Cara menyembuhkan luka dengan cepat dengan kopi

Geng Sihat mesti sangat biasa dengan kopi, bukan? Atau adakah anda peminat minuman ini? Yup, aroma dan rasa kopi yang khas memang dapat meningkatkan semangat. Bagi peminatnya, secawan kopi panas adalah keseronokan yang tiada tandingannya.

Kafein merangsang sistem saraf pusat, sehingga badan merasa cergas setelah minum kopi. Tetapi tahukah anda bahawa kopi bukan sahaja dapat dinikmati sebagai minuman, tetapi juga dapat mempercepat penyembuhan luka? Cukup dengan menaburkan kopi di permukaan luka, ia akan membantu luka tetap lembap dan tisu di kawasan itu sembuh lebih cepat.

Setelah luka dibersihkan, maka anda hanya taburkan kopi hingga luka sembuh. Sebilangan besar luka sembuh lebih cepat jika kasa diubah setiap 3 hingga 4 minggu dan tidak terlalu kerap. Sebabnya, menukar kasa terlalu kerap (setiap hari) sebenarnya mengganggu proses penyembuhan, mencetuskan keradangan, dan trauma psikologi kerana kesakitan.

Dengan menaburkan kopi di atas luka, penggantian kain kasa boleh memakan masa lebih lama, iaitu lebih dari 14 hari. Alas kopi mengandungi antioksidan antibakteria, primer dan sekunder, dan sifat anti-radang. Jadi, fasa radang akan berkurang dan penyembuhan akan berlaku lebih cepat.

Sebatian fenolik dalam kopi, seperti asid p-coumaric dan asid kafeik, tidak hanya menyumbang kepada aroma kopi. Bahan aktif ini juga berkhasiat sebagai antioksidan, yang membantu proses penyembuhan luka. Menurut doktor dari Academisch Medisch Centrum (AMC) Universiti Amsterdam, Di Belanda, terdapat empat kumpulan polifenol sebagai antioksidan, iaitu asam fenolik, flavonoid, lignin, dan stilbenes.

Nilai ORAC (Kapasiti Penyerapan Radikal Oksigen) kopi ialah 15,000-17,000 per 100 gr. ORAC adalah ukuran aktiviti antioksidan atau kekuatan dalam makanan dan minuman. Bandingkan dengan nilai ORAC strawberi yang hanya 4,322, anggur 1,260, atau pisang 879. Polifenol berfungsi dengan menangkap radikal bebas yang dihasilkan oleh luka. Peranan lain polifenol adalah untuk mencegah reaksi berantai, yang mencetuskan kerosakan sel deoxyribonucleciic (DNA).

Tanah kopi yang ditaburkan pada luka dapat bertahan selama 3-4 minggu, sehingga tidak menimbulkan rasa sakit ketika diganti. Walau bagaimanapun, jika tanah kopi tumpah atau alas kotor, ia boleh diganti dengan lebih cepat. Luka tidak boleh dibasahi, kerana proses penyembuhan akan memakan masa lebih lama.

Setelah ditaburkan dengan kopi, anda tidak perlu menutup luka dengan kain kasa. Tanah kopi yang melekat pada luka dapat berfungsi sebagai penutup luka. Tidak perlu risau luka akan ditutup dengan lalat. Pengalaman klinikal menunjukkan, lalat tidak menghampiri luka dengan kopi.

Luka yang ditaburkan dengan kopi dapat menghilangkan bau yang tidak menyenangkan. Tanah kopi juga menyerap cecair, sehingga mempercepat penyembuhan, kata profesor bedah di Fakulti Perubatan, Universiti Padjadjaran, Hendro Sudjono Yuwono.

Penyelidikan kopi di University of Jember oleh Yuli Witono, menunjukkan bahawa kopi bertindak sebagai antimikroba, yang dapat mempercepat penyembuhan luka. Dia mengesyaki bahawa percikan tanah kopi Arabika yang lebih berasid pada luka membuatnya tidak selesa untuk bakteria tinggal di sana. Menurut Yuli, jika kopi dengan kandungan air 4% ditaburkan pada luka, ia akan menyerap air dan mengurangkan aktiviti air. Akibatnya, ini akan menghalang pertumbuhan bakteria.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found