Mengatasi Bayi Terkejut | Saya sihat

Bayi yang masih tidak dapat meluahkan perasaan biasanya hanya boleh menangis atau tersenyum. Namun, pernahkah anda mendengar atau mengalami bayi anda terkejut ketika terjaga dan tidur? Bayi kecil ini mungkin lebih kerap terkejut apabila mendengar suara yang terlalu kuat atau bising terutama ketika bayi sedang tidur.

Ini sering menimbulkan kebimbangan kepada ibu bapa yang melihat ekspresi bayi mereka ketika mereka terkejut. Bayi yang terkejut dapat ditunjukkan dengan mengangkat kedua tangan secara tiba-tiba, kemudian beberapa saat kemudian tangannya kembali ke sisi. Sebenarnya, keadaan ini tidak perlu dirisaukan oleh Ibu dan Ayah, kerana refleks kejutan (mulakan refleks) atau biasa disebut refleks Moro bayi menunjukkan bahawa bayi berada dalam keadaan normal.

Kejutan bayi biasanya hanya berlaku sehingga bayi berusia tiga hingga empat bulan. Terdapat juga bayi yang baru berhenti mengejutkan ketika berusia enam bulan. Doktor biasanya juga melakukan ujian yang disebut refleks Moro untuk melihat refleks bayi yang baru lahir.

Apabila bayi terkejut, itu juga menunjukkan bahawa otot refleksnya berfungsi dengan baik, dan juga menunjukkan bahawa daya pendengarannya berfungsi dengan baik. Malah bayi yang tidak terkejut, atau refleksnya lemah, perlu risau. Ia mungkin disebabkan oleh trauma semasa kelahiran, atau penyebab lain, seperti pengaruh ubat-ubatan, kehadiran penyakit, atau lain-lain. Sekiranya diketahui lebih awal, doktor akan melakukan beberapa ujian untuk mengesahkannya.

Pemeriksaan Refleks

Dalam ujian Moro, doktor terlebih dahulu meletakkan bayi di tempat yang lembut, selesa dan selamat agar bayi dapat tenang. Kemudian doktor akan mengangkat kepala bayi dengan badannya masih di atas katil. Kemudian, kepala bayi dijatuhkan sedikit dan kemudian segera ditangkap lagi. Pada bayi normal, tangan bayi segera terangkat secara automatik apabila kepala bayi terjatuh.

Sekiranya ketika kepala bayi dijatuhkan, bayi tidak menunjukkan refleks normal, ini bermakna bayi mengalami sesuatu yang serius. Apabila bayi hanya mengangkat sebelah tangan semasa ujian, ada kemungkinan bahagian badan yang tidak aktif mengalami kecederaan saraf. Selain itu, terdapat kemungkinan lain bahawa bayi mungkin mengalami patah bahu.

Dalam kes lain, sekiranya bayi tidak mengangkat kedua-dua belah tangannya, doktor akan memeriksa keadaan bayi dengan lebih jauh. Ada kemungkinan bayi mengalami sesuatu yang lebih serius, iaitu gangguan tulang belakang atau masalah dengan otak.

Petua untuk Bayi Tidak Sering Terkejut

Refleks Moro adalah salah satu daripada banyak refleks normal yang dialami oleh bayi. Walaupun refleks Moro sebenarnya adalah refleks semula jadi yang dialami, ramai ibu bapa masih risau dan tidak selesa apabila anak-anak mereka sering mengalami kejutan. Ketika bayi terkejut ketika tidur, kebanyakan bayi dapat kembali tidur dengan segera tanpa harus membuka mata atau bangun, tetapi ada juga bayi yang merasa sukar untuk tidur jika mereka sering mengalami kejutan. Kesannya, kualiti tidur bayi menjadi kurang baik dan tentunya ini akan memberi kesan buruk kepada bayi.

Untuk mengurangkan kejutan yang dirasakan oleh bayi, anda boleh menahannya. Tubuh bayi yang dililit akan membuatkan bayi berasa lebih selesa seperti ketika berada di dalam kandungan. Dengan keselesaan seperti di dalam rahim, akan membuatkan bayi tidur lebih lama. Ibu boleh menggunakan selempang yang selesa dengan kain yang tidak terlalu tebal tetapi lembut dan cukup lebar.

Letakkan kain di tilam dengan satu hujung dilipat ke dalam. Kemudian letakkan bayi di atas kain, kemudian balutkan badan. biarkan leher dan kepala bayi terbuka. Selain kaedah ini, anda juga boleh meletakkan bayi di dada anda selepas menyusui atau ketika tidak menyusu dengan tujuan agar bayi lebih selesa kerana bersentuhan langsung dengan kulit dan merasakan kehangatan suhu badan.

Satu kajian juga menunjukkan bahawa ibu bapa seharusnya dapat memeluk dan menenangkan bayi dengan suara lembut ketika bayi sering dikejutkan oleh refleks Moro yang dimilikinya, kerana bayi mungkin menggambarkan ketakutan dan ketidakselesaan. Bunyinya seperti "ssshh .." atau lagu kecil untuk bayi.

Apabila anda semakin tua, pergerakan bayi anda mula berubah. Pergerakan lebih banyak diarahkan sehingga hampir tidak ada gerakan menyentak. Dapatkan nasihat doktor sekiranya pergerakan refleks bayi tidak terlalu sensitif kerana berbahaya bagi perkembangan refleks dan motornya. (IKLAN)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found