Kemurungan Selepas Berkahwin - Saya Sihat

Geng Sehat tahukah anda, sebilangan orang mengalami kemurungan selepas berkahwin, anda tahu. Setelah melalui perkahwinan yang bahagia, sebilangan orang tiba-tiba merasa sangat sedih dan putus asa. Menurut kajian tahun 2018 terhadap 152 wanita, 12 peratus dari mereka mengaku mengalami kesedihan yang mendalam setelah berkahwin.

Sebilangan besar yang mengalami ini tidak menyedari bahawa apa yang mereka alami adalah kemurungan selepas berkahwin. Depresi adalah gangguan mental yang serius, jadi jangan sekali-kali mengabaikan kemurungan setelah berkahwin, dengan mengenali gejalanya.

Memahami kemungkinan penyebab kemurungan selepas berkahwin juga penting. Baiklah, baca penjelasan di bawah, ya!

Baca juga: Ingin Meningkatkan Hubungan di Tahun Baru, Lakukan 6 Cara Ini!

Punca Kemurungan Selepas Kahwin

Keadaan ini jarang berlaku, tetapi masih perlu diperhatikan. Berikut adalah beberapa penyebab kemurungan selepas berkahwin:

1. Selepas Berkahwin ... Lalu Apa?

Ada orang yang sukar mengurus perkahwinan, jadi mereka gembira apabila perkahwinan itu berakhir. Namun, banyak orang dengan senang hati menguruskan semua butiran perkahwinan mereka.

Selepas cadangan itu, beberapa orang merasa sangat teruja dan gembira memilih bangunan, pakaian dan tema perkahwinan impian mereka. Sebenarnya, tidak jarang orang menghabiskan berbulan-bulan untuk mempersiapkan perkahwinan mereka.

Semasa mempersiapkan perkahwinan mereka, mereka sangat fokus pada satu tujuan dalam hidup, iaitu mewujudkan perkahwinan impian mereka. Kemudian setelah upacara perkahwinan selesai, tidak ada lagi yang perlu disiapkan. Terdapat rasa kekosongan kerana mereka telah kehilangan tujuan yang mereka miliki.

Mereka tidak tahu apa yang harus dilakukan kerana mereka merasa sangat sedih selepas hari perkahwinan. Ini adalah salah satu penyebab kemurungan selepas berkahwin.

2. Rindu merancang perkahwinan dengan pasangan

Banyak pasangan sama-sama gembira dan aktif mengambil bahagian dalam merancang perkahwinan. Selama itu, mungkin dia dan pasangan hidupnya yang berpotensi sangat teruja kerana mempunyai rutin baru yang mengeratkan lagi hubungan.

Namun, ketika perkahwinan selesai, rutinnya sudah tidak ada. Tiada lagi aktiviti yang mendebarkan dan menyeronokkan. Ini adalah salah satu penyebab kemurungan selepas berkahwin. Jangan biarkan ini mengganggu hubungan anda. Untuk mengatasi kemurungan seperti ini, anda dapat meluangkan lebih banyak masa dengan pasangan dan keluarga.

Baca juga: Modal Cinta Tidak Cukup dalam Membangun Hubungan

3. Anda Suka Menjadi Pusat Perhatian

Sebilangan orang suka menjadi pusat perhatian. Apabila anda menjadi pengantin pada hari perkahwinan anda, tentu anda satu-satunya pusat perhatian. Mungkin, perkahwinan adalah masa atau saat di mana anda mendapat perhatian paling banyak dalam hidup anda.

Oleh itu, bagi orang yang suka menjadi pusat perhatian, kehilangan saat-saat ini boleh memberi kesan negatif terhadap psikologi mereka. Kerana mereka merasa sedih kerana ini, banyak orang merasa mereka mementingkan diri sendiri. Sebenarnya, adalah wajar bagi perkara ini berlaku. Ini adalah salah satu penyebab kemurungan selepas berkahwin.

4. Realiti Tidak Sesuai dengan Harapan

Perkahwinan adalah saat bahagia bagi setiap pasangan. Namun, selepas perkahwinan atau selepas bulan madu, setiap orang harus kembali ke rutin mereka, seperti bekerja. Anda tidak lagi bersendirian tetapi tinggal bersama suami atau isteri anda. Harus berkongsi semua.

Banyak orang merasa sedih dan tertekan dalam tempoh bulan madu setelah berkahwin, kerana mereka memikirkan kewajiban mereka untuk kembali bekerja dan menjalankan rutinitas biasa mereka.

Sebenarnya, pemikiran ini menyebabkan sebilangan orang menangis tertekan. Hakikatnya, bulan madu semestinya merupakan saat yang menggembirakan. Sekiranya anda mengalami ini, jangan menahan diri. Cuba berkongsi dengan pasangan anda, untuk mengelakkan kemurungan menjadi lebih teruk. (UH)

Baca juga: Menurut Penyelidikan, Perkahwinan Harmonis Meningkatkan Kesihatan Jantung

Sumber:

Kosmopolitan. Mengapa Tertekan Selepas Perkahwinan Anda Adalah Perkara Yang Amat Bermasalah. Mei 2019.

Hubungan Peribadi. Penyiasatan pergolakan hubungan dan gejala kemurungan pada wanita yang baru berkahwin. 2018.