Petua Berenang Selamat untuk Wanita Hamil - GueSehat

Berenang adalah salah satu sukan yang disyorkan untuk wanita hamil kerana mempunyai pelbagai kebaikan. Walau bagaimanapun, anda juga perlu memberi perhatian kepada petua berenang yang selamat, di sini. Jadi, apakah petua berenang yang selamat untuk wanita hamil?

Kelebihan Berenang untuk Wanita Hamil

Menurut Hanna Dabbour, BSc (Hons), MSc, MCSP, ahli fisioterapi dari King's College Hospital di London, England, berenang adalah salah satu sukan paling selamat untuk wanita hamil. Namun, Hanna menasihati, pastikan anda berjumpa dan berjumpa dengan doktor anda sebelum berenang untuk kali pertama.

Sebelum mengetahui petua berenang yang selamat untuk wanita hamil, anda juga perlu mengetahui pelbagai faedah berenang. Inilah kelebihan berenang untuk wanita hamil yang perlu anda ketahui!

1. Melancarkan Peredaran Darah

Menggerakkan bahagian badan anda ke dalam air akan meningkatkan peredaran darah atau peredaran darah, sehingga darah tidak terkumpul atau terkumpul di anggota bawah. Oleh itu, berenang dapat melegakan bengkak pada kaki hamil anda.

2. Boleh Melatih Pernafasan

Tidak hanya dapat meningkatkan peredaran darah, berenang juga mempunyai manfaat yang baik untuk paru-paru. Yup , berenang dapat melatih paru-paru atau bernafas.

3. Mengekalkan Berat

Manfaat lain untuk berenang untuk wanita hamil adalah dapat mengekalkan berat badan. Berenang dapat membantu anda membakar kalori dalam badan anda, jadi anda dapat mengekalkan berat badan anda.

4. Memperkemas Proses Bersalin

Selain tiga faedah di atas, berenang juga dapat membantu memudahkan proses persalinan ibu, anda tahu. Berenang dapat menguatkan otot dan meningkatkan daya tahan atau daya tahan anda. Ini berguna untuk memudahkan proses penghantaran kemudian.

Petua Berenang Selamat untuk Wanita Hamil

Setelah mengetahui pelbagai faedah berenang untuk wanita hamil, ibu mungkin semakin tidak sabar untuk berenang. Semasa trimester pertama, anda sebaiknya berenang selama 30 minit setiap hari. Namun, tentu ini mesti berdasarkan nasihat doktor. Oleh itu, pastikan anda berjumpa dengan pakar sakit puan sebelum berenang.

Sekiranya anda berada pada trimester kehamilan kedua, gaya belakang adalah gaya berenang yang disyorkan. Ini kerana ibu sering mengalami masalah belakang semasa kehamilan ini. Sementara itu, gaya dada adalah gaya yang tepat jika anda memasuki trimester kehamilan ketiga. Pastikan anda ditemani oleh orang terdekat atau pakar ketika berenang, ya.

Oleh itu, untuk ibu berenang dengan selesa, mari perhatikan petua berenang selamat berikut untuk wanita hamil!

  • Pastikan keadaan Ibu dalam keadaan baik atau sesuai. Elakkan berenang ketika anda tidak merasa sihat atau sakit kerana itu akan menjadikan keadaan anda lebih teruk. Pastikan juga anda cukup terhidrasi sebelum, semasa dan selepas berenang.
  • Cuba berenang di kolam renang yang bersih dan kerap menukar air. Ini untuk mengelakkan ibu-ibu tercemar dengan perkara-perkara yang boleh memudaratkan. Cuba juga untuk tidak berenang ketika keadaan cuaca tidak baik.
  • Cuba masuk ke kolam dengan perlahan dengan menggunakan tangga dan tidak melompat. Cuba berenang di tepi kolam renang terlebih dahulu.
  • Berenang selama kira-kira 30 minit. Tempoh berenang yang disyorkan untuk wanita hamil tidak lebih dari 30 minit. Ini supaya anda tidak letih. Oh ya, pastikan juga anda berhati-hati ketika melangkah atau bergerak di kolam renang.

Itulah petua berenang yang selamat untuk wanita hamil! Pastikan anda berjumpa doktor sekiranya anda ingin berenang secara berkala. Juga, cuba berenang dengan orang atau pakar terdekat untuk mengelakkan risiko. (AS)

Rujukan

Pusat Bayi. 2019. Adakah OK untuk berenang semasa mengandung?

Apa yang Harapkan. 2019. Panduan Anda Berenang Semasa Mengandung .

Garis Kesihatan. 2018. Apakah Latihan Yang Selamat Pada Trimester Kedua?

Ibu Bapa Menangis Pertama. 2018. Berenang Semasa Kehamilan .