Pertolongan Cemas Kecederaan Mata - Guesehat

Mata adalah organ penglihatan yang sangat penting. Mata perlu dijaga dengan sihat dan dilindungi dari kemungkinan kecederaan. Sebenarnya bentuk wajah manusia diciptakan untuk melindungi mata dari kecederaan. Tetapi kecederaan pada mata boleh berlaku pada bila-bila masa, melalui kemalangan yang tidak disengajakan.

Kecederaan mata adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan kecederaan akibat kecederaan fizikal atau kimia pada mata atau soket mata. Kesannya bergantung pada kawasan mata yang cedera, mulai dari kesan ringan seperti sakit mata, mata merah, ketidakselesaan ketika menggerakkan mata, hingga luka parah yang mengancam penglihatan.

Apabila anda mengalami kecederaan mata, apa yang harus anda lakukan? Bagaimana dengan pertolongan cemas?

Kecederaan Mata Kerana Serangan Objek Keras

Serangan atau pukulan dari objek keras dan tumpul, seperti batu dapat menyebabkan kecederaan pada mata, kelopak mata, otot, atau bahkan tulang di sekitar mata. Sekiranya kecederaannya kecil, anda mungkin mengalami pembengkakan kelopak mata. Dalam kes yang lebih teruk, ia boleh mempengaruhi tulang di sekitar mata dan membuat mata berdarah ke dalam.

Dipetik dari WebMD , tongkat, jari, atau benda lain secara tidak sengaja boleh memasuki mata dan menggaru kornea. Goresan ini boleh menyebabkan penglihatan kabur, kepekaan terhadap cahaya, sakit, mata merah, dan terkoyak berlebihan. Goresan kecil pada mata dapat sembuh dengan sendirinya, sedangkan luka serius boleh menyebabkan masalah penglihatan jangka panjang.

Dipetik dari healthline.com , jika ini berlaku, pertolongan cemas yang boleh dilakukan dengan meletakkan kompres sejuk di atas mata 5 hingga 10 minit, dan jangan letakkan ais terus ke kulit. Segera pergi ke jabatan kecemasan di hospital terdekat jika terdapat tanda-tanda yang tidak biasa, seperti pendarahan atau mata kabur.

Kecederaan Mata Kerana Objek Kecil dan Tajam

Butir pasir, serpihan kayu, logam, atau kepingan kaca dapat masuk ke mata. Objek kecil dan tajam ini dapat menggaru kornea, menyebabkan rasa sakit atau tidak selesa pada mata. Gejala mata berair biasanya disebabkan oleh kornea yang tercalar. Langkah berjaga-jaga yang boleh diambil jika anda bekerja dan berada di sekitar logam, kaca, dan benda lain yang boleh terbang ke mata anda, selalu memakai cermin mata pelindung.

Sementara itu, untuk pertolongan cemas untuk kecederaan mata yang disebabkan oleh benda kecil dan tajam, cuba jangan menggosok, mencuci, atau menutup mata. Nah, jika ada objek yang tertanam di mata, jangan keluarkan kerana boleh menyebabkan calar. Tutup mata anda dengan perlindungan, dan segera dapatkan rawatan perubatan.

Kecederaan Mata Kimia

Bahan kimia tertentu boleh menyebabkan luka bakar yang serius pada mata. Bahan kimia yang paling berbahaya misalnya adalah alkali. Alkali ini biasanya terdapat di dalam ketuhar, pembersih longkang, atau baja. Sekiranya terdedah, bahan kimia ini dapat menyerang tisu dengan cepat dan boleh menyebabkan kebutaan.

Wap dari bahan kimia juga boleh menyebabkan kerengsaan. Di samping itu, asid seperti peluntur dan bahan kimia di kolam renang boleh menyebabkan kecederaan mata, tetapi tidak berbahaya. Keterukan kecederaan mata bergantung pada jenis bahan kimia, panjang pendedahan kepada bahan kimia di mata, dan penyebarannya di dalam mata.

Pertolongan cemas untuk kecederaan mata atau luka bakar kimia adalah tetap tenang dan buka mata sehingga mata anda merah. Selepas itu, bilas mata anda dengan air selama 15 hingga 20 minit. Pastikan mata anda terbuka, dan segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan perubatan yang betul.

Mata Terkena Sinaran

Sinar ultraviolet (UV) dari matahari tidak hanya membakar kulit, tetapi juga mata. Tanda-tanda bahawa anda terdedah kepada sinaran UV yang berlebihan adalah mata merah, kepekaan terhadap cahaya, terkoyak, dan rasa tidak selesa di mata.

Pendedahan jangka panjang terhadap sinar matahari dan bentuk radiasi lain boleh menyebabkan mata anda berisiko terkena katarak atau degenerasi makula. Cara terbaik untuk melindungi mata anda adalah dengan menggunakan kacamata pelindung yang dapat menyekat 99% hingga 100% sinaran matahari setiap kali anda berada di luar dan sekitar.

Kecederaan mata yang teruk dan boleh menyebabkan kehilangan penglihatan, menyebabkan kesakitan, atau patah tulang di sekitar mata memerlukan rawatan perubatan. Segera berjumpa doktor jika anda mengalami simptom yang serius, seperti penglihatan yang berubah-ubah, pembengkakan mata, penglihatan berganda, sakit parah, terkoyaknya kelopak mata, sakit mendalam di sekitar mata dan alis, dan sakit kepala. (TI / AY)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found