Punca Bayi Terlalu Tipis - GueSehat.com

Berat adalah salah satu petunjuk yang dinilai dari pertumbuhan anak. Pada bayi baru lahir, berat badan normal adalah sekitar 2,500-4,000 gram. Seiring bertambahnya, berat bayi akan meningkat. Peningkatan berat badan bayi dapat dilihat setiap suku tahun.

Pada suku pertama, kenaikan berat badan berkisar antara 150-250 gram seminggu. Pada suku kedua, meningkat 500-600 gram sebulan, pada suku ketiga meningkat sekitar 350-350 gram sebulan, kemudian pada suku keempat meningkat 250-350 gram sebulan.

Sebilangan bayi sering mengalami pertumbuhan yang tidak sesuai. Sebilangannya berlebihan berat badan hingga berat badan berlebihan, ada yang kekurangan, jadi kelihatan sangat kurus. Keadaan berat badan yang rendah pada anak-anak harus menjadi perhatian ibu bapa. Sebabnya, keadaan badan yang kurus dan berat badan yang rendah dapat menjadi petunjuk bahawa anak itu kekurangan zat makanan atau mungkin menderita jenis penyakit yang berisiko.

4 Mitos Tentang Penjagaan Bayi

Punca Bayi Terlalu Tipis

"Si kecil telah menginjak 3 bulan, tetapi mengapa berat badannya masih kurang dari 4 kg? Walaupun ketika dia dilahirkan, berat badannya agak normal. " Soalan seperti ini mesti sering membayangi Ibu apabila anda melihat ukuran badan si kecil anda, yang sangat kurus dan agak stagnan, alias tidak naik dan turun.

Biasanya, kenaikan berat badan bayi dapat dilihat setiap suku tahun. Pada suku pertama, kenaikan berat badan berkisar antara 150-250 gram per minggu, pada suku kedua kenaikannya sekitar 500-600 gram sebulan. Tambahan pula, pada suku ketiga kenaikan berat badan antara 350-450 gram sebulan, dan pada suku keempat sekitar 250-350 gram sebulan.

Walaupun sebenarnya kenaikan berat badan ini adalah berat badan yang disarankan, ternyata tidak sedikit bayi yang berat badannya tidak mencapai angka ini. Lebih teruk lagi, ada juga bayi yang tidak menambah berat badan sama sekali.

Nah Ibu, pada dasarnya ada beberapa faktor yang menyebabkan berat badan anak kecil anda tidak meningkat, sehingga kelihatan sangat kurus. Faktor pertama biasanya disebabkan oleh jumlah pengambilan nutrien yang diperlukan oleh si kecil yang tidak dipenuhi secara optimum. Sekiranya pengambilan nutrien yang diberikan tidak dapat memenuhi keperluan mereka, bayi itu bukan sahaja kekurangan berat badan, tetapi juga rentan terhadap penyakit berjangkit.

Faktor kedua ialah kehadiran penyakit berjangkit yang dialami oleh bayi. Bayi yang mengalami jangkitan, seperti tuberkulosis dan cirit-birit, biasanya akan mengalami penurunan berat badan kerana selera makan berkurang.

Risiko Bayi Terlalu Tipis

Berat badan yang terlalu rendah pastinya memberi kesan kepada kesihatan si kecil. Berikut adalah beberapa kesan jika berat badan anak kecil anda berada di bawah jumlah yang sepatutnya.

  • Bayi yang kurus akan berisiko tumbuh dan membesar dengan lebih perlahan berbanding bayi yang mempunyai berat badan normal.
  • Mempunyai sistem imun yang rendah, sehingga mereka mudah terkena jangkitan dan berisiko 17 kali lebih tinggi untuk mati sebelum usia 1 tahun daripada bayi normal.
Sembelit pada bayi, adakah ia berbahaya?

Bagaimana Menambah Berat Anak Kecil Anda

Keadaan bayi yang kurus pastinya memerlukan perhatian lebih daripada ibu. Nah, salah satu cara yang boleh anda lakukan untuk menambah berat badan si kecil adalah dengan memberi susu ibu yang eksklusif dan berkualiti. Penyusuan susu ibu secara eksklusif sangat digalakkan sehingga bayi berusia 6 bulan dan dilanjutkan dengan pemberian makanan tambahan sehingga anak berusia 2 tahun.

Banyak kajian menyatakan bahawa susu ibu adalah makanan terbaik untuk bayi kerana sangat mudah dicerna, walaupun dia kekurangan berat badan. Oleh itu, penting bagi Ibu untuk sentiasa menjaga kualiti dan kuantiti susu ibu yang dihasilkan.

Lalu bagaimana dengan pemberian susu formula? Dalam beberapa keadaan, ada kalanya bayi perlu diberi susu formula. Cuma, lebih baik jika anda berunding dengan masalah ini terlebih dahulu dengan pakar pediatrik anda.

Sebabnya ialah pencernaan untuk mengatasi masalah kekurangan zat makanan pada bayi mesti dilakukan dengan betul. Memberi susu formula yang salah, ia akan menyebabkan masalah lain pada bayi, seperti kalori berlebihan yang membuatnya berlebihan berat badan.

5 Cara Menambah Berat Bayi

Menjaga kesihatan bayi adalah langkah pertama untuk menjaga kesihatannya pada masa akan datang. Untuk itu, sentiasa perhatikan keadaan bayi dengan menjaga berat badan yang ideal. Sekiranya bayi terlalu kurus dan tidak mendapat nutrisi yang mencukupi, maka risiko bayi mengalami sejumlah penyakit akan lebih besar. (GS / AS)

Buah yang baik untuk MPASI Pertama Bayi - GueSehat.com