Tidak Selamat dalam Hubungan | Saya sihat

Hampir semua orang merasa tidak selamat, termasuk ketika menjalin hubungan. Namun, jika ini dibiarkan begitu saja, tidak mustahil pada akhirnya perasaan tidak selamat anda akan menjadikan hubungan itu tidak selesa dan boleh merosakkannya. Nah, untuk mengelakkan ini, penting untuk mengenal pasti beberapa penyebab perasaan tidak selamat dalam hubungan dan bagaimana mengatasinya.

Baca juga: Adakah Hubungan Anda dengan Pasangan Anda Sihat?

Punca Ketidakamanan dalam Hubungan

Rasa tidak selamat adalah sesuatu yang sangat semula jadi. Namun, jika perasaan ini selalu dirasakan, sehingga seseorang merasa sangat takut dalam hubungan, maka keadaan ini dapat disebabkan oleh beberapa perkara seperti berikut:

1. Penolakan atau kegagalan yang lalu

Beberapa peristiwa pada masa lalu boleh mempengaruhi hubungan pada masa sekarang. Ini mungkin trauma ditolak dan dihina, ditipu oleh pasangan sebelumnya, mengalami kegagalan, atau masa kecil yang buruk. Apa-apa pengalaman ini boleh mempengaruhi harga diri seseorang dan membuatnya merasa tidak selamat dalam hubungan itu.

2. Jangkaan terlalu tinggi

Sebilangan orang mungkin mempunyai standard yang tinggi, dan ini juga berlaku untuk hubungan. Contohnya, pasangan anda mungkin mengharapkan terlalu banyak dari anda, dan anda mungkin tidak benar-benar memenuhi standard mereka. Dalam keadaan seperti ini, anda mungkin merasa tidak selesa dan bimbang sekiranya suatu hari pasangan anda akan meninggalkan anda untuk seseorang yang memenuhi harapannya.

3. Kebimbangan sosial

Apa yang orang lain fikirkan tentang anda atau pasangan anda boleh mencetuskan perasaan tidak selamat dalam hubungan tersebut. Anda cenderung selalu risau akan tingkah laku anda. Daripada memikirkan pasangan anda, anda lebih mengutamakan pandangan orang lain.

Mengatasi Perasaan Tidak Selamat dalam Hubungan

Langkah pertama dan paling penting dalam mengatasi perasaan tidak selamat adalah komunikasi. Pada mulanya anda mungkin merasa ragu-ragu untuk memberitahu pasangan anda bagaimana perasaan anda, tetapi semua yang berkaitan dengan hubungan anda, anda perlu memberitahunya.

Dengan berkongsi kebimbangan anda, pasangan anda dapat memahami keadaan anda dengan lebih baik dan membantu anda menyelesaikannya bersama.

Selain berkomunikasi, berikut adalah petua lain yang boleh anda lakukan untuk membantu mengatasi perasaan tidak selamat dalam hubungan.

1. Kenal pasti penyebabnya

Sangat sukar untuk dapat mengatasi perasaan tidak selamat yang anda alami tanpa mengetahui sebab sebenar. Kaji semula setiap saat dalam hidup anda, ingat beberapa peristiwa masa lalu, dan cari tahu apa yang membuat anda merasa tidak selamat. Sebaik sahaja anda mengetahui puncanya, anda dapat mengatasinya dengan lebih mudah.

2. Bergembiralah dengan diri sendiri

Penting untuk merasa bangga dengan diri sendiri. Walaupun anda menjalin hubungan, sentiasa mengutamakan kebahagiaan anda sendiri. Semakin bahagia anda, semakin baik hubungan anda dengan orang di sekeliling anda, termasuk pasangan anda.

Apabila timbul perasaan tidak selamat, lakukan perkara yang membuat anda bahagia, dari menonton filem, membaca buku, atau bersantai. Aktiviti ini dapat meningkatkan mood anda dan mengurangkan perasaan tidak selamat.

3. Jangan terlalu banyak menganggap

Elakkan mengaitkan masalah masa lalu dengan kehidupan semasa anda. Sekiranya pasangan anda mengatakan bahawa dia akan pulang lewat malam ini kerana ada perjumpaan, maka jangan anggap dia berbohong kepada anda. Apabila anda menganggap, anda telah mengambilnya terlalu jauh yang akhirnya boleh merosakkan hubungan anda.

Terimalah mereka sebagaimana adanya. Sekiranya mereka melakukan sesuatu yang mengganggu anda, segera berbincang dengan mereka dan bukannya membuat andaian peribadi.

4. Kawal diri anda, bukan pasangan atau hubungan anda

Sekiranya anda merasakan bahawa pasangan anda harus terus menepati harapan anda dan hubungan anda harus berjalan sesuai keinginan anda, maka anda mungkin mempunyai perasaan tidak selamat yang berisiko merosakkan hubungan tersebut.

Hubungan berasaskan cinta yang sihat tidak melibatkan mengawal pasangan atau hubungan, tetapi bergerak secara dinamis dengan cara yang selesa bagi kedua pasangan. Cuba mengawal hanya akan menjadi halangan dalam hubungan anda dengan pasangan anda.

5. Percayai pasangan anda dan beri mereka ruang

Perkara asas dalam hubungan adalah kepercayaan antara satu sama lain. Sangat sukar untuk menjalin hubungan jika anda selalu meragui setiap tingkah laku dan kata-kata pasangan anda. Apabila anda mempercayai pasangan anda, anda juga dapat memberi mereka ruang untuk melakukan apa yang mereka suka.

6. Jangan sekali-kali membandingkan hubungan anda

Peraturan penting lain dalam hubungan adalah tidak membandingkan pasangan anda dengan sesiapa, atau hubungan anda dengan hubungan masa lalu atau hubungan orang lain. Melakukan ini boleh membuat pasangan anda merasa tidak selesa atau cemburu dan tidak selamat. Ingatlah bahawa setiap hubungan itu unik dan mempunyai positif dan negatif.

Adalah normal untuk merasa tidak selamat ketika menjalin hubungan. Namun, jangan biarkan perasaan ini membuat anda melakukan perkara yang benar-benar membuat pasangan dan hubungan anda merasa tidak selesa. Lakukan beberapa petua di atas apabila anda mula merasakan perasaan tidak selamat! (TAS)

Rujukan

Persimpangan Ibu. "6 Petua Untuk Mengatasi Rasa Tidak Selamat Dalam Hubungan".