Pemakanan untuk Wanita Hamil Muda - GueSehat.com

Tahniah Ibu atas kehamilan anda! Bagi ibu yang telah menunggu kehadiran anak kecil mereka di tengah keluarga, pasti sangat gembira apabila mereka akhirnya diuji positif kehamilan. Nah, sekarang adalah masa untuk Ibu memberi perhatian lebih kepada apa yang masuk ke dalam badan, terutama pada trimester pertama ini!

Trimester pertama kehamilan adalah jangka masa dari pembuahan, ketika sel pertama terbentuk, sehingga usia kehamilan mencapai 12 minggu. Biasanya, orang mengkategorikannya sebagai hamil muda.

Pemakanan untuk wanita hamil muda mesti dipertimbangkan kerana pada masa ini bayi dalam kandungan sedang berkembang. Organ dan ototnya terbentuk, dan dia mula bergerak. Apakah peraturan untuk menyediakan pemakanan untuk wanita hamil muda? Ayuh, periksa di bawah!

Pemakanan untuk Wanita Hamil Muda

Jika berkaitan dengan kalori, alias tenaga, sebenarnya anda tidak memerlukan banyak kalori tambahan semasa mengandung. Secara amnya, berat wanita hamil pada trimester pertama hanya akan meningkat sedikit, atau tidak sama sekali.

Sebilangan besar wanita hamil akan menambah berat badan pada trimester kedua. Jadi, anda tidak perlu makan banyak untuk menambah berat badan, yang mungkin tidak meningkat dengan ketara, ya!

Salah satu pengambilan nutrien untuk wanita hamil muda yang perlu dipertimbangkan adalah mengenai protein. Tubuh anda memerlukan lebih banyak protein pada masa ini, yang dapat diperoleh dari daging, ikan, kacang, biji, dan keju.

Tetapi sekali lagi, tinjauan menunjukkan bahawa rata-rata wanita hamil berusia 19-49 makan lebih banyak protein daripada yang sepatutnya. Keperluan protein pada trimester pertama kehamilan adalah 57 gram sehari. Walau bagaimanapun, wanita hamil cenderung mengambil lebih banyak protein, iaitu sekitar 61 gram sehari.

Di samping itu, pengambilan nutrien untuk wanita hamil muda yang perlu ditingkatkan adalah keperluan asid folik dan vitamin D. Sekiranya sukar dipenuhi dari makanan sahaja, ibu dapat membantu mengejar ketinggalan dengan mengambil makanan tambahan untuk wanita hamil.

Keperluan untuk vitamin A juga akan meningkat lebih jauh semasa kehamilan, tetapi pastikan untuk mengelakkan makanan tambahan yang mengandungi produk vitamin atau hati ini. Sebabnya, kedua-duanya mengandungi bentuk vitamin A yang berpotensi membahayakan wanita hamil. Bentuk vitamin A yang selamat untuk wanita hamil boleh didapati dalam buah-buahan, sayur-sayuran, dan produk tenusu.

Mengapa Protein Penting untuk Wanita Hamil Muda?

Asid amino yang membentuk protein adalah penentu sel-sel badan untuk anda dan si kecil anda. Itulah sebab mengapa anda mesti memenuhi nutrien ini semasa mengandung. Keperluan pemakanan untuk wanita hamil muda sebenarnya bergantung pada berat badan setiap orang.

Namun, biasanya jumlah protein yang diperlukan setiap hari adalah sekitar 40-70 gram. Untuk lebih pasti, anda boleh bertanya kepada pakar sakit puan anda mengenai perkara ini.

Tanda-tanda kekurangan protein termasuk tidak menambah berat badan, merasa lemah otot, kerap jangkitan, dan mengalami pengekalan cecair yang teruk. Sekiranya anda mengalaminya, anda mesti berjumpa doktor, ya.

Agar kehamilan dapat berjalan dengan lancar dan bayi anda sihat, anda boleh mengambil 3-4 hidangan protein sehari. Seperti disebutkan sebelumnya, daging, ikan, kacang, biji, dan keju adalah makanan yang kaya dengan protein. Telur, susu, tahu, dan yogurt juga disertakan.

Walaupun produk haiwan mempunyai protein yang lebih lengkap, yang mengandungi 9 komponen asid amino, berbanding dengan produk tumbuhan, makan pelbagai protein akan memastikan anda mendapat asid amino lengkap.

Walau bagaimanapun, tidak semua jenis ikan selamat dimasukkan dalam pemakanan untuk wanita hamil muda. Beberapa ikan pemangsa, terutama ikan hiu, ikan todak, ikan tenggiri, tuna albacore, dan ikan ubi, tinggi merkuri.

Merkuri adalah logam yang dipercayai berbahaya jika dikonsumsi dalam dos yang tinggi untuk otak janin dan kanak-kanak yang sedang berkembang. A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah mengesyorkan agar anda makan 226.8-340 gram ikan semasa mengandung.

Keperluan Asid Folik untuk Wanita Hamil

Otak, tengkorak, dan tulang belakang bayi anda akan terbentuk dalam beberapa minggu pertama kehamilan. Asid folik adalah vitamin B yang diperlukan untuk mengelakkan risiko kecacatan tiub saraf, juga dikenali sebagai spina bifida. Kecacatan tiub saraf adalah kecacatan pada otak bayi atau saraf tunjang, yang disebabkan oleh perkembangan tiub saraf yang tidak lengkap.

Masalahnya, kadang kala ada sebilangan wanita yang tidak menyedari bahawa mereka positif mengandung! Oleh itu, anda harus makan makanan yang kaya dengan asid folik sejak memulakan program kehamilan.

Sumber asid folik termasuk sayur-sayuran berdaun hijau gelap (brokoli, bayam, kangkung), biji-bijian, jagung, kentang panggang, asparagus, kacang polong, jeruk, telur, beras perang, dan makanan yang diperkaya dengan asid folik (bijirin, roti gandum utuh, tak jenuh ganda) marjerin).

Harus diingat, asid folik mudah hilang semasa makanan dimasak. Jadi, sayur-sayuran hanya perlu dikukus atau dimasak dengan sedikit air dalam masa yang singkat.

Keperluan harian asid folik semasa mengandung adalah 400 mikrogram. Sekiranya anda tidak pasti anda dapat memenuhi keperluan ini hanya dari makanan, anda boleh meminta cadangan pakar sakit puan anda untuk suplemen asid folik yang betul.

Keperluan untuk Vitamin D semasa Kehamilan

Pada trimester pertama kehamilan, anda memerlukan kira-kira 10 mikrogram vitamin D setiap hari. Vitamin ini berguna untuk membantu badan anda menyerap dan menggunakan kalsium.

Sayangnya, sedikit makanan mengandungi vitamin D, iaitu ikan berminyak seperti sardin, telur rebus, susu rendah lemak, asparagus, marjerin yang diperkaya, beberapa bijirin, dan taramasalata.

Wow, dari mana lagi anda boleh mendapatkan vitamin D? Jawapannya adalah dari matahari, terutama pada waktu pagi! Namun, jangan terlalu lama berjemur dan selalu gunakan pelindung matahari, Ibu!

Zat besi juga penting pada trimester pertama kehamilan

Pengambilan zat besi nutrien semasa kehamilan berguna untuk mencegah anemia, jangkitan, menyokong pertumbuhan dan perkembangan otak bayi, dan membekalkan zat besi di dalam tubuh bayi untuk digunakan kemudian setelah kelahiran. Berdasarkan maklumat dari pakar, wanita hamil memerlukan zat besi dua kali lebih banyak daripada wanita yang tidak hamil, iaitu sekurang-kurangnya 27 mg sehari.

Makanan apa yang menjadi sumber zat besi berkualiti tinggi? Daging tanpa lemak, ayam tanpa kulit, ikan, ayam belanda, dan telur yang dimasak dengan baik. Sumber zat besi lain adalah sayur-sayuran berdaun hijau, kacang, dan biji-bijian.

Agar penyerapan zat besi menjadi lebih optimum, anda boleh mengambil buah-buahan atau sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin C dengan atau setelah memakan zat besi. Elakkan minum teh 1 jam sebelum atau sesudah makan makanan yang mengandungi zat besi.

Baca juga: Ibu, Inilah Senarai Makanan Sihat untuk Wanita Hamil!

Itulah 4 nutrien untuk wanita hamil muda yang perlu ditambah dalam diet harian mereka. Sekiranya anda mengalami loya dan muntah, alias mabuk pagi, dan takut badan anda kekurangan nutrien ini, anda boleh mengatasinya dengan memakan sebahagian kecil makanan secara berkala dengan makanan ringan, minum di antara waktu makan, dan mengelakkan bau yang kuat.

Elakkan juga makanan yang terlalu pedas dan berlemak, dan makan makanan atau minuman yang mengandungi halia untuk mengurangkan loya. Nikmati kehamilan anda, Ibu! Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai trimester pertama kehamilan, segera muat turun aplikasi Rakan Hamil, ayuh! (AWAK CAKAP)

Sumber:

Diet semasa Kehamilan: Panduan anda untuk pemakanan trimester pertama

Diet semasa Kehamilan: Keperluan dan petua pemakanan khusus, sesuai dengan trimester

CNN Indonesia: Kandungan Merkuri Tinggi, Jangan Makan Lima Ikan Ini

BabyCenter: Protein dalam diet kehamilan anda