Gigi Hadid 20 Minggu Hamil - GueSehat.com

Berita mengejutkan datang dari pasangan Gigi Hadid dan Zayn Malik. Mereka dilaporkan mengandung anak pertama mereka pada bulan September tahun ini! Kehamilan Gigi diramalkan akan memasuki minggu 20. Bagaimana kehamilannya sekarang?

Gigi Hadid Menyembunyikan Kehamilannya dengan Rapi

Berita kehamilan supermodel disiarkan buat pertama kalinya oleh laman web ini tunjuk ajar , TMZ, segera melanda dunia maya dan mengejutkan banyak orang. Sebabnya, Gigi tidak seperti selebriti lain seperti Kylie Jenner yang menyembunyikan dan mengurangkan aktivitinya semasa menjalani kehamilannya. Sepanjang tahun 2020, Gigi masih aktif melakukan perjalanan ke seluruh dunia untuk bekerja dan berseronok bersama rakan dan keluarga.

Seperti yang diringkaskan oleh media Britain Matahari , Gigi mula dilihat sering memakai pakaian longgar untuk menyembunyikan perubahan perutnya sejak Februari 2020.

Pada masa itu, Gigi masih aktif menjadi model ketika New York Fashion Week dan Milan Fashion Week. Pada bulan Mac, dia juga dilihat sebagai model dalam pertunjukan fesyen dengan membawa pakaian baru baggy longgar satu. Selain bekerja, Gigi juga terlihat tampil di ruang awam ditemani oleh ibunya, Yolanda Hadid, dan sahabatnya dari profesi yang sama, Kendal Jenner.

Berdasarkan pemerhatian di media sosial, 3 hari yang lalu Gigi memuat naik ungkapan terima kasih atas ulang tahunnya yang ke-25 bersama teman lelakinya, Zayn, dan adiknya, Bella Hadid. Sebelum berita kehamilan ini diedarkan, hampir tidak ada yang menduga bahawa dia hamil.

Kehamilan Gigi juga sangat mengejutkan kerana ramai yang tidak menyangka bahawa dia dan Zayn akan meneruskan hubungan mereka ke tahap yang lebih serius. Sudah diketahui umum bahawa hubungan cinta mereka yang bermula pada tahun 2015 tidak semanis yang diharapkan. Memutuskan beberapa kali sudah menjadi perkara biasa. Akhirnya, mereka kembali bersama pada bulan Disember 2019 dan diramalkan bahawa bulan ini akan menjadi bulan konsepsi.

Baca juga: Jenis Vaksin dan Bagaimana Vaksin Memberi Kekebalan bagi Tubuh

Apa yang Berlaku pada Kehamilan 20 Minggu?

Sumber yang membocorkan berita kehamilan Gigi mengatakan bahawa dia hamil 20 minggu. Sekiranya anda melihat ciri Perkembangan Janin pada aplikasi Sahabat Hamil, ukuran janin pada 20 minggu adalah kira-kira seukuran pisang.

Pertumbuhan janin pada usia kehamilan ini lebih lengkap dan cepat. Janin sangat aktif dan dapat dirasakan oleh ibu. Dia dapat menelan cairan ketuban yang sangat baik untuk saluran pencernaannya.

Janin sudah mula mempunyai posisi tidur seperti bayi. Beberapa janin bahkan mula mempunyai posisi tidur kegemaran dengan dagu ke dada mereka, dan ada yang suka tidur dengan kepala ke atas ( melabuhkan punggung ).

Sementara itu, bagi ibu, pertengahan trimester kedua pada umumnya adalah masa yang menyenangkan. Selera makan kembali normal kerana anda tidak lagi merasa mual dan muntah. Wanita hamil pada usia kehamilan ini masih boleh bergerak aktif dan merasa sihat.

Walaupun anda mungkin sudah mula merasa sakit dan sakit belakang, wanita hamil pada tahap ini masih boleh tidur nyenyak kerana ukuran perutnya tidak terlalu besar. Tetapi berhati-hatilah, kerana ukuran perut mulai semakin besar dan kelihatan, anda harus kerap menggunakan pelembap di kawasan yang rentan terhadap stretch mark, seperti perut, paha, dan ketiak.

Baca juga: Membawa anak kecil anda, yang menghadap ke luar atau ke dalam, bukan?

Wanita hamil juga akan mengalami masalah perut gatal, tetapi bukan kerana si kecil tumbuh rambut, bukan? Ini kerana kulit anda semakin tegang mengikuti pertumbuhan janin, sehingga menjadikan tisu kulit tertarik. Sekiranya kawasan perut anda tidak terhidrasi dengan betul, maka gatal ini akan bertambah teruk dan boleh menjadi sangat menyakitkan. Dan jika anda menggaru dengan kuku, anda boleh berisiko meninggalkan bekas luka.

Kini, Gigi dan Zayn dilaporkan sedang menjalani karantina selama wabak ini di kediaman milik keluarga Gigi, di negeri Pennsylvania, Amerika Syarikat. Dilaporkan, Gigi kini hamil dikelilingi oleh keluarga terdekatnya dan tidak sabar untuk kelahiran bayi pertamanya pada September 2020.

Baca juga: Minggu Imunisasi Dunia 2020, Jangan Terlepas Jadual Imunisasi!

Sumber

Pusat Bayi. 20 Minggu Hamil.

Garis Kesihatan. Gatal Semasa Kehamilan.

TMZ. Gigi Hadid dan Zayn Malik Mempunyai Bayi.

Matahari. Gigi Hadid Baby Bump.