Virus HIV Tidak Menular Melalui 9 Perkara Ini - GueSehat.com

HIV dan AIDS memang menakutkan. Tidak jarang orang berpendapat bahawa status HIV positif seperti hukuman mati bagi penghidapnya. Namun, hakikatnya adalah bahawa perkembangan dalam dunia perubatan hari ini telah memberikan banyak harapan kepada orang-orang dengan jangkitan HIV.

Walaupun tidak ada penawar untuk HIV, banyak orang dengan HIV dapat menjalani kehidupan yang sehat selama bertahun-tahun dan tidak menyebarkan penyakit ini kepada orang lain jika dirawat dengan baik. Sayangnya, masih banyak mitos yang beredar mengenai penularan jangkitan HIV yang sebenarnya tidak benar. Selalunya mitos ini menyebabkan orang yang hidup dengan HIV / AIDS (ODHA) terasing dari masyarakat.

Oleh itu, mari kita bincangkan satu persatu mengenai perkara-perkara yang tidak akan menularkan HIV, supaya kita masih dapat merasa selesa ketika berinteraksi dengan orang yang hidup dengan HIV / AIDS!

  1. Air dan udara

Sebenarnya, virus HIV adalah virus yang tidak lama lagi akan mati jika terdedah kepada persekitaran di luar badan inang. Jadi, penghantaran juga mesti melalui laluan yang tidak akan terdedah kepada persekitaran luar. Contohnya melalui hubungan seksual atau penggunaan jarum yang tidak steril.

Jadi, menghirup udara yang sama dengan penderita (walaupun penghidap batuk dan bersin) atau berenang di kolam renang umum yang juga digunakan oleh ODHA tidak akan membuat kita berisiko dijangkiti jangkitan HIV.

  1. Sentuh dan peluk

Menyentuh atau memeluk orang yang hidup dengan HIV tidak akan membahayakan seseorang untuk dijangkiti jangkitan HIV. Virus HIV tidak dibawa oleh peluh. Oleh itu, walaupun kita bersentuhan dengan ODHA yang berkeringat, kita tidak perlu risau dijangkiti. Kadang-kadang, sentuhan dan pelukan kita sangat bermakna untuk menyokong rakan sekerja yang mungkin menghidap HIV atau AIDS.

  1. Menggunakan tempat duduk tandas yang sama

Virus HIV tidak dijumpai dalam air kencing dan tinja manusia. Oleh itu, kita tidak perlu risau sekiranya kita harus menggunakan tandas yang sama dengan seseorang yang menghidap HIV / AIDS. Jangan percaya dengan tipuan bahawa tempat duduk tandas boleh dicemari virus HIV yang berasal dari air kencing atau najis ODHA.

  1. Melalui haiwan kesayangan atau gigitan nyamuk atau serangga

Virus HIV tidak melekat pada bulu binatang, juga tidak menular melalui najis atau gigitan mereka. Ada mitos yang mengatakan bahawa tinggal di rumah yang sama dengan ODHA mungkin berisiko dijangkiti, salah satunya adalah jika digigit oleh nyamuk yang baru saja menyedut darah dari tubuh ODHA. Ini tidak benar.

Nyamuk tidak pernah memasuki darah orang yang baru mereka sedut ke orang lain. Di samping itu, virus HIV tidak dapat hidup lama di dalam badan tuan rumah nyamuk. Walaupun kita tinggal bersama PLWHA di tempat yang mempunyai populasi nyamuk yang besar, kita tidak perlu risau untuk dijangkiti gigitan nyamuk.

  1. Kain

Kita tidak perlu risau untuk dijangkiti HIV walaupun kita tidur di tempat tidur yang sama dengan seseorang yang menghidap HIV / AIDS. Virus HIV tidak akan bertahan di serat kain. Ini juga berlaku untuk pakaian, tuala, kaus kaki, dan bahan linen lain. Walaupun penggunaan bersama tidak digalakkan, itu hanya untuk alasan kebersihan, misalnya jika menggunakan tuala.

  1. Air mata

Banyak persepsi tidak tepat ketika mendengar maklumat bahawa HIV ditularkan melalui cairan tubuh. Sebenarnya, tidak semua cairan tubuh dari penderita dapat membawa virus HIV. Air mata adalah salah satu daripadanya.

Oleh itu, jika salah seorang rakan sekerja kita mengatakan bahawa dia menghidap HIV dan dia menangis, kita tidak perlu risau untuk mengesat air matanya. Jangan juga menghindarinya. Ini akan membantu memberikan sokongan moral agar rakan sekerja kita mempunyai semangat untuk mendapatkan rawatan.

  1. Berkongsi makanan dan minuman, dan menggunakan peralatan makan bersama

Selain air mata, air liur juga termasuk cairan tubuh yang tidak membawa virus HIV. Oleh itu, kita masih boleh makan bersama-sama dengan penghidap HIV / AIDS, walaupun untuk satu sebab atau yang lain kita harus menggunakan peralatan makan yang sama.

  1. Mencium

Secara umum, terdapat dua jenis ciuman, berciuman dengan mulut tertutup (juga dikenali sebagai ciuman sosialdan mencium dengan mulut terbuka (ciuman mendalam). Ciuman sosial tidak ada risiko penularan HIV. Ciuman mendalam boleh menyebabkan seseorang berisiko dijangkiti HIV jika terdapat luka terbuka atau kerengsaan membran pada rongga mulut kedua-duanya.

  1. Seks oral

Secara amnya, seks oral tidak berpotensi menyebarkan HIV. Walau bagaimanapun, kemungkinan penularan masih ada jika lelaki itu mengalami ejakulasi di rongga mulut pasangannya yang mengalami luka terbuka, atau salah satu pihak mengalami luka di kawasan genital (organ kemaluan), yang kemudian bersentuhan dengan membran yang juga cedera.

HIV / AIDS adalah penyakit yang teruk. Namun, itu tidak bermaksud penghidapnya tidak berhak menjalani kehidupan normal seperti orang yang sihat. Oleh itu, jangan biarkan kerana persepsi yang salah, kita bertindak buruk dengan mengasingkan orang dengan HIV / AIDS.

Pada dasarnya, mereka adalah kumpulan yang sangat memerlukan sokongan moral dari orang-orang di sekitar mereka agar sentiasa mempunyai semangat untuk terus hidup. Sebarkan cinta, bukan HIV / AIDS.