Fakta mengenai Pemutih Darah - GueSehat.com

Adakah Geng Sehat pernah mendengar istilah pengencer darah? Atau adakah anda, keluarga, atau rakan di sekitar anda menggunakan ubat ini? Istilah pengencer darah, atau dalam bahasa Inggeris pengencer darah, sebenarnya merujuk kepada kelas ubat yang berfungsi untuk mencegah pembekuan darah (bekuan) di arteri, urat, atau di jantung. Kelas ubat ini juga membantu mencegah bekuan yang telah dibentuk agar tidak bertambah besar.

Mengapa berlakunya pembekuan darah atau pembekuan? Bayangkan jika urat anda selang dan darah anda adalah air yang mengalir melalui selang. Sekiranya di tengah selang tiba-tiba ada sesuatu yang menyekat aliran air, maka tentu aliran air tidak akan lancar atau berhenti, bukan? Kesannya, tempat yang memerlukan air tidak akan mendapatnya.

Begitu juga, jika darah beku terbentuk, aliran darah akan terganggu. Akibatnya akan ada bahagian tubuh yang tidak mendapat nutrien dan oksigen yang dibawa oleh darah. Terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan jika anda atau orang di sekitar anda mengambil ubat penipisan darah. Sebabnya, ada risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku dan tentunya untuk memastikan rawatan itu berlaku dengan berkesan. Ini adalah ulasan!

Terdapat 2 jenis pengencer darah

Sebelum mengetahui lebih lanjut mengenai ubat penipisan darah, saya akan memperkenalkan kelas ubat ini terlebih dahulu. Sebenarnya, ada dua jenis ubat yang disebut pengencer darah, iaitu antiplatelet dan antikoagulan.

Antiplatelet adalah ubat yang mencegah platelet (gumpalan darah atau platelet) saling melekat dan menyebabkannya terbentuk bekuan. Antiplatelet biasanya diperlukan oleh pesakit dengan penyakit jantung koronari dan penyakit kardiovaskular penyakit vaskular periferal, pesakit pasca strok atau serangan jantung, serta pesakit yang telah menjalani penempatan stent (cincin) di jantung koronari. Contoh ubat antiplatelet adalah aspirin dosis rendah, clopidogrel, dan ticagrelor. Kesemuanya adalah dadah.

Kumpulan kedua adalah antikoagulan, yang akan berperanan dalam menjaga darah agar tidak terlalu banyak membentuk gumpalan darah atau gumpalan darah bekuan. Contohnya adalah warfarin, rivaroxaban, dabigatran, fondaparinux, heparin, dan enoxaparin. Warfarin, rivaroxaban, dan dabigatran boleh didapati sebagai ubat oral. Manakala selebihnya adalah ubat suntikan alias suntikan. Antikoagulan diberikan kepada pesakit yang berisiko tinggi mengalami strok, misalnya pada fibrilasi atrium dan pesakit dengan trombosis urat dalam (DVT).

Kesan Sampingan yang Perlu Diperhatikan

Kesan sampingan yang paling biasa dalam mengambil ubat penipisan darah adalah pendarahan. Ini disebabkan oleh tindakan ubat-ubatan yang mengganggu kitaran pembekuan darah. Pendarahan boleh berlaku di mana-mana bahagian badan, jadi ada perkara atau aktiviti yang harus dihindari semasa mengambil antikoagulan. Kerana jika ada kecederaan atau trauma, luka dan pendarahan yang terjadi akan sukar dihentikan. Bahkan boleh membahayakan nyawa, seolah-olah ia berlaku di otak.

Sebaiknya elakkan sukan yang berisiko menyebabkan kecederaan atau pendarahan dalaman. Latihan yang disyorkan adalah berenang, yoga, atau berjalan kaki. Sekiranya anda ingin mencukur, pisau cukur tidak digalakkan kerana boleh menyebabkan luka. Sebaiknya gunakan pencukur elektrik. Selain mencukur, menggosok gigi juga berpotensi menyebabkan kecederaan. Oleh itu, disarankan untuk menggunakan berus gigi dengan bulu yang sangat lembut, dan jangan terlalu kerap menggosok gigi.

Makanan yang Harus Dielakkan

Selain aktiviti harian, pengambilan beberapa makanan juga perlu dipantau jika anda mengambil ubat penipisan darah. Ini benar terutamanya jika jenis ubat yang dimakan adalah warfarin. Makanan yang dimaksudkan adalah makanan dengan kandungan vitamin K yang tinggi, seperti bayam, brokoli, kangkung, dan kiwi.

Kami mengesyorkan agar pengambilan makanan ini terhad dalam jumlah yang tidak terlalu tinggi dan jumlahnya konsisten dari hari ke hari. Kerana vitamin K yang terdapat dalam makanan ini akan mengganggu kerja ubat antikoagulan.

Sebagai tambahan kepada makanan, beberapa ubat tidak boleh diambil secara sembarangan jika anda selalu mengambil ubat pengencer darah. Salah satunya adalah kelas ubat penahan sakit NSAID.ubat anti-radang bukan steroid), seperti ibuprofen, diclofenac, antalgin, dan asid mefenamat. Ini kerana penggunaan NSAID bersamaan dengan ubat pengencer darah berpotensi meningkatkan risiko pendarahan.

Perkara yang perlu dilakukan semasa mengambil pengencer darah

Semasa mengambil ubat penipisan darah, pesakit sangat disarankan untuk minum ubat secara berkala mengikut arahan doktor. Pesakit juga mesti melakukan pemeriksaan berkala. Sekiranya ubat yang anda ambil adalah warfarin, wajib memeriksa INR dari semasa ke semasa, untuk menilai keselamatan dan keberkesanan rawatan. Sentiasa beritahu doktor dan doktor gigi jika anda mengambil ubat pengencer darah. Dan jangan lupa, mesti sentiasa berwaspada sekiranya berlaku kesan yang tidak dijangka. Dapatkan pengawasan perubatan segera.

Nah, geng, itulah fakta mengenai ubat penipisan darah. Sekiranya orang yang paling dekat dengan anda mengambil ubat jenis ini, anda boleh memberikan maklumat di atas kepada mereka supaya mereka dapat mengambil ubat dengan lebih selamat.

Ubat ini mempunyai kesan sampingan yang kadang-kadang membuat pesakit tidak rela atau patuh dalam pengambilannya. Walau bagaimanapun, dalam keadaan yang dinyatakan, ubat ini akan mengatasi risiko. Salam sihat!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found