Kanak-kanak mesti dimasukkan ke hospital di hospital | Saya sihat

Dalam keadaan kesihatan tertentu, kadang-kadang kanak-kanak terpaksa tinggal sementara di hospital. Baiklah, ini bukan perkara yang mudah, Ibu. Tidak hanya ketidakselesaan akibat penyakit, kanak-kanak juga harus berpisah dari persekitaran yang biasa. Belum lagi pelbagai rawatan yang harus dia lalui, dari suntikan, infus, hingga minum ubat.

Malah orang dewasa tidak selesa ketika terpaksa dimasukkan ke hospital, terutama si kecil. Jadi, bagaimana anda menghadapinya sehingga tidak membuat drama? Berikut adalah beberapa persediaan yang mesti dilakukan oleh ibu dan ayah ketika anak mereka harus dimasukkan ke hospital!

  1. perbincanganbetul pertama dengan doktor

Setelah doktor memutuskan bahawa kanak-kanak itu harus dimasukkan ke hospital, bincangkan pengaturannya terlebih dahulu. Walaupun anak anda belum memahami maksud perbincangan, sekurang-kurangnya dia tahu bahawa anda peduli. Di samping itu, apabila anak itu cukup tua, sekurang-kurangnya dia tahu apa yang akan berlaku ketika dia dimasukkan ke hospital.

  1. Terangkan kepada si kecil

Walaupun sukar dan ada perasaan tidak mencukupi, bahagian ini harus dilakukan, Ibu. Terangkan kepada si kecil anda dengan bahasa yang paling mudah. Pada hakikatnya, dia harus tinggal di hospital terlebih dahulu untuk cepat sembuh. Tidak perlu takut untuk dirawat atau disuntik kerana hanya untuk waktu yang singkat dan anda akan sentiasa berada di sisi anda.

  1. Beri gambaran keseluruhan bilik di hospital

Beri gambaran keseluruhan bilik hospital supaya anak itu tidak terkejut apabila melihatnya sendiri. Contohnya, tempat tidurnya bersih dan selesa, terdapat bilik mandi dan TV, kepada doktor dan jururawat yang akan berkunjung untuk memeriksa kesihatan si kecil. Sekiranya anda perlu berkongsi bilik dengan pesakit lain, jangan lupa untuk menjelaskannya kepada anak anda juga.

  1. Jelaskan bahawa kanak-kanak boleh membawa barang kegemarannya

Katakan bahawa anak anda boleh membawa objek bersaiz kecil atau sederhana kegemarannya. Contohnya, boneka comel, bantal, atau selimut kegemarannya. Jangan lupa, anda mesti meminta kebenaran pihak hospital terlebih dahulu untuk membawa barang-barang ini ke bilik anak kecil anda untuk menginap.

  1. Jelaskan bahawa anak masih boleh aktif

Salah satu ketakutan semula jadi anak kecil anda adalah tidak dapat bermain. Harus tidur selalu, minum ubat, dan tidak dapat melakukan aktiviti kegemarannya. Walaupun aktiviti fizikal mereka mungkin dibatasi oleh infus, anak masih boleh aktif. Katakan bahawa anak anda masih boleh melukis, mewarnai, membaca buku cerita, menonton TV, dan bermain dengan mainan kegemaran mereka.

  1. Terangkan sekiranya Ibu dan Ayah akan selalu menemani anak-anak

Selain persekitaran dan suasana yang biasa, kanak-kanak juga memerlukan seseorang yang mereka kenali semasa berada di hospital. Sekiranya anda dapat berehat sebentar dari tempat kerja, jelaskan kepada si kecil bahawa anda akan selalu menemaninya semasa dia tinggal di hospital. Biasanya kanak-kanak akan segera merasa lebih tenang dan aman apabila ditemani oleh keluarga terdekat mereka.

  1. Terus mengetahui bila anda harus menolak permintaan anak kecil anda

Semasa anda sakit, si kecil kadang-kadang suka meminta sesuatu untuk menghiburkannya. Selagi permintaan itu tidak pelik atau boleh mengganggu proses rawatan atau pemulihan, anda boleh menunaikannya. Namun, jika permintaan itu mengganggu, anda mesti dapat menolaknya dengan tegas. (AS)

Rujukan

Gegelung: 5 Persediaan Supaya Kanak-kanak Tidak Terganggu Semasa Menjalani Rawat Inap

Ibu Bapa: 10 Petua untuk Menginap di Rumah Sakit Anak Anda

NHS: Menjaga anak yang sakit


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found