Bolehkah Saya Berhenti Mengambil Ubat Diabetes?

Sebagai pesakit diabetes, anda mungkin tertanya-tanya, "Adakah saya akan dapat berhenti minum ubat saya?". Terutama jika gula darah anda stabil. Sebenarnya, pengambilan ubat diabetes adalah keperluan bagi pesakit diabetes untuk mengawal gula darah.

Sekiranya anda ingin mengetahui tentang berhenti minum ubat, langkah pertama yang perlu diambil adalah berjumpa doktor. Untuk menjadi jelas, inilah yang harus anda ketahui tentang cara berhenti mengambil ubat diabetes!

Baca juga: Mitos Dadah Diabetes

Sebab-sebab mahu berhenti minum ubat

Seperti yang dilaporkan oleh portal WebMD, tidak masalah untuk bertanya kepada doktor anda jika anda boleh berhenti mengambil ubat tersebut jika gula darah anda telah stabil. Biasanya doktor akan meminta alasan lain mengapa anda mahu berhenti mengambil ubat, misalnya, seperti:

  • Adakah terlalu sukar bagi anda untuk dapat minum ubat dengan kerap?
  • Adakah kesan sampingan menurunkan kualiti hidup anda?
  • Adakah harga ubat itu terlalu mahal?

Saya rasa itulah yang akan diminta oleh doktor. Selepas itu, bersama dengan doktor, anda mesti menentukan helah atau cara bagaimana memastikan tahap gula dalam darah tetap stabil. Dalam kebanyakan kes, doktor anda tidak akan memberitahu anda untuk mengambil ubat jika anda tidak memerlukannya. Untuk berhenti mengambil ubat, perlu perbincangan mendalam antara pesakit diabetes dan doktor.

Bilakah ubat boleh dihentikan?

Seperti yang dilaporkan oleh healthline.comUbat diabetes seperti metformin memang berperanan penting dan sangat berkesan dalam mengawal diabetes. Mengurangkan dos atau berhenti mengambil ubat diabetes ini juga masih selamat, dalam beberapa kes. Namun, keputusan ini hanya dapat dibuat setelah perbincangan mendalam dengan doktor.

Orang yang menghidap diabetes yang boleh menghentikan ubat adalah mereka yang dapat membuat perubahan gaya hidup dengan meningkatkan rutin latihan mereka, menurunkan berat badan, dan menjalani diet khusus diabetes.

Sekiranya ketiga-tiga perkara ini terbukti dapat mengembalikan tahap gula menjadi normal, maka anda boleh berhenti mengambil ubat tersebut. Anda juga boleh berhenti mengambil ubat diabetes jika anda mempunyai keadaan berikut:

  • Tahap hemoglobin A1C kurang daripada 7%
  • Gula darah puasa pagi di bawah 130 miligram per desiliter (mg / dL)
  • Tahap gula darah am dan selepas makan adalah di bawah 180 mg / dL

Walau bagaimanapun, pemeriksaan tidak cukup dilakukan sekali, tetapi perlu dilakukan secara berkala. Sekiranya anda tidak memenuhi kriteria untuk syarat di atas, adalah terlalu berbahaya untuk berhenti mengambil ubat tersebut. Oleh itu, jangan sekali-kali membuat keputusan sendiri. Penting untuk membincangkan semua perkara mengenai rawatan dengan doktor anda.

Sekiranya anda mengambil metformin, doktor anda mungkin menurunkan dos anda tetapi tidak menghentikannya sama sekali, melainkan anda dapat menjalani gaya hidup sihat dan menjaga gula darah anda stabil selama beberapa bulan.

Juga sukar untuk berhenti mengambil ubat untuk pesakit diabetes yang telah mengalami pelbagai komplikasi dan harus mengambil 2-3 jenis ubat diabetes. Kesempatan untuk berhenti mengambil ubat diabetes biasanya hanya untuk mereka yang mempunyai prediabetes yang hanya mengambil satu jenis ubat diabetes.

Baca juga: 4 Cara Membuat Diabetis Patuh Untuk Mengambil Ubat

Tidak boleh selamanya

Walaupun anda telah bekerja keras untuk mengawal diabetes anda dengan makan makanan yang sihat dan bersenam, masih ada kemungkinan anda harus minum ubat anda lagi. Anda harus tahu bahawa diabetes adalah penyakit progresif.

Mungkin sekarang anda boleh berhenti mengambil ubat itu, tetapi dalam jangka masa panjang sukar untuk diramalkan. Orang yang sihat pun tidak dapat meramalkan kesihatan masa depan mereka.

Dalam sebuah penelitian yang dilakukan selama beberapa tahun, sejumlah penderita diabetes diminta untuk membuat perubahan gaya hidup. Dalam seminggu, mereka harus bersenam selama 175 minit dan hanya mengambil 1200 - 1800 kalori sehari.

Akibatnya, kebanyakan penderita diabetes dapat menjaga gula darah pada tahap normal tanpa minum ubat. Walau bagaimanapun, dari semua pesakit diabetes, yang paling berjaya adalah mereka yang mengalami penurunan berat badan. Sebilangan besar dari mereka juga baru-baru ini didiagnosis menghidap diabetes, yang bermaksud bahawa penyakit ini tidak teruk.

Sebaliknya, walaupun ada juga penderita diabetes yang boleh berhenti mengambil ubat itu, ia hanya bertahan selama beberapa tahun. Pada akhir kajian, hanya separuh daripada jumlah sebelumnya yang dapat hidup tanpa diabetes.

Baca juga: Penggunaan Metformin dan Acarbose sebagai Ubat Diabetes

Kesimpulannya, anda boleh berhenti mengambil diabetes jika anda membuktikan bahawa sejak beberapa bulan kebelakangan ini, gula darah anda stabil dan anda mempunyai gaya hidup sihat. Walaupun perubahan gaya hidup penting, ubat tidak kurang pentingnya bagi penghidap diabetes.

Oleh itu, jangan kecewa sekiranya anda berhenti mengambil ubat diabetes, anda harus kembali mengambilnya. Walau bagaimanapun, diabetes bukanlah penyakit yang dapat diramalkan. (UH / AY)