Maklumat Penting mengenai Pembungkusan | saya sihat

Dadah dan makanan tambahan adalah dua komoditi yang memerlukan perhatian lebih terhadap penggunaannya. Dadah dan makanan tambahan mengandungi bahan yang apabila diminum akan mempengaruhi kerja tubuh lebih kurang, jadi penggunaannya harus sesuai dengan peraturan yang disarankan. Semua maklumat mengenai ubat atau suplemen, termasuk peraturan penggunaan yang disyorkan, tercantum pada label pada pembungkusan ubat atau suplemen.

Sebagai ahli farmasi, saya sering menyedari bahawa tidak semua orang menyedari pentingnya membaca maklumat mengenai pembungkusan ubat dan makanan tambahan sebelum menggunakannya.

Ini tidak hanya berlaku dengan ubat atau makanan tambahan di kaunter atau yang boleh dibeli tanpa preskripsi doktor, tetapi juga ubat yang diperoleh dari preskripsi doktor. Sebenarnya, membaca maklumat yang tertera pada bungkusan sangat penting untuk memastikan bahawa ubat-ubatan dan makanan tambahan yang dimakan selamat untuk kita.

Baca juga: Selamat Semasa Menebus Dadah, Anda Boleh Berunding dengan Ahli Farmasi

Maklumat Penting mengenai Pembungkusan Dadah dan Makanan Tambahan

Maklumat apa yang harus diperhatikan pada bungkusan ubat dan makanan tambahan sebelum kita menggunakannya? Ini senarai!

1. Nama ubat dan ramuannya

Pertama sekali, pastikan kita mengetahui kandungan ubat atau makanan tambahan yang akan digunakan. Untuk ubat-ubatan, bahan-bahan ini biasanya disenaraikan dengan nama dagang dan biasanya disebut sebagai bahan aktif. Bahan aktif ini adalah komponen ubat yang akan memberikan kesan terapeutik pada tubuh.

Ubat atau makanan tambahan mungkin mengandungi satu atau lebih bahan aktif. Mengetahui kandungan ubat atau suplemen adalah penting untuk memastikan bahawa kita tidak mengambil dua jenis ubat atau makanan tambahan dengan kandungan yang sama.

2. Petunjuk atau penggunaan

Seterusnya, kita mesti membaca petunjuk atau penggunaan ubat atau makanan tambahan. Terutama jika ubat tersebut dibeli tanpa preskripsi doktor, pastikan indikasinya sesuai dengan keluhan yang sedang dialami dan ingin dirawat. Untuk ubat preskripsi, biasanya petunjuk atau penggunaan ubat akan dimaklumkan oleh ahli farmasi yang menyerahkan ubat tersebut kepada pesakit.

Baca juga: Ketahui Makna Penulisan pada Pembungkusan Perubatan Berikut!

3. Cara dan cara penggunaan

Setelah memastikan bahawa ubat atau suplemen adalah apa yang kita perlukan, maklumat seterusnya yang mesti dipertimbangkan adalah bagaimana dan bagaimana menggunakannya. Berapa kali sehari ubat atau suplemen harus digunakan, berapa banyak yang harus diambil dalam satu dos, serta syarat khas untuk penggunaan, seperti sebelum makan atau ketika perut kosong.

Jangan sekali-kali mengambil ubat dan makanan tambahan daripada peraturan penggunaan yang disyorkan, geng! Kerana ini berpotensi untuk meningkatkan risiko anda mengalami kesan sampingan yang tidak mustahil dan juga boleh mengancam nyawa.

Cara menggunakannya juga harus dipertimbangkan agar ubat dapat berfungsi dengan optimum. Sebagai contoh, beberapa salap atau krim disyorkan untuk digunakan pada bahagian badan yang telah dibersihkan untuk memaksimumkan ubat yang diserap melalui kulit tanpa disekat oleh kotoran. Terdapat juga beberapa ubat yang mesti ditelan keseluruhan tanpa dihancurkan, dipecah, atau dikunyah secara langsung, kerana boleh mempengaruhi kerja ubat di dalam badan.

4. Tarikh luput atau tarikh luput

Tarikh luput adalah had di mana ubat atau suplemen masih boleh digunakan sebelum pembungkusan dibuka. Sementara itu, jika pembungkusan telah dibuka, beberapa ubat mempunyai tarikh penggunaan atau melebihi tarikh penggunaan lebih pendek daripada tarikh luput.

Contohnya adalah sirup ibuprofen yang biasa digunakan untuk menghilangkan rasa sakit dan demam, terutama pada kanak-kanak. Sebelum botol sirap dibuka, ubat tersebut mempunyai tarikh luput pada umumnya 2 tahun dari tarikh pembuatan di kilang. Namun, setelah botol pertama dibuka, ubat itu hanya boleh disimpan selama 14 hari.

Dadah yang biasanya mempunyai tarikh luput setelah pembungkusan dibuka termasuk sirap (termasuk sirap kering), titisan mata atau salap, dan ubat-ubatan dalam bentuk krim atau gel.

Baca juga: Cara Membuang Ubat Luput

4. Cara berjimat

Cara menyimpan maklumat adalah perkara lain yang tidak kurang pentingnya untuk diberi perhatian. Beberapa ubat memerlukan kaedah penyimpanan khas seperti harus disimpan di dalam peti sejuk. Secara amnya, ubat-ubatan harus disimpan di tempat yang sejuk jauh dari cahaya matahari langsung. Penyimpanan ubat yang tidak betul boleh menyebabkan ketidakstabilan molekul dalam ubat sehingga ada risiko mengurangkan keberkesanan ubat tersebut.

5. Gunakan dalam keadaan khas

Pembungkusan ubat juga biasanya termasuk penggunaan dalam keadaan khas seperti kehamilan, menyusui, pesakit dengan gangguan organ seperti ginjal atau hati. Sekiranya anda termasuk dalam salah satu kategori ini, pastikan anda membaca maklumat mengenai perkara ini terlebih dahulu untuk mengetahui sama ada ubat atau suplemen yang akan digunakan selamat untuk keadaan anda.

7. Kesan yang boleh disebabkan

Semua ubat mesti mempunyai kesan yang tidak diingini pada dos penggunaan atau biasa disebut kesan sampingan ubat. Maklumat mengenai kesan sampingan ubat yang biasanya berlaku dengan penggunaan ubat tertentu juga disenaraikan pada bungkusan, terutamanya jika ubat tersebut adalah ubat di kaunter.

Untuk ubat-ubatan yang diresepkan oleh doktor, kesan sampingan biasanya disenaraikan dalam brosur yang berasingan. Geng Sihat boleh meminta maklumat mengenai perkara ini kepada doktor yang memberi ubat atau kepada ahli farmasi yang memberikan ubat tersebut.

Geng Sihat, itulah beberapa maklumat penting yang harus dipertimbangkan mengenai pembungkusan ubat atau makanan tambahan sebelum menggunakan ubat atau makanan tambahan ini. Bermula dari kandungan zat berkhasiat di dalamnya, petunjuk atau penggunaan, kaedah dan peraturan penggunaan, serta tarikh luput dan tarikh had penggunaannya.

Di samping itu, maklumat mengenai cara menyimpan, penggunaan dalam keadaan khas, dan kesan yang boleh ditimbulkan juga merupakan perkara yang tidak boleh dilewatkan. Semua ini bertujuan untuk memastikan bahawa ubat atau suplemen yang akan digunakan selamat dan dapat memberikan kesan terapeutik terbaik untuk kita. Salam sihat!

Baca juga: 8 Kesalahan Umum Semasa Menyimpan Ubat

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found