Menyimpan Ubat dengan Betul

Setiap kali saya pulang ke rumah ibu bapa saya, semangat Ahli Farmasi dalam diri saya selalu gatal untuk membersihkan bekalan ubat di rumah. Ubat diabetes, kolesterol, dan arthritis yang selalu dikonsumsi oleh ayah saya, ubat penambah zat besi yang dimiliki ibu saya, ubat selesema kakak saya, semuanya menumpuk di almari. Tahukah anda bahawa cara anda menyimpan ubat dengan betul boleh mempengaruhi kesan ubat tersebut dalam merawat penyakit atau simptom yang anda alami? Biar saya terangkan mengapa ! Ubat adalah sebatian kimia yang mempunyai ciri unik yang disebut kestabilan. Sekiranya ubat dalam keadaan stabil, tidak akan ada perubahan struktur kimia atau fizikal. Dadah dalam keadaan stabil dapat memberikan kesan terapeutik maksimum. Sebaliknya, apabila ubat berada dalam keadaan tidak stabil, secara kimia dan fizikal ubat akan berubah. Ketidakstabilan boleh disebabkan oleh suhu, kelembapan atau keadaan cahaya yang tidak sesuai semasa penyimpanan. Apa yang akan berlaku sekiranya ubat itu dalam keadaan tidak stabil? Banyak! Kesan terapi boleh berkurang, kesan sampingan mungkin meningkat, dan masa luput mungkin kurang daripada yang dinyatakan pada bungkusan. Hmm, sangat memudaratkan, bukan? Saya pasti, masalah menyimpan ubat di rumah bukan sahaja dihadapi oleh keluarga saya, tetapi juga anda. Sudah tentu anda tidak menginginkannya, ubat yang anda ambil tidak berfungsi dengan optimum hanya kerana anda menyimpan simpanan yang salah? Sekiranya ada, mari kita lihat langkah-langkah penyimpanan ubat yang baik di bawah!

Perhatikan Keadaan Penyimpanan yang Diperlukan

Suhu dan penyimpanan yang diperlukan untuk setiap ubat berbeza, dan mesti disenaraikan pada bungkusan ubat. Dari segi suhu penyimpanan, secara umum, terdapat dua syarat penyimpanan ubat: suhu sejuk dan suhu bilik.

Suhu sejuk

Suhu sejuk yang dimaksudkan biasanya pada suhu 2 hingga 8 ° Celsius, lebih kurang sama dengan suhu peti sejuk (tidak peti sejuk beku ya!) anda berada di rumah.

Suhu bilik

Suhu bilik biasanya antara 15 hingga 30 ° C.

Simpan di tempat yang sejuk dan terlindung dari cahaya

Sekiranya ubat disimpan pada suhu bilik, biasanya ada 'kedai di tempat sejuk yang terlindung dari cahaya'. Ini bermaksud, pilihlah tempat di rumah anda yang kelembapannya tidak terlalu tinggi, dan tidak terdedah kepada cahaya matahari langsung. Jadi tolonglah Jangan letakkan ubat di ambang tingkap (biasanya saya dapati ini di bilik kanak-kanak di asrama), di almari di atas sink bilik mandi, atau di sudut almari yang tidak tersentuh. Sekiranya anda memilih untuk menyimpannya di almari atau kabinet atau rak, pastikan tempat itu mempunyai peredaran udara yang baik.

Simpan Ubat dalam Pembungkusan Asal mereka

Saya telah melihat banyak pesakit yang mengeluarkan ubat dari bungkusan utamanya, kemudian memasukkannya ke dalam kotak pil atau bekas lain. Nasihat saya adalah, ini harus dielakkan. Pembungkusan alias pembungkusan ubat dibuat bukan sahaja dengan mempertimbangkan nilai estetika, tetapi juga elemen menjaga kestabilan yang saya jelaskan sebelumnya, anda tahu! Walaupun di kilang ubat, mesti ada jabatan terpisah yang disebut Pembungkusan Pembangunan, yang tugasnya adalah mencari cara terbaik untuk membungkus ubat. Botol coklat atau botol jernih, terbuat dari kaca atau plastik PVC, dalam lepuh atau jalur aluminium polycellonium, kesemuanya mempunyai tujuan dan tujuan tertentu. Oleh itu, selalu simpan ubat dengan betul dalam bungkusan asalnya. Sekiranya ubat itu keluar dari bungkusan asalnya, kestabilannya juga akan berubah. Kembali ke penjelasan saya di atas, jika ubat dalam keadaan tidak stabil, kesan terapi dapat berkurang dan kesan sampingan mungkin meningkat. Sekiranya anda mahu menyimpan kotak pil sebagai contoh, yang harus anda lakukan ialah memotong bungkusan ubat menjadi dos individu, tanpa perlu mengeluarkannya.

Perhatikan Tarikh Luput (Etarikh xpired) dan Masa Boleh Digunakan (BTarikh Penggunaan eyond).

Mempersoalkan had masa sehingga bila ubat dapat digunakan, ada dua istilah apa yang perlu kita ketahui, iaitu tarikh dan masa tamat boleh digunakan.

Tamat tempoh

Definisi tarikh luput menurut Pharmacopoeia Indonesia, yang merupakan rujukan 'kitab suci' untuk semua ahli farmasi di Greater Indonesia, adalah jangka masa untuk ramuan ubat yang diharapkan dapat memenuhi syarat monograf dalam keadaan penyimpanan yang ditentukan. Jadi selepas tarikh luputnya, ubat mungkin tidak lagi layak. Contohnya, kandungan bahan aktif telah dikurangkan. Sekiranya bahan aktif telah dikurangkan, kemungkinan besar ubat tersebut tidak akan memberikan kesan maksimum dalam merawat penyakit ini.

Masa Boleh Digunakan

Sementara itu, waktu yang dibenarkan untuk digunakan (masih sesuai dengan Pharmacopoeia Indonesia) adalah had waktu selepas itu penyusunan kompaun tidak dapat digunakan lagi. Secara definisi, istilah 'masa boleh digunakan' biasanya digunakan dalam pembuatan produk ubat, baik yang diambil maupun yang tidak diambil. Contohnya, sebatian kapsul yang terdiri daripada campuran dua atau lebih ubat.

Mencari Tarikh Luput

Setiap penyediaan ubat mesti mengandungi tarikh luput pada bungkusan, biasanya ditandai dengan frasa 'Exp. Tarikh'. Kadang kala perlu diperhatikan tarikh luput hanya tertulis di satu bahagian bungkusan sahaja. Sebagai contoh, satu helai ubat mengandungi 4 tablet, tarikh luputnya hanya tertulis pada bungkusan nombor 4. Jadi jika tablet telah diambil, mungkin tarikhnya tarikh luput ia tidak dilihat lagi. Petua saya, anda boleh menulis tarikh luput dengan menggunakan penanda tetap pada bahagian lain dari bungkusan. Oleh itu, anda masih boleh mengetahui tarikh luput ubat tersebut. Sekiranya ubat telah melepasi tarikh atau masa luput boleh digunakan, sudah tentu anda tidak boleh menggunakannya lagi. Sebagai tambahan kepada penurunan keberkesanan, kesan sampingan dapat meningkat. Anda tidak menginginkannya, adakah anda bersusah payah minum ubat dan berakhir dengan masalah kesihatan yang lain? Nah, itulah 3 langkah menyimpan ubat dengan betul dan betul. Mudah untuk berlatih bukan? Simpan pada suhu dan keadaan penyimpanan yang betul, jangan keluarkan dari bungkusan utamanya, dan perhatikan tarikh luputnya. Kualiti ubat anda akan dijaga, begitu juga keberkesanannya. Semoga berjaya!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found