Kesan Negatif dari Pakaian Ketat | saya sihat

Tidak dapat dinafikan bahawa kehamilan akan menyebabkan badan anda berubah bentuk. Jadi, jangan terkejut jika ukuran baju, seluar, rok, atau pakaian yang dipakai beberapa hari sebelumnya, tidak lagi sesuai dengan tubuh anda! Tidak dapat tidak, Ibu beralih ke pakaian bersalin yang longgar. Namun, tidak sedikit juga ibu yang memakai pakaian ketat kerana ingin kelihatan seksi. Selain tidak selesa, adakah kesan negatif pakaian ketat semasa kehamilan?

Apa sahaja pakaian yang anda pilih, pastikan anda berasa selesa dan yakin ketika memakainya. "Walaupun tidak ada bukti ilmiah yang menunjukkan bahawa pakaian ketat berpengaruh negatif terhadap kesihatan wanita hamil, pakaian ketat dapat menyebabkan ketidakselesaan bagi wanita hamil," kata profesor obgin dari Sekolah Perubatan Universiti Case Western Reserve, dr. Marjorie Greenfield.

Tidak memakai pakaian yang ketat semasa kehamilan tidak digalakkan kerana menyekat pergerakan anda. Selain itu, pakaian yang ketat dapat menimbulkan sejumlah masalah bagi Anda, seperti peredaran darah yang berkurang dan peningkatan risiko jangkitan yis. Jadi, jika pakaian yang anda pakai mula terasa tidak selesa, tidak ada salahnya membeli beberapa pakaian bersalin.

Baca juga: Kekal Menakjubkan Semasa Kehamilan Dengan Petua Penjagaan Kecantikan Ini!

Kesan Negatif Pakaian Ketat untuk Wanita Hamil

Berikut adalah beberapa kesan negatif pakaian ketat semasa kehamilan yang perlu anda fahami.

1. Senak atau Refluks Asid Gastrik

Pusat Wanita & Bayi Pusat Perubatan California Pasifik mendedahkan bahawa pakaian ketat, terutama di pinggang, boleh menyebabkan senak atau refluks asid. Sekarang, senak atau refluks asid adalah keadaan yang sering dialami oleh wanita hamil, anda tahu!

Keadaan ini berlaku kerana terdapat penurunan dalam pencernaan makanan kerana peningkatan progesteron dalam badan semasa kehamilan. Kelewatan ini boleh menyebabkan kandungan perut naik ke esofagus.

Semakin besar rahim membesar, semakin besar tekanan pada perut dan perut, memaksa kandungannya ke atas esofagus. Pakaian ketat boleh memberi tekanan pada perut dan menyebabkan refluks asid gastrik.

2. Jangkitan kulat

Kesan negatif pakaian ketat pada wanita hamil lain menurut Persatuan Kehamilan Amerika adalah untuk meningkatkan risiko jangkitan yis pada vagina. Ini kerana, anda akan mengalami peningkatan rembesan faraj semasa kehamilan. Jadi, jangan terkejut jika anda memakai pakaian yang ketat, ragi di faraj anda akan berlipat ganda dan menyebabkan jangkitan.

3. Sakit di seluruh badan

Memakai pakaian yang ketat semasa mengandung boleh menyebabkan rasa sakit di beberapa bahagian badan anda, seperti lengan, perut dan dada. Selain itu, coli yang terlalu ketat untuk wanita hamil boleh menyebabkan sakit pada payudara, ketiak, dan punggung.

Ketika bersalin semakin hampir, payudara anda akan lebih mudah mengalami kesakitan. Oleh itu, apabila coli terlalu ketat, saluran susu akan tersumbat, walaupun sebelum anda menyusukan bayi yang anda sayangi.

4. Melambatkan Peredaran Badan

Memakai pakaian yang ketat dapat melambatkan peredaran di badan. Pada awal kehamilan, saluran darah anda akan melebar sebagai persediaan untuk peningkatan jumlah darah ke plasenta dan bayi. Sebelum jumlah darah meningkat, anda akan mengalami hipotensi atau tekanan darah rendah. Jadi, jangan terkejut jika pakaian yang ketat dapat menghentikan peredaran darah dan menimbulkan sensasi kebas atau kesemutan.

Baca juga: Berhati-hati, Gangguan Pembekuan Darah Mencetuskan Kelahiran Pramatang

Petua Memilih Pakaian untuk Ibu Mengandung

  • Jangan memakai baju sejuk yang terlalu besar. “Ketika anda hamil, merasa selesa dengan pakaian yang anda pakai adalah perkara utama. Saya melihat begitu banyak wanita hamil memakai baju sejuk. Atau pun, pakai pakaian suami kerana ia lebih besar. Baiklah, ia tidak harus seperti itu kerana terdapat banyak pilihan untuk wanita hamil untuk memakai seperti legging atau gaun, "kata Olivia Capone Myers, pereka untuk Pea di Pod.
  • Serlahkan kelebihan Ibu. Pilih pakaian yang akan menjadikan badan anda lebih tinggi seperti v-leher, baju butang, dan gaun. Untuk menjadikan kaki anda kelihatan lebih langsing, anda boleh memilih skirt atau seluar yang sesuai untuk dipakai.
  • Pakai kasut dengan tumit pendek. Kasut atau sandal dengan tumit pendek dapat menjadikan anda lebih kuat ketika berdiri dan berjalan. Jangan memakai kasut atau sandal bertumit tinggi kerana boleh menyebabkan kemalangan atau sakit belakang.
Baca juga: Petua Memilih Pakaian Bersalin untuk Tetap Bergaya dan Selesa

Rujukan:

Baiklah. Semua Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Pakaian Bersalin

Hidup bersemangat. Kesan Negatif Pakaian Ketat pada Wanita Hamil

Ibu bapa. Pakaian Bersalin: Perkara Yang Harus Dilakukan dan Tidak Harus Memakai Benjolan Anda (Berkembang)

Klinik Marshfield. Berpakaian Selesa Semasa Mengandung