Prosedur Pemasangan Pacemaker - Guesehat

Pacemaker atau juga dikenali sebagai alat pacu jantung adalah alat perubatan yang bertujuan untuk orang yang mempunyai gangguan jantung atau irama jantung yang lemah. Pesakit dengan lemah jantung atau gagal jantung, memerlukan alat ini agar jantung masih dapat mengepam darah. Perentak jantung menggunakan elektrik. Apakah prosedur memasukkan alat pacu jantung?

Ringkasnya, prosedur memasukkan alat pacu jantung dilakukan dengan menanamkan sejenis alat di bawah kulit atau di dalam badan. Alat ini berfungsi untuk mengawal degupan jantung yang tidak teratur yang disebut aritmia.

Perentak jantung moden mempunyai dua bahagian. Satu bahagian disebut generator nadi, yang mengandungi bateri dan elektronik yang mengawal degupan jantung. Bahagian lain adalah alat yang menghantar isyarat elektrik ke jantung.

Perentak jantung biasanya merawat dua jenis aritmia:

 • Tachycardia, degupan jantung yang terlalu cepat
 • Bradikardia, degupan jantung yang terlalu perlahan

Sebilangan orang memerlukan alat pacu jantung khas yang disebut alat pacu jantung biventrikular atau bivent. Gang Sihat memerlukan alat pacu jantung biventrikular jika mereka mengalami kegagalan jantung yang teruk.

Alat pacu jantung biventrikular menjadikan kedua-dua belah jantung berdegup serentak. Teknik ini disebut terapi penyegerakan jantung (CRT). Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai prosedur alat pacu jantung, baca penjelasan di bawah!

Baca juga: Kuning Telur dan Kesihatan Jantung

Siapa yang Memerlukan Pacu Jantung?

Sebelum mengetahui lebih lanjut mengenai prosedur memasang alat pacu jantung, anda perlu mengetahui terlebih dahulu siapa yang perlu memasang peranti ini. Anda memerlukan alat pacu jantung jika jantung anda mengepam terlalu cepat atau terlalu perlahan.

Jantung yang mengepam terlalu cepat atau terlalu perlahan menyebabkan badan tidak mendapat cukup darah. Keadaan ini boleh menyebabkan:

 • Keletihan
 • Pengsan
 • Susah bernafas
 • Kerosakan pada organ penting
 • Kematian

Perentak jantung mengatur sistem elektrik badan yang mengawal irama jantung. Dengan setiap degupan jantung, impuls elektrik akan mengalir dari bahagian atas jantung ke bahagian bawah, sehingga menandakan otot jantung berkontrak. Perentak jantung juga dapat mengesan dan mencatat degupan jantung. Rakaman degupan jantung dapat membantu doktor memantau gangguan irama jantung.

Tidak semua alat pacu jantung kekal. Terdapat alat pacu jantung yang hanya mengawal jenis masalah tertentu. Jadi, anda mungkin memerlukan alat pacu jantung sementara setelah mengalami serangan jantung atau setelah menjalani pembedahan jantung.

Anda juga mungkin memerlukan alat pacu jantung sementara jika anda berlebihan menggunakan ubat yang menyebabkan degupan jantung anda menjadi perlahan. Doktor anda akan melakukan pemeriksaan sebelum menentukan sama ada anda memerlukan alat pacu jantung.

Penyediaan Prosedur Pemasangan Pacemaker

Sebelum menjalani prosedur memasang alat pacu jantung, anda mesti menjalani beberapa pemeriksaan terlebih dahulu. Sebilangan pemeriksaan ini dilakukan untuk memastikan anda benar-benar memerlukan alat pacu jantung.

 • Echocardiogram adalah alat yang menggunakan gelombang bunyi untuk mengukur ukuran dan ketebalan otot jantung.
 • Untuk melakukan elektrokardiogram, doktor atau profesional perubatan akan memasang sensor ke kulit untuk mengukur isyarat elektrik jantung.
 • Untuk ujian monitor Holter, anda mesti menggunakan alat yang mengesan irama jantung anda selama 24 jam.
 • Sementara itu, pemeriksaan tekanan memeriksa degupan jantung anda ketika anda bersenam.

Sekiranya alat pacu jantung adalah keputusan yang tepat, maka anda harus merancang prosedurnya. Doktor akan memberikan arahan lengkap mengenai cara mempersiapkan prosedur memasukkan alat pacu jantung.

Berikut adalah perkara yang biasanya memerlukan prosedur pemasangan alat pacu jantung:

 • Jangan minum atau makan apa-apa selepas tengah malam pada malam sebelum pembedahan.
 • Ikuti arahan doktor anda mengenai sebarang ubat yang anda perlukan untuk berhenti mengambil.
 • Sekiranya doktor memberikan ubat tertentu untuk dimakan sebelumnya, maka ambil ubatnya.
 • Mandi dan basuh dengan baik. Biasanya doktor akan menasihati anda untuk menggunakan sabun khas untuk mengurangkan risiko mendapat jangkitan serius.
Baca juga: Mengenali Penyakit Jantung pada Kanak-kanak

Prosedur Pemasangan Pacemaker

Penanaman atau penyisipan alat pacu jantung biasanya memakan masa 1 - 2 jam. Anda akan mendapat ubat penenang atau ubat bius untuk berehat. Anda juga akan menerima anestetik tempatan untuk mematikan bahagian badan yang akan dipotong. Anda akan sedar semasa prosedur memasukkan alat pacu jantung.

Doktor akan membuat sayatan kecil di dekat bahu anda. Kemudian, doktor akan mengarahkan wayar kecil melalui sayatan ke urat atau urat besar berhampiran tulang selangka.

Kemudian, doktor akan memandu wayar melalui urat hingga ke jantung. Mesin sinar-X digunakan dalam prosedur memasukkan alat pacu jantung untuk membimbing doktor sepanjang prosesnya.

Kemudian, dengan menggunakan wayar, doktor akan melekatkan elektrod ke ventrikel kanan jantung. Ventrikel adalah ruang bawah jantung. Satu hujung wayar dilekatkan pada penjana nadi. Peranti mengandungi bateri dan litar elektrik.

Biasanya, doktor akan menanamkan generator di bawah kulit berhampiran tulang selangka. Sekiranya anda dikehendaki mempunyai alat pacu jantung biventrikular, doktor akan memasang hujung wayar yang lain ke atrium kanan atau atrium, dan yang ketiga ke ventrikel kiri jantung.

Pada akhir prosedur alat pacu jantung, doktor akan menutup sayatan dengan jahitan.

Komplikasi yang Berkaitan dengan Prosedur Pemasangan Pacemaker

Setiap prosedur perubatan mempunyai risiko tertentu. Sebilangan besar risiko yang berkaitan dengan alat pacu jantung berasal dari pemasangan prosedur. Komplikasi atau risiko berikut dikaitkan dengan prosedur memasukkan alat pacu jantung:

 • Reaksi alergi terhadap anestesia
 • Berdarah
 • Lebam
 • Kerosakan saraf atau saluran darah
 • Jangkitan di tapak sayatan
 • Paru-paru yang runtuh (sangat jarang berlaku)
 • Jantung dicucuk (sangat banyak)

Sebilangan besar komplikasi prosedur memasukkan alat pacu jantung adalah sementara. Komplikasi yang mengancam nyawa sangat jarang berlaku.

Apa yang Berlaku Selepas Prosedur Penyisipan Pacemaker?

Anda boleh pulang ke rumah pada hari itu sahaja, atau anda boleh tinggal di hospital selama satu malam. Sebelum pulang, doktor akan memastikan alat pacu jantung berfungsi dengan betul mengikut keperluan jantung.

Untuk bulan berikutnya, anda harus mengelakkan senaman atau aktiviti yang berat, termasuk mengangkat benda berat. Anda juga boleh mengambil ubat yang diberikan oleh doktor sekiranya anda mengalami ketidakselesaan.

Selama beberapa bulan, akan ada alat yang disambungkan terus ke doktor. Dengan alat ini, doktor dapat menerima maklumat dari alat pacu jantung yang tertanam di dalam badan anda tanpa harus bertemu sendiri.

Perentak jantung moden tidak sensitif seperti model lama. Walau bagaimanapun, beberapa peranti boleh mengganggu kerja alat pacu jantung. Oleh itu, anda perlu mengelakkan:

 • Letakkan telefon bimbit anda atau Pemain mp3 di poket dada berhampiran alat pacu jantung.
 • Berdiri terlalu lama di dekat beberapa alat, termasuk ketuhar gelombang mikro.
 • Pendedahan yang berpanjangan kepada pengesan logam.

Doktor anda akan memberi anda arahan yang lebih terperinci mengenai cara menurunkan risiko yang berkaitan dengan alat pacu jantung. (UH)

Baca juga: Pekerjaan yang Meningkatkan Risiko Penyakit Jantung

Sumber:

Garis Kesihatan. alat pacu jantung. Disember 2018.

Persatuan Jantung Amerika. alat pacu jantung. September 2016.