Sakit Tekak pada Kanak-kanak | saya sihat

Ibu, tahukah anda bahawa kanak-kanak kecil terdedah kepada radang tekak jika mereka sering berada di sekitar kanak-kanak lain? Ini kerana, jangkitan virus dan bakteria dapat merebak dengan cepat dari anak ke anak. Sebenarnya, risikonya meningkat jika anak anda sering menjerit, menangis, atau menyanyi dengan kuat, anda tahu. Tekak tekak boleh menyebabkan benjolan terbentuk pada pita suara kanak-kanak.

Oleh itu, jika suara anak kecil anda terdengar serak, lemah, atau mereka mengadu jika kerongkongnya sakit, pastikan mereka tidak terlalu banyak bercakap sehingga suara mereka berhenti. Juga, pastikan bahawa mereka selalu minum cecair untuk melegakan radang tekak virus. Sekiranya tidak membaik atau bertambah buruk, segera bawa ke doktor untuk pemeriksaan lanjut.

Baca juga: Jangan Panik Mengatasi Gejala Faringitis pada Kanak-kanak!

Epiglottitis, Jangkitan di Tenggorokan yang Boleh Berbahaya

Dalam dunia perubatan, sakit tekak disebut laringitis. Berlaku apabila pita suara seseorang menjadi radang akibat terlalu banyak penggunaan, kerengsaan, atau jangkitan. Ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, kanak-kanak, remaja, dan orang dewasa.

Laringitis boleh menjadi jangka pendek, kurang dari tiga minggu atau kronik (jangka panjang) kerana ia berlangsung lebih dari tiga minggu. Sebilangan besar kes radang tekak dipicu oleh jangkitan virus sementara dan tidak serius.

Terdapat banyak sebab bagi seseorang untuk mendapat radang tekak, seperti jangkitan virus, faktor persekitaran, dan juga jangkitan bakteria. Pada kanak-kanak, gejala tertentu dapat menunjukkan bahawa anak anda mempunyai jangkitan serius di sekitar kotak suara (laring), kawasan yang disebut epiglottis.

Anda perlu tahu bahawa epiglotis adalah lipatan tisu yang memisahkan laring (kotak suara) dan trakea (saluran pernafasan). Semasa kita makan dan minum, epiglotis ditutup sehingga tidak ada makanan atau cecair yang memasuki paru-paru.

Sementara itu, epiglottitis adalah jangkitan pada epiglottis dan tisu sekitarnya. Epiglottitis dicirikan oleh tisu yang bengkak dan boleh menutup kerongkong. Sekiranya tidak dirawat, epiglottitis boleh membawa maut.

Oleh itu, segeralah berjumpa dengan pakar pediatrik jika anda mengalami kesukaran menelan, mengalami masalah dengan bernafas seperti harus bersandar ke hadapan untuk bernafas, air liur yang berlebihan, suara bernada tinggi ketika bernafas, dan demam.

Biasanya, anak anda mesti dimasukkan ke hospital untuk rawatan intensif. Secara amnya, epiglottitis menyerang kanak-kanak berumur 2 hingga 6 tahun. Walau bagaimanapun, seorang kanak-kanak dari usia apa pun boleh menghidap epiglottitis.

Vaksin Hib dapat melindungi kanak-kanak dari bakteria Haemophilus influenza jenis b. Vaksin telah terbukti dapat mengurangkan jumlah kes epiglottitis yang disebabkan oleh bakteria Haemophilus influenza jenis b.

Baca juga: Ibu, berikut petua agar anak-anak tidak takut diberi vaksin

Komplikasi Sakit Tekak

Pada kanak-kanak kecil, epoglottitis atau laringitis boleh menjadi serius. Oleh itu, Ibu dan Ayah harus segera menghubungi doktor sekiranya bayi mengalami demam dengan suhu melebihi 37 darjah Celsius (jika anak berusia kurang dari 3 bulan) dan suhu badan lebih dari 38 darjah Celsius (pada kanak-kanak berumur lebih dari 3 tahun) bulan).

Sakit tekak yang berlaku pada kanak-kanak boleh menyebabkan: rombongan, jangkitan pernafasan yang biasa dialami oleh kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 3 tahun. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, ia boleh menyebabkan kematian bayi tersayang, anda tahu, ibu! Oleh itu, jika anak anda mula mengalami masalah bernafas atau tersentak ketika dia berjalan atau bercakap, berjumpa doktor dengan segera!

Kanak-kanak yang berpengalaman rombongan Lebih sukar untuk bernafas kerana anda cuba menyedut melalui laring yang bengkak dan sempit. Simptom rombongan boleh menjadi lebih teruk pada waktu malam. Tidak hairanlah jika rombongan sering digambarkan sebagai "sakit malam" kerana lawatan ke puncak kecemasan selepas tengah malam dengan bayi dan kanak-kanak dengan sakit tekak.

Setelah anak anda pulih, pastikan bahawa mereka menjaga suaranya. Berikut adalah beberapa cadangan yang dapat membantu anak anda menjaga suara mereka:

  • Beritahu anak anda agar lebih dekat dengan orang yang ingin anda ajak bicara daripada menjerit dari jauh.
  • Jadualkan tidur siang yang kerap agar anak anda dapat merehatkan suara mereka.
  • Bercakap dengan suara yang berbeza kepada anak. Oleh itu, kanak-kanak menjadi lebih menyedari tahap kelantangan dan kejelasan suara yang berbeza. Contohnya, mulailah bercakap dengan sangat lembut, kemudian tingkatkan secara beransur-ansur sehingga suara anda lebih kuat. Selepas itu, bincangkan tahap kekuatan yang terbaik untuk bercakap dalam situasi yang berbeza.
  • Puji anak-anak anda apabila anda mendengar mereka bercakap dengan suara lembut.
  • Cegah anak kecil menjerit dengan memberi contoh, seperti menurunkan kelantangan TV jika anda ingin bercakap dengan mereka.
Baca juga: Punca dan Cara Mengatasi Konjungtivitis pada Kanak-kanak

Rujukan:

Garis Kesihatan. Laringitis

WebMD. Sekiranya kanak-kanak pergi ke doktor untuk laringitis?

MayoKlinik. Laringitis

MedicineNet. Rawatan Laryngitis, Ubat, Penyembuhan, Ubat, Rawatan, dan Penyembuhan pada Orang Dewasa dan Kanak-kanak

RCH. Gangguan suara


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found