Apa itu Cystitis Bulan Madu - GueSehat.com

Bagi pasangan yang baru berkahwin, bulan madu pastinya merupakan saat yang paling tidak dapat dilupakan, ya. Tetapi di sebalik detik indah bulan madu, tidak jarang wanita mengadu tentang keadaan yang tidak selesa. Mereka mengalami anyang-anyangan atau keinginan untuk membuang air kecil berulang kali. Keadaan ini juga dikenali sebagai sistitis bulan madu.

Nah, jika anda adalah salah seorang yang mengalami keadaan ini, jangan risau, geng. Cystitis bulan madu adalah jangkitan faraj yang biasa dialami oleh wanita yang baru berkahwin. Kira-kira 75-90% wanita yang baru berkahwin mengalami keadaan ini setelah melakukan hubungan seks pada bulan madu mereka.

Baca juga: Inilah 5 Fakta Perubatan Mengenai Malam Pertama!

Apa itu Cystitis Bulan Madu?

Cystitis bulan madu sebenarnya adalah istilah awam yang sering digunakan untuk keadaan keradangan yang berlaku di pundi kencing. Secara amnya, keadaan ini berlaku pada wanita yang sedang berbulan madu, kerana inilah masanya wanita melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya.

Apa yang menyebabkannya?

Cystitis bulan madu disebabkan oleh jangkitan bakteria di uretra (pembukaan kencing). Bakteria ini biasanya berasal dari kawasan sekitar dubur, yang kemudian ditolak ke dalam uretra ketika wanita melakukan hubungan seks. Di samping itu, menurut BoldskyTerdapat beberapa sebab lain yang menyebabkan wanita mengalami sistitis bulan madu. Sebab-sebab ini merangkumi:

  • Ketika anda bercinta untuk pertama kalinya, kebanyakan wanita akan mengalami air mata di selaput dara. Nah, air mata atau kerosakan pada tisu kulit ini dapat meningkatkan risiko jangkitan. Ditambah dengan kecenderungan untuk melakukan hubungan seks lebih kerap, menjadikan jangkitan lebih cenderung.

  • Keadaan vagina yang masih terlalu sempit menyebabkan dinding faraj melepuh dan bahkan berdarah semasa penembusan. Keadaan berdarah dan melepuh ini memudahkan bakteria menjangkiti.

  • Keadaan anatomi badan wanita menjadikannya lebih mudah terkena jangkitan saluran kencing berbanding lelaki. Ini kerana jarak antara saluran kencing, bukaan vagina, dan dubur sangat dekat, jadi bakteria juga lebih mudah dipindahkan.

Apakah Simptomnya?

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, salah satu gejala yang sering muncul ketika seseorang mengalami sistitis bulan madu adalah anyang-anyangan atau keinginan untuk kerap membuang air kecil. Desakan buang air kecil ini berlaku walaupun pundi kencing sebenarnya kosong. Gejala lain yang mungkin dialami adalah sakit ketika membuang air kecil, sakit di bahagian bawah abdomen, kencing yang kelihatan mendung dan berbau, inkontinensia kencing (membasahi tempat tidur), dan demam jika jangkitan telah merebak ke buah pinggang. Dalam beberapa kes yang teruk, sistitis bulan madu juga boleh menyebabkan air kencing bercampur dengan darah.

Baca juga: Petua untuk melakukan hubungan seks pada malam pertama

Bagaimana cara mengatasinya?

Keadaan sistitis bulan madu pastinya membuat penghidap merasa tidak selesa dan mengganggu aktiviti. Untuk mengatasi ini, lakukan cara berikut:

  • Lakukan terapi cecair dengan minum banyak air, sama ada air mineral atau jus. Cecair dapat mengurangkan jangkitan pada saluran kencing.

  • Jangan menahan kencing anda. Ini hanya akan menjadikan jangkitan bakteria bertambah buruk.

  • Dapatkan nasihat doktor mengenai keadaan berjangkit ini. Biasanya doktor akan mengesyorkan penggunaan antibiotik untuk melawan jangkitan bakteria. Dengan mengikuti nasihat dan cadangan doktor, secara amnya keadaan ini akan sembuh dalam 3-5 hari.

Bagaimana cara mencegah?

Agar momen bulan madu dapat berjalan dengan lancar tanpa ada keluhan sistitis bulan madu, cubalah memberi perhatian lebih kepada beberapa perkara, seperti membuang air kecil setelah bercinta, terutama bagi wanita. Buang air kecil selepas seks dapat mencuci dan mengeluarkan bakteria dari dubur untuk keluar dari saluran kencing.

Cuba juga jangan menggunakan pakaian dalam yang diperbuat daripada sutera atau renda. Bahan tekstil ini lebih mudah menjadikan kawasan vagina, saluran kencing, dan dubur menjadi lembap dan panas. Akibatnya, bakteria membiak dengan cepat. Tukar seluar dalam yang diperbuat daripada kapas selepas hubungan seks. Biasakan juga setiap kali anda membersihkan kawasan faraj, arahkan tangan anda dari depan ke belakang, bukan sebaliknya. Ini untuk mengelakkan pemindahan bakteria dari dubur ke vagina.

Momen bulan madu atau bulan madu harus menjadi saat yang menyeronokkan dan tidak dapat dilupakan, Mums. Anda tidak mahu momen romantis ini tidak kemas kerana anda mengalami sistitis bulan madu. Oleh itu, cubalah sentiasa menjaga kebersihan kawasan kewanitaan sehingga anda mengelakkan keadaan ini! (TAS / AS)

Baca juga: 10 Momen Cinta yang mesti anda alami dalam hidup anda